Hírek, beszámolók

160 évvel ezelőtt vezették az oltár elé Sissit

1854. április 24-én, pontosan 160 éve tartották Ferenc József és –  korának kiemelkedő szépségű Habsburg uralkodónője, a szabadságszerető és zabolátlan lelkű – Erzsébet királyné (Sissi) esküvőjét.

Sissi Ludovika bajor királyi hercegnő és Miksa bajor herceg harmadik gyermekeként született 1837-ben Münchenben. A történelem szerelemből kötött uralkodói esküvőire szép példa Sissi és Ferenc József egybekelése. Zsófia bajor királyi hercegnő Ausztria császárának, I. Ferenc Józsefnek az édesanyja volt, aki 23 éves fia számára – az osztrák – német kapcsolat megszilárdítása miatt – német hercegnőt keresett. Így a Wittelsbachok közül akart választani; méghozzá Sissi nővérét Helénát.

A két fiatal első találkozására 1853. augusztus 15-én került sor. Ekkor Ludovika magával vitte a kisebbik leányát, Erzsébetet is, aki az elkövetlező három nap lefolyása alatt fiatalságával és bimbózó szépségével lenyűgözte a császárt, aki ezek után már nem Helénát kívánta feleségül venni. Nagybetűs szerelem volt ez az első látásra, és augusztus 19-én Sissi igent mondott. A menyasszony apját, Miksát távirati úton értesítették az örömteli eseményről.

Az esküvőjükhöz azonban pápai jóváhagyásra volt szükség, ugyanis a menyasszony és a vőlegény első fokú unokatestvérek voltak. A pápa jóváhagyásával és a bajor király engedélyével – akinek Sissi unokahúga volt – Ferenc József 1854. április 24-én este fél hétkor vezette oltár elé gyönyörű és fiatal menyasszonyát a bécsi Augustinusok templomában. Csodás ünnepség keretében és sok pompával rendezték meg a fényes szertartást. Sissi az 1850-es és 60-as években a világ legszebb uralkodónőjének számított, ezt korabeli festmények és fényképek is hűen igazolják.

A szertartást nagyszabású udvari fogadás és többnapos ünnepségsorozat követte; a fiatal pár egybekelése alkalmából 200 fogoly kapott amnesztiát, az újdonsült férj pedig 200 000 forintot osztott szét a Habsburg Birodalom tartományai között.

Az Elisabeth című musicalt 1992-ben mutatták először be a bécsi Theater an der Wienben, a magyarországi bemutatóra pedig 1996-ban, Szegeden került sor Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Az Elisabeth kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is az Operettszínház műsorán szerepel, máig nagy sikerrel. 

Rózsa Olivér

Kapcsolódó tartalmak

Tizenegy bemutató a Nemzeti Színházban a következő évadban

Kiss Brigitta

Pesti Broadway Musical Stúdió körkép

Buchmann-Horváth Emese

Végleges a József-premierek szereposztása!

admin

Ma van a színházi világnap

Sándor Petra

Jövőre 75 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Sándor Petra