Hírek, beszámolók

A 2016/17-es évad a Kalandok éve lesz az Operettszínházban

A következő évadban két musical, egy operett és egy opera kerül bemutatásra, valamint egy új játszóhely is nyílik a Budapesti Operettszínházban.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető a „Kalandok éve” szlogenről elmondta a színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján, hogy az új bemutatók sorában politikai, szerelmi és “karrierkaland” is megtalálható lesz.

Az évad első premierjeként Kocsák Tibor és Miklós Tibor eredetileg Utazás című, először két évtizede bemutatott rockoperája tér vissza Lady Budapest címmel. A Tábori György művéből készült darabbal a színház az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tiszteleg. Az október 21-én debütáló mű rendezője Somogyi Szilárd, főbb szerepeiben Janza Katát, Szabó P. Szilvesztert, Mészáros Árpád Zsoltot és Szinetár Dórát láthatja a közönség.

Beischer-Matyó Tamás Kreatív kapcsolatok című kamaraoperáját Székely Kriszta rendezésében, Kendi Lajos, Lukács Anita, Frankó Tünde és László Boldizsár szereplésével tűzik műsorra. A Bartók Plusz Operafesztivállal közös produkcióban készülő előadást június 16-án a Miskolci Nemzeti Színházban mutatják be, majd Budapesten a Zeneakadémián játsszák.    

Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét Szabó Máté rendezi. A tel-avivi operaházzal koprodukcióban készülő előadás bemutatója 2017. március 31-én lesz Fischl Mónika, Bordás Barbara, Homonnay Zsolt, Dolhay Attila és Oszvald Marika szereplésével.

Nacio Herb Brown és Arthur Freed Ének az esőben című musicaljét Harangozó Gyula állítja színpadra Dancs Annamari, Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Gálvölgyi János és Szulák Andrea szereplésével. A Szegedi Szabadtéri Játékokkal koprodukcióban készülő előadás budapesti premierjét 2017. február 17-én tartják.

A teátrum főigazgatója, Lőrinczy György elmondta, hogy Kálmán Imre Teátrum néven 200 fő befogadására alkalmas kamaraszínházat nyitnak a jövő évadban az egykori Moulin Rouge épületében. A tervek szerint a műsoron operett- és musical produkció, dzsesszklub, irodalmi orfeum, nótaest és gyerekelőadás is szerepelni fog. A megnyitó időpontjáról és a részletes programról szeptemberben adnak tájékoztatást.

Kitért arra is, hogy a Nemzeti Múzeummal is együttműködést indítanak, közös produkciókat valósítanak meg a Múzeumok majálisán és a Múzeumok éjszakáján, a történelmi témájú előadásokat egybefogó közös történelmi bérlettel pedig ingyenes programokon vehetnek részt a fiatalok a múzeumban. Mint mondta, a színháznak 18 bérletsorozata van, növelték az ifjúsági és nyugdíjas bérletek számát fenntartójuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt célkitűzésével, a kulturális alapellátás koncepciójával összhangban.

Bemutatásra került a színház új balettigazgatója, Bodor Johanna koreográfus. Az 54 táncművészt, a Magyar Állami Operaház után az ország legnagyobb balettegyüttesét foglalkoztató színház vezetésének új tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a táncszakma elismertetéséért és a szakmai nyugdíj kibővítéséért is szeretne tenni.

Lőrinczy György a szakmai együttműködések, a külföldi és belföldi koprodukciók fontosságáról szólva kiemelte, hogy az idei évtől megemelt támogatásból segítik a vidéki színházakat: “kölcsönadnak” előadásokat. Így a jövő évadban Miskolcon a Viktória, Kolozsváron a Cigányszerelem, Debrecenben pedig A denevér című előadást láthatja a közönség, míg továbbra is Székesfehérváron szerepel majd az Abigél, a Luxemburg grófját Kaposváron, A mosoly országát pedig Szentpéterváron láthatja a helyi közönség.

Az előző évekhez hasonlóan az Operettszínházban nyáron sem áll meg az élet: 15 helyszínen 56 előadást játszik majd a színház. A Rómeó és Júliát a tokaji Fesztiválkatlanban, az Én és a kisöcsémet és az Ének az esőbent a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Szép nyári napot a Bajai Szabadtéri Színpadon láthatja a közönség, a Virágot Algernonnak pedig a POSZT Fesztiválprogramján szerepel. Az előző évekhez hasonlóan ismét lesz Budavári Palotakoncert és folytatódik A Szépség és a Szörnyeteg turné, ezúttal Frankfurtban és Duisburgban.

A főigazgató a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet az idei évad utolsó bemutatójára is: a Nők az idegösszeomlás szélén című produkciót az Átrium Film-Színházban mutatják be május 20-án. A Pedro Almodóvar filmje alapján készült előadást Réthly Attila rendezi.

 

Forrás: MTI/Viva la Musical!

Kapcsolódó tartalmak

Megvannak a II. Madách Musical Pályázat 2. fordulójának továbbjutói

József Kriszti

Zenés beszélgetés Zöld Csabával

Buchmann-Horváth Emese

Elisabeth a régi fényében ragyog

oldadmin

Rekordbevételt hozott a 2011-12-es évad a Broadwayn

Sándor Petra

Musical-premier a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

admin