Hírek, beszámolók

15 éves a Lion King musical

A Viva la Musical! a Lion King 15. évfordulója alkalmából készített egy összeállítást a darabról. A cikk végén olvasható az Operettszínházból és a Vámpírok báljából ismert Pirgel Dávid véleménye, akinek volt szerencséje 2011-ben New Yorkban megtekinteni az előadást, ezen kívül jelenleg az Ékszer Balett által előadott Oroszlánkirály című mesebalettben Zazu szerepét táncolja.

A Lion King musicalt az azonos című 1994-es Disney animációs film alapján adaptálták színpadra. Zenéjét Elton John szerezte, amit a musicalhez Hans Zimmer hangszerelt át, a dél-afrikai zeneszerző, Lebohang “Lebo M.” Morake kórusa szabályainak megfelelően. A dalszövegek Tim Rice munkái. Az eredeti előadást Julie Taymor rendezte, a darab a Disney Theatrical Group produkciója.

 

A musical prewiew előadása 1997. július 8-án volt a Minnesota állambeli Minneapolisban, az Orpheum Theatre-ben. Azonnal hatalmas sikere lett, még mielőtt 1997. október 17-én bemutatták volna a Boradway-n, a New Amsterdam Theater-ben. A hivatalos premier 1997. november 13-án volt, azóta is sikerrel fut, egy 2012 áprilisi felmérés szerint ez minden idők legnagyobb bevételt hozó produkciója a Broadway-n.
A show 1999. október 19-én debütált a West Enden, ahol szintén a mai napig fut. Az első  londoni sikerek után Harrison Lochterberg rendezőt kérték fel, hogy vegye át a show rendezését, hogy a musical az Egyesült Királyságban továbbra is műsoron maradhasson.
Torontóban 1999. és 2004. között, közel négy éven át futott a darab, a Princess of Wales Theatre-ben.
Los Angelesben 2000. szeptember 29-én kezdődtek a darab prewiew előadásai, a hivatalos premier október 19-én volt a Pantages Thetre-ben. A show 952 előadás után 2012. január 12-én zárult le.
Ausztráliában két helyszínen mutatták be. Először Sydney-ben a Capitol Theatre-ben játszották 2003. október 16-tól 2005. június 26-ig, majd Melbourne-ben 2005. július 28-tól 2006. június 4-ig.
A musicalnek koreai produkciója is volt, amit Szöulban a Charlotte Theater-ben játszottak egy éven át, 2006. október 28. és 2007. október 28-a között.
Hollandiában a Circus Theater-ben 2004. augusztusától egészen 2006. augusztusáig játszották.
2007 júniusában a Lion King musical a Disney első produkciójaként debütált Johannesburgban, Dél-Afrikában, ahol az akkor 10 éves Teatro Színház felújításának alkalmából, az új színház első produkciójaként mutatták be. A premiert olyan kulcsfontosságú személyek meghívásával ünnepelték, mint az amerikai talk show házigazdája, Oprah Winfrey, aki akkoriban nyitott Johannesburgban egy oktatási akadémiát lányok részére. Az előadást 2008. február 17-ig játszották.
Párizsban 2007. szeptember 22-én debütált a musical a Théâtre Mogador-ban.
2008 augusztusában Taipei-ben, Taiwanon mutatták be a darabot, aminek záró előadása 2009. augusztus 24-én volt.
A musicalt Magyarországon az Érsekújvári Rockszínpad mutatta be 2010-ben.

2011. október 20-án a produkció első spanyol előadását a Teatro Lope de Vega-ban tartották Madridban, ahol a Stage Entertainment mutatta be.
2011 márciusában a Lion King, a Marina Bay Sands-be érkezett Szingapúrba. A dél-kelet ázsiai város szórakoztató központja egész más színpadi lehetőségekkel rendelkezett, mint az eddigi színházak, ahol a darabot bemutatták. Az alkotók így meghallgatásokat szerveztek az előadóművészeknek szerte a világon, így egy teljesen új produkciót hoztak létre, melynek az utolsó előadása 2011. október 30-án volt.
A Disney Theatrical Group idén jelentette be, hogy a közeljövőben Oroszországba érkezik a produkció, illetve 2013-ban ismét látható lesz Sydney-ben a Capitol Theatre-ben.
A Lion King musicalt kétszer vitték turnéra a megszületése óta Nagy-Britanniában. Először 2002-ben, majd ennek a tíz éves évfordulójára, idén, 2012-ben. Az idei turné Bristolban kezdődött augusztus 31-én, és december 1-én Manchesterben lesz az utolsó állomása. 

