Hírek, beszámolók

20 éves A dzsungel könyve

A dzsungel könyvét 1996-ban mutatták be a Pesti Színházban, Hegedűs D. Géza rendezésében, Dés László zeneszerző és Geszti Péter szövegíró közreműködésével. 2016. január 28-án nem csak a musical 20. születésnapját, hanem az 1100. előadást is ünnepelte a színház. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a Vígszínházban, amelyre a darab alkotóin, régi és új szereplőin kívül iskolás gyerekeket is meghívtak, hogy bepillantást nyerhessenek a musical és a színjátszás világába, és egy táncot is megtanulhassanak a műből.

A darab keletkezésének körülményeiről, nehézségeiről számos érdekességet tudhattak meg a jelenlévők. Hegedűs D. Géza elmondta, hogy a musical ötlete akkor született meg benne, amikor esténként ezt a mesét olvasta a gyerekeinek. Az első pillanattól nagy segítségére volt Radnóti Zsuzsa dramaturg. Dés Lászlóra a gazdag, érzelemdús zenéje miatt esett a választása. Geszti Péterre pedig a Rapülők együttes dalai, ötletes szövegei kapcsán figyelt fel. Dés László elárulta, hogy nehezen indult a közös munka Gesztivel, aki erről így nyilatkozott: „Úgy éreztem, hogy én vagyok a Maugli ebben a csapatban”. Ennek ellenére hamar kialakult az összhang a stábon belül, ami mindannyiuk szerint a mű sikerének egyik titka.

A darabon három évig dolgoztak, Békés Pál hatszor írta át a szövegkönyvet. A táncosok az elmúlt két évtized alatt körülbelül ezerféle variációt jelenítettek meg. Egy 1996-os videó bejátszás a próbák, a készülődés izgalmait mutatta be, amelyet a meghívott vendégek saját történeteikkel színesítettek.

Kútvölgyi Erzsébet elárulta, nagy próbatétel volt számára, hogy a premier előtt egy héttel még nem volt kész Bagira dala. Ő 918 alkalommal formálta meg ezt a figurát. Juhász Réka az ősbemutatón is Túnát játszotta, és lányos alkatának köszönhetően ma is ebben a szerepben lép színpadra, bár két fia született közben. Majsai-Nyilas Tünde ezzel ellentétben kifejtette, hogy ő ment át a legnagyobb változáson a húsz év alatt: „őzikéből lettem Bagira”. Ki kell emelni Borbiczki Ferencet és Méhes Lászlót, hiszen ők ketten a kezdetektől máig mindegy egyes előadáson részt vettek, mint Akela és Ká egyedüli megtestesítői.

A rendezvényen Maugli megformálói voltak jelen a legnagyobb számban. A legújabb felfedezett a két ötéves kisfiú, Bekk Norbert és Pákai Zolta Sudár, akik még csak most debütálnak Kis Maugli szerepében. Józan László 2008-óta játssza a főszerepet. Éveken keresztül egyedül alakította Mauglit, így nagyon örült neki, hogy Medveczky Balázs a Színművészeti Egyetem hallgatója, váltótársa lett. László elmondta, hogy tökéletesen átérzi a fiatal kollégája gondjait, hiszen ő is főiskolásként lépett be egy jól bejáratott előadásba. Dés László felhívta a nézők figyelmét, hogy 17 évig úgy játszották A dzsungel könyvét, hogy a főszereplőnek nem volt saját dala. Az 1000. előadásra írták meg Maugli szóló számát, amelyet Józan László mutathatott be a közönségnek.

A táncosokat Horváth Veronika és Hajdu Ádám képviselte. A rendező kiemelte az ő áldozatos munkájukat, hogy órákkal a kezdet előtt ott vannak a színházban, nyújtanak, edzenek, „betörik a testüket”.

Hegedűs D. Géza a két éve tartó töretlen siker kapcsán hangsúlyozta, hogy fontos karban tartani az előadást, hiszen a nézők nagy részének minden este bemutató, akkor látják először a darabot, ennek megfelelően frissen, újszerűen kell játszani az ezredik előadáson is.

Fesztbaum Béla, Csil megformálója, elmondta, hogy ők maguk is nagyon szeretik A dzsungel könyvét, de ami ezt az előadást ennyi idő után is életben tartja, az a közönség szeretete. A színészek egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy további sok száz előadáson is szívesen bújnának a Kipling hősök bőrébe.

Majd a sajtótájékoztató végén Geszti Péter és Dés László ünnepélyesen bejelentették, hogy a következő évadra két évtized után egy újabb közös darabbal készülnek: A Pál utcai fiúk musicalt fogják bemutatni.

De természetesen A dzsungel könyve előadások is folynak tovább. 2016. január 28-án tehát ezeregyszázadik alkalommal látható a húsz éves darab a Pesti Színházban.

Kapcsolódó tartalmak

'Túl a Maszat – hegyen' cd és bemutató

admin

Rock'n Road show-ra indul a barokk Messiás

Buchmann-Horváth Emese

Better Than Sex Budapesten is!

admin

Oliver! Eperjes Károllyal Veszprémben

Volf Anna

Kiváló minősítést kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok

Sándor Petra