Hírek, beszámolók

30 éves a Macskák!

2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkezik a Madách Színház: ezen a napon lesz 30 éves a Macskák című előadás. Az évfordulót különleges programsorozattal és új szereplők beállásával ünnepli a teátrum.

A Madách Színház 1983. március 25-én mutatta be a Macskákat, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Azóta az előadás csaknem 1400-szor került színre és eddig több mint 1,5 millióan látták. Az eltelt három évtizedben sok szereposztást megélt a musical: a különböző szerepekben összesen 190 művésznek tapsolhatott a közönség. 2013. március 22-én új generáció lép színpadra, fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek az 1983-as bemutató idején. Mostantól ők lesznek azok, akik a következő 30 évben sikerre viszik a Madách Színház „örökéletű” Macskáit.

A február 5-i sajtótájékoztatón Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója és a Macskák rendezője elmondta, jelentős évfordulóról van szó, hiszen a magyar színháztörténetben talán egyedülálló, hogy ugyanabban az épületben 30 éven keresztül játszanak egy előadást. Mikor Londonban megnézte a produkciót, megdöbbent, hogy egy színház ilyesmire képes, hiszen az előadásból a zene, a tánc, a látvány egysége és rengeteg ember közös munkájának lenyűgöző összhangja; a színház teljessége áradt. Akkoriban a Madách Színház prózai színházként működött, repertoárjába nem illett a musical, ennek ellenére Ádám Ottó igazgató támogatta a darab budapesti bemutatásának tervét.

Szirtes Tamás Seregi László koreográfust kérte fel társrendezőnek, aki nélkül, mint hangsúlyozta, nem jött volna létre a produkció. A hat hónapos próbaidőszak alatt tőle tanulta meg a társulat, mi is az a zenés színház, milyen az emberi teljesítőképesség határainak feszegetése, a tökéletességre való törekvés, és mi a fantázia, a kreativitás és az energia. Az előadás kirobbanó siker volt, „a budapestiek döbbenten jártak a csodájára, a Macskákkal egy másik világ üzenete érkezett” – fogalmazott a Madách Színház igazgatója. Szirtes Tamás megemlékezett az eredeti jelmezeket tervező Vágó Nellyről is, Romhányi József fordítását pedig költői bravúrnak nevezte.


Forrás: Madách Színház

A sajtótájékoztatón az alkotók emlékeztek az előadás megszületésére, meghatározó pillanatokat idéztek fel a produkció múltjából. „Életem legnagyobb élménye volt ebbe a darabba bekerülni” – mondta Szakály György, az első Mefisztulész. Póka Éva, aki 30 éve játssza Cassandra szerepét, azt állította, a hat hónapos próbafolyamat alatt tanult meg mindent a színházról. Hűvösvölgyi Ildikó, aki 12 évig játszotta Mindlevery szerepét, pályája fordulópontjának tartja a musicalt, most pedig egy újabb csodát kapott az élettől, hiszen lánya, Kisfaludy Zsófia hamarosan debütál Bombalurina szerepében. Szerednyey Béla, aki 850-szer volt Micsel Rumli, mulatságos történeteket idézett fel. Ladinek Judit egyik legelső musicalélménye volt a darab, azóta már legalább 750-szer vált macskává. Egy karácsonyi ünnepélyen látta Hűvösvölgyi Ildikó és Gyabronka József duettjét, és teljesen lenyűgözte előadásuk természetessége, a zene a szöveg és a tánc tökéletes harmóniája. Kocsák Tibor szerint Webber különleges színházi műfajt hozott létre a Macskákkal. A felújított előadás zenei vezetője elmondta, megtanulta a darabból, hogy csak az őszinte és szép zene tud kiváltani igazi érzelmeket a közönségből.

A meglepetésekkel teli jubileumi előadás mellett a színház különleges programsorozattal ünnepli az évfordulót. Az ünnepi hét fotókiállítással indul, 19-én a 25. évfordulóhoz hasonlóan Macskák-kamion járja majd Budapest útjait, 20-án a Macskák szereplői örökbe fogadnak egy nagymacskát a Fővárosi Állatkertben, 22-én lép színpadra először az új generáció, 24-én pedig arcfestést tartanak a gyerekeknek.

Kapcsolódó tartalmak

Csaknem 90 ezer néző a Katona József Színház jubileumi évadában

Volf Anna

Nagy Sándor nyomoz

admin

Megszépül a 75. éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Buchmann-Horváth Emese

Musical is lesz a POSZT idei versenyprogramjában

Sándor Petra

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – Bevezető

Volf Anna