Hírek, beszámolók

Évadzárás 2011-2012

Júliusban zárult a 2011-2012-es kőszínházi évad. Az évad végén felelevenítjük a mögöttünk lévő mozgalmas hónapok eseményeit.

Szeptember

Szeptemberben a Budapesti Operettszínházzal kapcsolatos hírek álltak az érdeklődés középpontjában. A hónap elején a színház nemzetközi porondon elért sikerének örülhettünk, hiszen ekkor jelentették be, hogy az Operettszínház elnyerte A szépség és a szörnyeteg német nyelvterületen való játszási jogát. A szeptember elmaradhatatlan eseménye az évadnyitó Broadway Fesztivál, melyről szintén tudósítottunk. A hónap közepén tartották a pesti Broadway-n a Miss Saigon kőszínházi premierét. A bemutatóról képgalériákkal (1. galéria2. galéria) és kritikával jelentkeztünk.
A hónap másik nagyszabású musicalpremierét Győrben tartották. A Vörös pimpernel kőszínházi debütálásáról képsorozat került fel az oldalra.
Szeptember 26-án adták át a legnagyobb presztízsű magyar színházi díjat, a Színikritikusok Díját. A Broadway és a West End nagy díjaitól eltérően a hazai díjátadón nem különítenek el prózai és zenés kategóriákat, így a musicalelőadások nem sűrűn kapják meg a rangos elismerést. Idén a Centrál Színház Cabaret-jának sikerült ez a bravúr, a produkció a legjobb zenés szórakoztató előadásért járó díjat érdemelte ki.
Szeptember 27-én sajnálatos eseményről kellett hírt adnunk: életének 92. évében elhunyt Kenderesi Tibor színművész.

Október

Jeles napokkal és évfordulókkal indult a hónap. Október 1-jén a zene világnapját ünnepeltük szokásos ötrészes cikksorozatunkkal. Október 9-én Az operaház fantomja világpremierének 25., három nappal később a Jézus Krisztus Szupersztár világpremierének 40. évfordulójára emlékeztünk. Mindkét évfordulóra egy-egy extrával készültünk (Fantom 25, Szupersztár 40).
Októberben két Sondheim-premierrel foglalkoztunk kiemelten: a Sweeney Todd chichesteri és az Egy nyári éj mosolya hazai bemutatójáról is kritika jelent meg az oldalon.
Beszámoltunk a magyar operett napja alkalmából rendezett díjátadóról, ahol többek között Vágó Zsuzsit és Peller Károlyt is díjazták.
Kiemelt híreink között szerepelt az Andrádi Zsanett klippremieréről valamint a Szirtes Tamás megbízatásának meghosszabbításáról szóló beszámolónk.
Októberben interjút adott a Viva la Musical!-nek Nádasi Veronika, Rákász Dani, valamint Boncsér Gergely és Dolhai Attila.

November

Novemberben munkatársaink több zenés premiert is értékeltek. Ajánlót olvashattatok a Monte Cristo grófja budapesti, a Légy jó mindhalálig szolnoki, valamint A szépség és a szörnyeteg német turné-előadásáról, a Matilda londoni premieréről pedig kritikát közöltünk. A Légy jó mindhalálig szolnoki bemutatója kapcsán megemlékeztünk a musical 20 évvel ezelőtti világpremieréről is.
A Madách Színházban jeles évfordulót ünnepeltek ebben a hónapban: a november 16-ai Spamalot-előadás végén köszöntötték 30 éves társulati tagsága alkalmából Szerednyey Bélát.
Az Operettszínházban a Rómeó és Júlia új szereplői álltak az érdeklődés középpontjában. Debütálása előtt interjút adott nekünk Brasch Bence, Kádár Szabolcs, Kocsis Dénes és Sándor Péter.
November beszámoltunk arról, hogy lefújták a Broadway legjobban várt felújítását, a Funny Girlt. Hírt adtunk Serbán Attila klippremieréről, valamit a Wicked hazai bemutatásáról.

December

Év vége előtt több zenés és színházi díj is kiosztásra került. A Magyar Teátrum Díj a színházi háttérszakmák legjobbjait díjazta. Az előadók közül a Pepita Magazin közönségszavazásán Mészáros Árpád Zsolt és Pintér Tibor tudott nyerni, míg az Artisjus a könnyűzenei előadók között Szabó P Sziveszter munkáját tartotta kiemelkedőnek.
A decemberi premierek közül A kaukázusi krétakörről kritika, a József Attila Színház Nem tudok élni nélküled előadásáról ajánló és galéria, a szegedi Macskafogóról kritika és galéria került fel az oldalra.
Az Operettszínház közönsége december 27-én a Rebecca 100. előadását ünnepelhette, két nappal később viszont már a Szinetár-Bereczki házaspár felmondásáról szóltak a hírek.
Decemberben helyszíni tudósítást és interjúkat közöltünk a Csoportterápia cd dedikálásáról, megszólaltattuk Serbán Attilát, és figyelmetekbe ajánlottuk a Broadway világához kötődő Smash című amerikai zenés sorozatot.
Az év utolsó napján adtunk hírt róla, hogy elhunyt Garas Dezső, a Nemzet Színésze.
A 2011-es naptári év eseményeinek összefoglalója itt olvasható.

