Hírek, beszámolók

Különleges sajtótájékoztatón mutatták be a készülő Miss Saigont

A városligeti Robinson Étteremben került sor a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatójára tegnap délután három órakor. A készülő Miss Saigon gigaprodukció szereposztását illetve látványterveit ismertette a színház direktora, Kerényi Miklós Gábor és csapata. Mielőtt még megérkeztek volna a produkció főszereplői, a direktor örömét fejezte ki, hiszen 1994-ben a Miss Saigon hazai bemutatóját ő rendezhette Szegeden, s ezek után a musical hazánkban is legendává vált. Szerinte a Miss Saigon az egyik legdrámaibb musical, s a kommunizmuson át az amerikai álom őrületéig, minden megtalálható benne. Úgy véli, ez a darab “most talán még aktuálisabb, mint akkor volt”. Jelen volt még Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketing igazgatója, aki elmondta, céljuk, hogy a Sopron környéki városokból, így Hévízről vagy Sárvárról is sikerüljön átcsábítani nézőket a soproni gigaprodukcióhoz. Török Zoltán, az MKB Musical Aréna vezetője arra számít, hogy a környező országokból, főleg Szlovákiából és Ausztirából is érkeznek majd vendégek. Kerényi Miklós Gábor kiemelte még, hogy számítanak az égiek segítségére is, hiszen augusztus 19-20-21-én lesznek a premierek a szabad ég alatt. A soproni szabadtéri színpadra esténként majd 6000 embert várnak, akik “mellett, között, fölött” fog játszódni az előadás helikopterek és katonai dzsipek segítségével.

A látványt mintegy érzékeltetve a szereplők egy része katonai terepjáról érkezett: a Professzort játsszó Szabó P. Szilveszter és Mészáros Árpád Zsolt, a Kimet alakító Vágó Zsuzsi, Ellen, az amerikai feleség szerepét megformáló Bordás Barbara és Vágó Bernadett, Thuy azaz Kerényi Miklós Máté és a Gigi-t játsszó Csengeri Ottília. Érdekesség, hogy Csengeri Ottília művésznő már a 94-es bemutatón is ezt a szerepet alakította. A direktor úr elmondta, hogy rengetegen jelentkeztek a színház nyílt meghallgatására, így hármas szereopsztárban láthatja majd a közönség a Miss Saigont, de azt nem árulta el, kik alkotják a többi szereposztást. Míg a két főszereplőre, Dolhai Attilára és Feke Pálra vártunk, megérkezett Erkel László “Kentaur” is, aki szintén részt vett már a 94-es bemutató munkálataiban is, valamint a 2011-es Miss Saigon díszleteit is ő tervezi. Megnézhettünk még egy kisfilmet is, melyben a musical alkotói, Claude-Michel Schönberg és Alain Boublil mesélnek arról a magyarországi premier után, hogy mit gondolnak a magyarországi előadásról. Boublil kifejezte abbéli örömét, hogy a világ sok pontján láthatta a musicalt, de a szegedi bemutató a legjobb Miss Saigon, amit valaha látott.

Majd lassan megérkezett a helikopter is, mialatt a főszereplők az étterem felett köröztek, Ferenczi Orsolya, az Operettszínház sajtófőnöke, az esemény moderátora elárulta, hogy Dolhai Attila fél a repüléstől, 30 éves koráig nem is ült repülőn, így nagyon izgult a felszállás előtt, s Feke Pállal viccesen megegyeztek, hogy utóbbi szorítja majd a kezét az út alatt. A helikopter végül nagy szélt kavarva leszállt, ezalatt a direktor úr elmesélte, hogy Schönberg 60 mp zenét írt a darabba a helikopter felszállásához, s ezt le is tesztelték, valóban ennyi ideig tart felszállnia egy helikopternek. Az előadásban egyébként ugyanaz a helikopter lesz látható, mely a sajtótájékoztatón hozta a művészeket. A Chris-t alakító Dolhai Attila és barátját, John-t játsszó Feke Pál kissé imbolyogva, de nagy mosollyal érkezett meg. Mint kiderült, mindkettejüknek ez volt az első helikopteres utazása. A tájékoztatón zenés ízelítőt is kaphattunk a darabból, a két Ellen illetve a két Professzor is énekelt együtt, Thuy és Kim drámai dalát is hallhattuk, melyben Kim a gyermekét védelmezi Thuy elől, s az esemény végén elhangzott a darab egyik legismertebb duettje is a Szóló szaxofon Dolhai Attila és Vágó Zsuzsi előadásában.

A soproni bemutató egy ilyen felvezetés után valljuk be, felcsigázta az érdeklődésünket, így kíváncsian várjuk, hogyan fognak mutatni Kentaur díszletei valamint a katonai hangulatot idéző helikopter és terepjárók 2011 nyarán Sopronban, az új musical fellegvárban.

 

Kapcsolódó tartalmak

Kocsák Tibor köszöntése 60. születésnapja alkalmából (Madách Színház, 2014. február 12.)

Czibulka Stella

Julie Andrews újra énekelhet?

Volf Anna

Saját színház épül Frodónak

admin

A szerelem meghalt, de újjászületett

vincze.daniel

Sakk musical és Sakk-Matt nap Győrben

Stern Ágnes