Hírek, beszámolók

190. ünnepi évad a Miskolci Nemzeti Színházban

Idén ünnepli 190. születésnapját a Miskolci Nemzeti Színház, amely 1823-ban, az ország első kőszínházaként alakult. A 190. évad a „Színek Évada” névre hallgat, és minden hónapban változatos hangulatú és témájú produkciókkal szolgálnak majd. A hónapok egyenként „kaptak” egy színt, amely egyrészt tükrözi az év adott időszakának szellemiségét általában, és amelyhez másrészt igazodik a bemutatott darabok mondanivalója is. (A bemutatókról bővebb tájékoztatás itt található: http://mnsz.eu/cikk/921)

Az évad musicalje, a My fair lady, a „Szinva-kék” novemberben kerül majd bemutatásra, Béres Attila rendezésében. A rendező úr örül, hogy egy valóban jelentős történettel rendelkező zenés darabon dolgozhat, és hogy az – éppen ezért – komolyabb képességeket igénylő szerepek megformálására is talált megfelelő színészeket a városban. Saját elmondása szerint nem aggódik az előadás sikere miatt, izgatottan várja a bemutatót, és már látja maga előtt a végeredményt. Ungvári Tamás és G. Dénes György fordítását hallhatjuk majd a Nagyszínházban.

Érdekesség még, hogy Anton Pavlovics Csehov: Sirály című darabját két különböző rendezéssel és szereposztással is bemutatják. A két rendező, Kiss Csaba (egyben a színház igazgatója) és Rusznyák Gábor beszélgetéseinek a témában a közönség is szem- és fültanúja lehet, ahogyan sok más érdekes és rendhagyó programnak is az elkövetkezendő évad során.

A színház szeptember elsején születésnapi programokkal is várta az érdeklődőket. Délelőtt 10 órakor hat rendező hat különböző – az alkalomra szánt – munkáját láthattuk zanzásítva, délután pedig utcabált és 1823 méteres síkfutást rendeztek a fittebbeknek. Egész nap nyugágyak álltak a színház előtt a megfáradt szülőknek, gyermekeiket pedig arcfestéssel és állatjelmezekkel várták. Ha valaki nem tudott eljutni a múlt évad legsikeresebb produkcióira, most az is pótolhatta a hiányt, hiszen mintegy ajándékként játszották az előző év öt legjobb előadását – köztük a Padlást is. A napot lezáró szerenádot Cser Ádám vezényelte, majd a közönség együttes erővel fújta el a színház 190 gyertyáját.

Fotók: Orosz Petra

Kapcsolódó tartalmak

Légy jó mindhalálig bemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház

Volf Anna

Búcsúzik a Young Frankenstein

admin

Budapesten Presgurvic Elfújta a szélje?

admin

János vitéz a Pécsi Nemzeti Színházban 2012. szeptember 21-től

Sándor Petra

Színházi pályázat amatőr és független társulatok számára

Volf Anna