Brazíliában 2013. március 7-ére tervezik a darab premierjét São Pauloban, főként brazil és dél-afrikai színészek szereplésével. Egy októberi sajtótájékoztatáson megerősítették, hogy Rafiki szerepében a dél-afrikai színésznő, Phindile Mkhize lesz látható. A dalszöveget a brazil énekes, Gilberto Gil fordította.

Érdekességek:

A musical számos változást és kiegészítést tartalmaz a filmhez képest. Rafiki a musicalben nőnemű lett, mert Taymor úgy gondolta, hogy nincs vezető női karakter a filmben, ami viszont a musicalhez elengedhetetlen. Rafikit az eredeti Broadway szereposztásban Tsidii Le Loka, Londonban Josette Bushell-Mingo személyesítette meg.

Számos új jelenet van a musicalben, többek között egy beszélgetés Mufasa és Zazu között, illetve egy veszélyes jelenet, amikor Timon a vízbe esik és majdnem megfullad. Nala távozását is új megvilágításba helyezi a musical a filmhez képest. Ezekre azért volt szükség, mert sokkal több dal kellett a musicalhez, mint amennyi a filmben elhangzik, így a műfaji követelésekhez kellett alakítani a történet menetét.
Sok állatot extra eszközök segítségével ábrázolt
ak az alkotók. A zsiráfok például gólyalábakon sétálnak. A két fő karakter, Mufasa és Scar jelmezébe olyan mechanikus szerkezetet építettek be, amely elősegíti az emelkedést és a süllyedést, ami miatt a mozgásuk a macskák mozgásához válik hasonlóvá. Más karaktereket, mint a hiénákat, Zazut, Timont és Pumbát, életnagyságú bábukkal ábrázolnak, amelyeket a szereplők mozgatnak. A Taymor által elképzelt Timon karaktere az egyik legnehezebb szerep, mert a színészeknek el kell sajátítaniuk a báb mozgását, ami nagyon megterheli a színész karját, hátát, és nyakát.

A kórus tagjai más előadásokkal ellentétben láthatóak, nem a színpad alatt vagy mögött helyezkednek el.
Kínában kínai látvány és táncelemeket tartalmaz a musical.
Az egyik dal egy ismert kínai popdal alapján lett átalakítva.

 

Pirgel Dávid a New York-i előadásról:

“Nagy vágyam vált valóra, amikor a Lion King című Disney musicalt megtekinthettem New Yorkban. Mindenki azt mondta, hogy minden darabra elég, ha a helyszínen délután megvásároljuk az esti előadásra a jegyet, de ezt az egyet nem mertem a véletlenre bízni, így már jóval a kiutazás előtt lefoglaltuk a jegyet az előadásra. Jól tettük!
Megérkezve a színházba, teljesen az Oroszlánkirály hangulata fogadott! A mese már gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartozik, így külön nagy élmény volt számomra a szavanna hangulatát idéző előtér, a falfestmények és a kiaggatott hatalmas faragott oroszlán álarcok. Már az előadás megkezdése előtt segített, hogy teljesen ráhangolódjanak az emberek a történetre!
Elfoglaltuk helyünket a nézőtéren, és következett a csoda. A nyitány alatt az ember azt se tudta, hova nézzen. Mindenhonnan érkeztek az állatok a trónszirthez. A hátsószínpadról, az elő színpadról, a nézők közül, és még az emeletről is.
Letisztult díszletek fogadtak, groteszk hangulatot adva az egésznek, ami nagyon jól ötvözte a mai elemeket a szavanna hangulatával. Gyönyörű jelmezeket, fejdíszeket és kiegészítőket viseltek a szereplők.
Az ismert dallamok hibátlan énekesek szájából szólaltak meg, és teljesen lenyűgözött az egész előadás hangzása, látványvilága és ötletessége. A tánckar és a kórus is rendkívül profi volt.
Fantasztikus élménnyel távoztam!
Mindenkinek ajánlom ha Londonban vagy New Yorkban jár, és egy felejthetetlen színházi élményt szeretne, hogy tekintse meg a Lion King-et!!!”

 

 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Tony-díj 2011: a jelöltek

Volf Anna

Törőcsik Marival jubilál az Experidance és a Lúdas Matyi

József Kriszti

Nyerj bécsi Rudolf maxi cd-t!

admin

Kettős Elisabeth premier!

Vincze Dániel

Alice Csodaországban: készül a musicalváltozat

Nagy Péter