Hírek, beszámolók

30 éves a Játszd újra, Sam!

November 29-én jubileumi előadást tart a Játsz újra, Sam! szereplőgárdája a Pesti Színházban.

1983 nyarán Kern András és Valló Péter a Balatonon kezdett el foglalkozni a Játszd újra, Sam! bemutatásának ötletével: “Jó barátságban voltunk, vagyunk és remélem, maradunk Kern Andrással, kerestem valami neki valót színdarabot. Mivel mindketten Woody Allen nagy rajongóivá szegődtünk, örültem, amikor a kezembe került ez az írás – meséli Valló Péter. – A főszereplő tipikusan gátlásos, neurózisra hajlamos, művész-értelmiségi férfi, akit Woody Allen a filmjeiben és Kern a színpadon nagyszerűen megjelenít. A darab sok humorral mutatja meg ennek a típusnak a természetrajzát, amelyhez kicsit-nagyon magunkat is odasoroltuk.”
A Játszd újra, Sam!-et 1983 novemberében mutatták be a Vígszínházban. Kern András harmincöt évesen lépett először színpadra Allan Felix szerepében: „Nagyon szeretem ezt az előadást, a pályám több mint fele ezzel telt el. Harminc éven át, ha esett, ha fújt, én játszottam ezt a szerepet. Több száz alkalmat jelentett, az az érdekes, hogy egyáltalán nem untam meg, mert ami jó, azt az ember nem unja meg, a rosszat akár már másnap, de a jót nem. A harminc év alatt semmit sem változtattam a szövegen, összesen talán három szó van, amit másképp mondok. Vannak rajongói a Sam-nek, akik már többször is látták a darabot.”
A hosszú évek során Kern András soha nem engedte lecserélni a jelmezét: a mai napig ugyanazt a ballonkabátot és cipőt viseli, amelyet a bemutatón viselt. A Vígszínház a 30 év alatt 441-szer játszotta az előadást, melyben Kern András ma partnerei Hegyi Barbara, Pápai Erika, Kerekes József, Kovács Nóra, Holl Zsuzsa, Cseh Judit, Tarr Judit, Mícs Ildikó és Sajgál Erika. Halász Judit másfél évtizedig alakította a főszereplő szerelmét, Lindát. Az évtizedek alatt a darabban színpadra lépett Egri Márta, Simon Mari, Balázs Péter, Sipos András, Epres Attila, Détár Enikő, Götz Anna, Haumann Petra, Liptai Claudia, Malek Andrea, Náray Erika és Olasz Ágnes.
A jubileumi előadáson sokan ott lesznek az egykori szereplők közül, ahol végén a nézők és talán még Kern András is számíthat egy kis meglepetésre.

Kapcsolódó tartalmak

Jubileummal búcsúzik a Producerek

admin

Madách Musical Pályázat II. döntő (Aranyborjú, Metis)

Buchmann-Horváth Emese

Nem okoz csalódást a Fantom dvd

Vincze Dániel

Musicalt is díjaztak az idei Pulitzer-díjon

Volf Anna

Circus maximus – Monumentális lovas színház az Arénában

Buchmann-Horváth Emese