Hírek, beszámolók

35 éves a Hair

Milos Forman 1979-ben bemutatott Hair című filmje mondhatni megjelenése pillanatában sikerfilmmé vált. Ezt bizonyítják az alkotásért kapott díjak: a David di Donatello-díj (1979), a César-díj (1980) és a Golden Globe-díj (1980). A film a hippi korszak sűrűjébe kalauzolja el nézőit, melyben szerelem, csábítás, életvidámság, zene, tánc és kábulat mellett az igaz barátság is szerepet kap; a tiszta önfeláldozással egészen a halálig. A virág-korszak, a Vízöntő kora szöges ellentétévé vált a kegyetlen és szörnyű vietnami háborús időszaknak, a szabadságot, a békét és a boldogságot állítja szembe a társadalom képmutatásával, konvencióival, a faji előítéletekkel és a fiatal katonák értelmetlen halálával.

A történet az 1960-as évek végén játszódik, a bevonulásra készülő fiatal Claude Bukowski előtt tárja ki a világot a vietnami háború fenyegető árnyékában. Behívója New Yorkba szólítja, ahol bolyongásai közepette a Central Parkban megismerkedik egy szabad szellemű hippi társasággal, akiknek az élén George Berger áll. Claude kis segítséggel megismerkedik a gyönyörű arisztokrata lánnyal Shiela Franklinnel, akibe beleszeret. A hippi csapat egy úri vacsorára belógva, az asztalon táncoló Berger híres jelenetével (I Got Life) is emlékezetessé teszi Bukowski számára – és a mi számunkra – ezt az életérzést. Az alkotás kiválóan árnyalja és mutatja be az élet sokszínűségét a szerelemtől a vidámságon át egészen addig, amíg Berger végül életét áldozza Bukowski helyett Vietnámban. A film utolsó képsorain a tömött sorokban a halálba menetelő katonákkal, Berger sírjánál lévő barátaival, az új életet és szerelmet kapott Bukowskival találkozhatunk. Az emlékezetes Let the Sunshine In dallal és egy tömeges háborúellenes tüntetéssel végződik a film.

A film az 1968-as Broadway-musical adaptációjaként készült el, mely a Hair: The American Tribal Love-Rock Musical címet viselte és sikertörténetként járta be a világot. A produkció eljes mértékben az 1960-as évek hippi kultuszának állít emléket, és ezt a korszakot eleveníti meg előttünk: vidámságát, szabadságát, zeneiségét, a szexuális forradalmat, a kábítószerek elterjedését és a háborúellenes mozgalom kialakulását. Ez a darab korszakalkotó volt a rock-musical kategória kialakulásában, és számos dala a vietnami háború elleni békemozgalom himnuszává vált.

Egy olyan alkotás 35 éves évfordulója érkezett el, amely ma is kiemelkedően fontos üzeneteket hordoz számunkra.

Rózsa Olivér

Kapcsolódó tartalmak

Feke Pál Junior Prima díjat kapott

admin

Az ember érzi a súlyt, ami rá nehezedik

Vincze Dániel

AZ ÁRVÍZ-HELYZET MIATT CSÚSZIK A MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD MEGNYITÁSA

Buchmann-Horváth Emese

Dzsessz és cigányzene házassága az Operettben

Buchmann-Horváth Emese

Idén Győrben rendezik a Színészünnepet

Volf Anna