Hírek, beszámolók

A dzsungel könyve Szombathelyen

Weöres Sándor Szent György és a Sárkány című művét is láthatják majd a költő nevét viselő színház bérletesei – jelentette be kedden Szombathelyen Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója az évad műsortervét ismertetve.

A darabot Valló Péter rendezi, a címszerepében pedig a szintén szombathelyi születésű Fekete Ernőt, a Katona József Színház színészét láthatja a közönség.
Az őszi kínálatban a nagyszínpadon Koltai Róbert rendezésében kerül színre Füst Milán Máli néni című darabja, a főbb szerepekben Kiss Marival és Trokán Péterrel, valamint Béres Attila rendezésében László Miklós Illatszertár című színművét láthatja a közönség Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán, valamint Csonka Szilvia főszereplésével.
A Márkus Emília-teremben Ivo Krobot rendezésében Örkény István Tótékja, valamint a szerző rendezésében Jeles András Egy résnyi ragyogás című műve kerül színre.
Tavasszal a nagyszínpadon Dés László-Geszti Péter-Békés Pál A dzsungel könyve című zenés mesejátékát mutatják be Valló Péter rendezésében, majd Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című darabja zárja a bérletes előadások sorát.
A Márkus Emília-teremben Hamvai Kornél Szigliget című művét mutatják be Balikó Tamás rendezésében és Molnár Ferenc Az üvegcipő című művét Valló Péter rendezésében.
Jordán Tamás hangsúlyozta: az évad bérletes előadásait úgy állították össze, hogy az a közönség igényeinek a lehető legjobban megfeleljen, de a művészi igényesség és tartalom se szenvedjen csorbát.

A bérleten kívüli tervezett előadások között szerepel az évadban egy nem mindennapi vállalkozás, Czukor Balázs próbálja meg egyedi értelmezésben színpadra állítani Babits Mihály Gólyakalifa című művét.
Hasonlóan új utakat keres a színház Jókai Mór A kőszívű ember fiai című művének rendhagyó keresztmetszetű bemutatásával, amely során a főként diákokból álló hallgatóságot is bevonják majd az előadásba, bebizonyítva nekik, hogy érdemes elolvasni a művet még akkor is, ha amúgy kötelező olvasmány.

Jordán Tamás a sajtótájékoztatón Parais Istvánnal az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatójával közösen kiemelten szólt a Weöres Sándor-centenárium rendezvényeiről, amelyekbe a színház természetes módon, azok szerves részeként kapcsolódik be.
Már az év elejétől zajlanak színházi és a színház falain kívüli programok, ennek keretében jött létre a Mennyekbe vágtató prolibusz című produkció, amely Fekete Ernő Weöres Sándor-estje. Egész évben látogatható a színházban nyílt, A szavakkal kergetőző költő című Weöres Sándor-kiállítás.
Május 19-én vasárnap a Kámoni Arborétumban majdnem minden fa és bokor tövében Weöres Sándor versek és énekek hangzanak majd el, június 7-én Szombathely főterén Jordán Tamás vezényletével hatszáz diák és érdeklődő együtt mondja majd el Weöres Sándor Valse triste című versét.

A színházigazgató a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy hatalmas az érdeklődés a Weöres Sándor Színház által kiírt országos drámapályázat iránt, amelyre a februári beadási határidőig 184 jeligés pályázat érkezett be. A pályázat eredményét a június 22-ei jubileumi díszelőadáson jelentik majd be.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Új rockopera júliusban a Magyar Lovas Színházban

Sándor Petra

Októberben elindul a szenvedélyes páros

Sándor Petra

Oceanallover – Promenád a Szinva parton

Buchmann-Horváth Emese

A legtöbbet játszott fővárosi musicalek listája 2010

admin

Mamma Mia! premier – Koós R., Stohl A., Simon B., Szerednyey B. (Madách Színház, 2014. szeptember 27.)

Czitrovszky Balázs