Január

Az új évet visszaemlékezésekkel indítottuk. Művészeink körkérdésünkre válaszolva leírták, mi volt számukra a 2011-es év legemlékezetesebb musical-élménye, majd az óévet a West End és a Broadway viszonylatában is értékeltük. Szintén 2011-hez kapcsolódva rendszeresen beszámoltunk a Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán felmondása után az Operettszínházzal kapcsolatban megjelent hírekről.
Munkatársaink részt vettek A dzsungel könyve pécsi premierén (ajánlógalériainterjú) valamint a miskolci Nyomorultak sajtótájékoztatóján, Londonból pedig Ramin Karimloo londoni lemezbemutató sajtótájékoztatójáról tudósítottunk.
Híreink között olvashattatok attól, hogy idén Kútvölgyi Erzsébet kapta a Páger-gyűrűt. Beszámoltunk Hugh Jackman következő musicalszerepéről és a Szupersztár jubileumi aréna-turnéjával kapcsolatban felvetődött kérdésekről.

Február

A Viva la Musical!-nél az évad egyik legmozgalmasabb hónapja a február volt.
A Madách Színház bemutatta a Musical Pályázat kapcsán megismert Én, József Attila című musicalt (ajánlógaléria), Miskolcon pedig sztárszereposztással debütált A nyomorultak (galéria). A hónap során készített interjúink is elsősorban ezekhez a premierekhez kapcsolódtak. Nyilatkozott nekünk Nagy Sándor, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt és Szabó P Szilveszter, a Kocsák Tiborral készített interjúnk pedig az élő legendák rovatban kapott helyet.
Az Operettszínházban 100. alkalommal került színre a Szép nyári napSzinetár Miklóst 80. születésnapja alkalmából köszöntötték a teátrumban, az Erdei kalamajkából pedig jótékonysági előadást tartottak februárban.
Tudósítottunk a Toldi sajtótájékoztatójáról, írtunk Szinetár Dóra legújabb szerepéről, a készülőben lévő Több mint testőr musicalről és Webber musical-tervéről.
Februárban a Viva la Musical! szervezésében került sor a jubileumi Operaház fantomja koncert hazai mozipremierére. Az eseményhez kapcsolódó anyagainkat a VLM Live menüpontban gyűjtöttük össze.

Március

A márciusi premierek közül kiemelten foglalkoztunk az Operettszínház Veled, Uram! című előadásával. A musicalhez stábunk extrát készített. Szintén ebben a hónapban mutatták be a Toldit a RAM Colosseumban. A produkcióról
kritika, galéria és interjú került fel az oldalra. A Madách Színházban is jártunk márciusban: az Úgy élj, mint a szél előadásról ajánlót és galériát láthattatok nálunk.
Kitüntetésekben és díjakban is bővelkedett ez a hónap. Március 15-én állami kitüntetésben részesült többek között Szerednyey Béla, Deák Bill Gyula, Balázs Péter és Miklósa Erika. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete által odaítélt Orszáczky-díjat idén egy musicalszínész, a József Attila Színház művésze, Zöld Csaba kapta. A Transilvanian Music Awards-on az év női hangja az Operettszínház művésznője, Dancs Annamari lett. Londonban a legnagyobb színházi díj, az Olivier jelöltjeit március 15-én hirdették ki. A listát a Matilda rekordszámú, 10 jelöléssel vezette.
Minden évben március 27-én tartják a színházi világnapot. A Viva la Musical! ilyenkor duplán ünnepel, hiszen a weblap elindulása is a színházi világnaphoz köthető. Szokás szerint 2012-ben is visszatekintettünk a születésnapon az előző évre. Idén első alkalommal – szintén március 27-én – került megrendezésre a Színházak éjszakája. A szervezők sikeresnek ítélték a rendezvényt, így bízhatunk benne, hogy jövőre is sort kerítenek rá.
Márciusban hozták nyilvánosságra A nyomorultak készülőben lévő filmváltozatának teljes szereposztását (galéria). A filmben a világsztárok mellett sok londoni musicalszínész is szerepet kapott. Egy másik musicalfilmről is érkezett hír ebben a hónapban: Barbra Streisand a tervek szerint a Gypsy főszerpében tér majd vissza a filmvászonra.
Márciusban nem csak a Veled, Uram! szereplőivel, hanem Mahó Andreával, és – jubielumi koncertje alkalmából – Tunyogi Bernadettel is készítettünk interjút.

Április

Áprilisban adták át az Olivier-díjakat. A Matilda 7 díjat nyert, ezzel az örökranglista élére ugrott.
A hónap végén a Jekyll és Hyde Broadway-premierének 15. évfordulójára egy visszatekintő írással emlékeztünk, április 29-én pedig a Tánc világnapja alkalmából a Musical Ensemble tagjait interjúvolták meg munkatársaink.
Áprilisban Szente Vajk és Pásztor Ádám is nyilatkozott a VLM-nek.

