Interjúk

A frivol játékosság megmaradt

Mik az alapvető különbségek a mostani és a korábbi József változat között?

Szirtes Tamás:

Az első változat premierje 17 évvel ezelőtt volt, és 5-6 éven keresztül játszottuk. Az utolsó előadás óta tehát 12 év telt el, amely alatt felnőtt egy újabb generáció. Nem csak a nézőkre gondolok, hanem a zenés színészeknek egy új generációjára is. Az első Józsefünk egy igen szeretetreméltó előadás volt, a musicaljátszás minden gyermekbetegségével, de nagyon jó színészekkel; és persze volt egy naiv bája. Azóta mindannyian több tapasztalatra tettünk szert, kitanultuk a „musicalcsinálás” minden csínját-bínját. A mostani József egy igazi társulati musical, de persze minden egyes szereplőnek jelentős funkciója van az előadáson belül. Nagyon jól énekelnek, táncolnak; a darab pedig új a koreográfiáját, díszletét, rendezését és valamennyi létező színházi hatáselemét tekintve.

Szerednyey Béla:

A felfogása ugyanaz, mint a mostani rendezésnek: csak azt szeretnénk közvetíteni, amit Webber ennek a darabnak a megírásakor gondolt. Ami nagyban változott, az a darab kiállítása, és persze a hangszerelése, amely az új West End premierből táplálkozik. Ki lett bővítve a musical, új számok kerültek bele, de a frivol játékossága megmaradt. A régi előadás a maga nemében igazi ötletparádé volt, és ez a mostanival sincsen másképp. A József tulajdonképpen egy fricskázó stílusú, fiataloknak szóló stílusgyakorlat: régen is az volt, de most benne van az a többlettudás, ami az elmúlt években az előző változathoz képest felgyülemlett bennünk.

Tervezik új József CD kiadását?

Szirtes Tamás:

Mi nagyon szívesen kiadnánk, de a probléma az, hogy a magyar cd piac jelenleg romokban hever; a hanghordozókat másolják, tehát minden cd kiadás egy gazdasági kudarc. A Madách Színház pedig nincs abban a helyzetben, hogy ezt megengedhesse magának. Ha valamilyen támogató vagy szponzor jelentkezne, akkor természetesen szívesen kiadnánk, de ez a dolog máskülönben még csak nem is önfenntartó, hanem jelentős veszteséggel jár.

Szerednyey úr a Józsefnél társrendezőként működött közre, a Madách Stúdióban pedig több felolvasóest is kötődik a nevéhez. Milyen darabokat rendezne meg még szívesen, mik a tervei a jövőt illetően?

Szerednyey Béla:

A felolvasóesteket nagyon élveztem, érdekes kezdeményezés volt; a Jónás könyvéből azóta előadás is született a Várszínházban. De rendezőként nincsen kifejezett álommunka, amire vágynék, ahogy színészként sem volt soha szerepálmom. Hiszek abban, hogy egy magasabb erő irányítja azt, hogy mit akarnak velem megrendeztetni. Azért persze van pár klasszikus, amelyet szívesen megrendeznék, például az Ének az esőben. Azt hiszem, leginkább „színház-szagú” musicaleket szeretnék színpadra állítani.

Milyen produkciókat tervez a Madách Színház a jövőben?

Szirtes Tamás:

Ebben a pillanatban még nem tudok konkrétumokat mondani, mert nem kristályosodott ki kellő mértékben a műsorterv, de annyit mondhatok, hogy a következő terveink nemzetközi világsikerek és magyar produkciók közül kerülnek ki. Lesz azonban egy nagyszabású születésnapi Webber-koncert a mester 60. születésnapja alkalmából, amelyet 2008. november 15-16-án tartunk majd a MüPa nagytermében. A musical szerelmesei bizton számíthatnak rajta, hogy ez a vállalkozásunk még egy lépéssel nagyobb szabású lesz, mint az eddigi koncertjeink.

 

Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Anne Hathaway Fantine szerepében?

Volf Anna

Szinte lehetetlen jegyet venni a Nemzeti Színházba az óriási érdeklődés miatt

Sándor Petra

Nyomorultak-koncert a mozik műsorán is

admin

Ráadás Vámpírok Bálja előadások augusztusban!

admin

Szakcsi Lakatos Béla az egri Cigánykeréken

admin