Hírek, beszámolók

50 éves a Funny Girl

A Funny Girl című musical világpremierjét 1964. március 26-án tartották a Winter Garden Theatre-ben a Broadwayn.

Nem sokkal később a The Broadway Theatre-be vitték a darabot, amely egyébként már az 1930-as évektől az amerikai színházvilág színe javát mutatta be. A két világháború közötti revüshowk olyan nevekkel hozták lázba a közönséget, mint Bob Hope, Buddy Ebsen, Josephine Baker vagy Eve Arden. Az új produkcióban Barbra Streisand lépett színpadra, újabb illusztris névvel gazdagítva a sort.

Mi azonban fordítsuk most figyelmünket arra a hölgyre, akinek az élete megihlette a musicalt. Fanny Brice (1891-1951) igen népszerű és korát meghatározó amerikai énekesnő, humorista, színházi és filmszínésznő volt.

A Funny Girl eredetileg egy félig életrajzi ihletésű darab, mely Brice életét, karrierjét, valamint viharos kapcsolatát mutatja be Nick Arnsteinnel, egy vérbeli amerikai szélhámossal, aki a Sing Sing börtönt is megjárta. A helyszín New York, az időpont az első világháború utáni időszak. A darab egyébként eredetileg a My Man címet viselte, eredeti szövegkönyvét Isobel Lennart írta, zenéjét Jule Styne szerezte, szövegét pedig Bob Merrill jegyzi.

A korai előadásokban (mely már a Funny Girl címet hordozta) Barbara Streisand és Sydney Chaplin is szerepeltek. A produkciót nyolc Tonyra jelölték, de a Hello, Dolly! elsöprő sikere után végül trófea nélkül maradt. Mintegy kárpótlásul, az 1968-ban bemutatott filmváltozat (szintén Streisand főszereplésével) jól szerepelt as Oscar-gálán, ahol Streisand megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A férfi főszerepet Omar Shariff játszotta a filmben.

A Funny Girl 1967-ig 1348 előadást ért meg a Broadwayn, majd a világ több pontján is bemutatták, köztük a londoni West Enden. Magyarországon elsőként a Budapesti Operettszínház állította színpadra a musicalt 2001. szeptember 28-án, Szulák Andreával a főszerepben, a dalokat pedig Galambos Attila fordította.

Rózsa Olivér

Kapcsolódó tartalmak

Csengeri Attila emlékezik meg Kaszás Attiláról

admin

Musicalkoncert a Fehér Házban

admin

Arany Kotta Díj 2013 – Eredmények

Vincze Dániel

Rövidhírek, 2013. április

Volf Anna

Mamma Mia! – A dalokról

Vincze Dániel