Május

Májusban premierek helyett lekerülő előadásokról adhattunk hírt. Búcsúzott az István, a király a Magyar Színházban (galéria), ahogy lekerült a József Attila Színház Made in Hungária előadása is.
Szép jubileumot ünnepelhetett A szépség és a szörnyeteg: az Operettszínház produkciója 300. alkalommal került színre (galéria) májusban. Szintén az Operetthez kapcsolódó hír, hogy bejelentették: Dolhai Attila játssza a jövő évad nagy dobásának ígérkező Ghost címszerepét. Az Operettszínház színésznője, Siménfalvy Ágota májusi Jó estét, nyár című koncertjéről ajánló és galéria került fel az oldalra, a művésznővel munkatársunk interjút is készített.
A Broadway-n a május a színházi díjak jegyében telik. Szokás szerint idén is külön írást szenteltünk a legnagyobb díj, a Tony jelöltjeinek bemutatására. Hazai színházi díjakról is beszámolhattunk májusban: Kentaur Dömötör-díjat kapott, míg a győri Aranycsapatot Taps-díjjal jutalmazták.
Május 8-án a VLM Live második mozipremierét tartottuk, olvasóink ezúttal a Love Never Dies-t tekinthették meg mozivásznon.
Ebben a hónapban volt a We Will Rock You világpremierének 10. évfordulója. A VLM a Queen-musical keletkezéséről szóló cikkel készült a jubileumra.
Külföldi híreink között a Jézus Krisztus Szupersztár aréna-turnéjának szereposztásáról is beszámoltunk. Júdás szerepében Tim Minchin, Mária Magdolnaként Melanie C lép majd a közönség elé.
Sjanos május végén is hírt kellett adnunk egy halálesetről: elhunyt a Macskák és Az operaház fantomja koreográfusa, Seregi László.

Június

A június hónap legnagyobb musicales eseménye minden évben a Tony-díjak átadása. Idén a Broadway-évad zenés bemutatóiról szóló összefoglalónkkal segítettünk olvasóinknak abban, hogy megismerjék a díj jelöltjeit, majd a gála eseményeiről és a díjak sorsáról is beszámoltunk.
Az Operettszínház is díjátadással zárta az évadot: a közönség által megszavazott Csillag-díjat az évadzáró sajtótájékoztatón adták át.
Az évad végén a Madách Színház ismét meghirdette a Musical Pályázatot. Az előző pályázat pályaművei közül a Csoportterápia és az Én, József Attila került fel a Madách Színház műsorára.
Júniusban tettük közzé a Magyarországon legtöbbet játszott musicalek listáját, és megemlékeztünk a koreográfus-legenda, Bob Fosse születésének 85. évfordulójáról. Hírt adtunk a Rock of Ages mozipremieréről, és beszámoltunk arról is, hogy Náray Erika távozik az Operettszínháztól.

Július

Júliusban a kőszínházak többsége – a RAM Colosseum kivételével – bezárta kapuit. A Madách Színházban viszont még ekkor is folyt a munka, hiszen zajlottak  a szeptemberben bemutatásra kerülő Mary Poppins próbái (galériavideó).

A következő évadban is interjúkkal, írásokkal, kép- és videóanyagokkal várjuk kedves olvasóinkat.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Arany Kotta díjátadás az Operettszínház színpadán

Buchmann-Horváth Emese

Chaplin musical szeptembertől a Broadway-n

Sándor Petra

József és a színes szélesvásznú álomkabát exkluzív

admin

Robin Hood kőszínházi ősbemutató

Kiss Brigitta

Munkácsy, a festőfejedelem – Ősbemutatóra készül a József Attila Színház

Volf Anna
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
modal close image
modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese KOVÁCS RÓBERT lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese CSERNUS ANIKÓ lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese ÁDÁM GYÖNGYVÉR lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese MÓROTZ DÉNESNÉ lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese NAGY EMŐKE ENIKŐ lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese GYŐZŐ MÁTÉ lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese LUKÁCS KATALIN lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese TÓSOKY ANDRÁSNÉ ÉS HEIDT BOGLÁRKA lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese FRANK MÁRIA lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese FLAISZ JÁNOS lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertesei KŐSZEGI CSONGOR, ZSIGMONDNÉ VIND ÉVA és VARGÁNÉ HEGYI MÓNIKA lettek!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese VARGA ÉVA lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese ERMÉNYI GÁBOR és REITTER BENEDEK lettek!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese HEIDT BOGLÁRKA lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

 

A játék nyertese KARÁCSONY ZSUZSANNA lett!
Szívből gratulálunk!

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

This poll is no longer accepting votes

modal header

modal header

Xmas is coming!

We wanna celebrate with you that xmas is almost here and so we are offering you this special gift. Go and download it!

default