Hírek, beszámolók

A gazdasági válság elérte a Broadway-t

Az elmúlt időszakban több előadással kapcsolatban is bejelentették a producerek, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet miatti veszteséges működés okán nincs más választásuk, mint hogy levegyék az általuk pénzelt show-t a Broadway-n.

Broadway

A kis költségvetésű [title of show] vagy a Xanadu levételének híre (október 12. illetve szeptember 28.) még talán nem okozott akkora meglepetést, ám tegnap a nagy sikerrel futó Legally Blonde (Dr. Szöszi) producerei is a gyors levétel mellett döntöttek. Az MTV-vel gyümölcsöző együttműködést kialakító produkció jelenlegi főszereplőjét a zenecsatornán egy valóságshow keretében választották ki. A győztes, Bailey Hanks 6 hónapra szóló szerződését sem tudja kitölteni, hiszen október 19.-én bújhat utoljára Elle Woods bőrébe.

A Broadway-n legutóbb a tavaly őszi, 19 napos sztrájk okozott nagyobb fennakadást. Ez alatt az időszak alatt 8 show kivételével minden előadás elmaradt, premiereket halasztottak el a munkabeszüntetés miatt,  a bevételkiesés mértékét pedig napi 17 millió dollára tették.
Ennél sokkal súlyosabb volt a 2001. szeptember 11.-e utáni időszak, amikor a turizmus drasztikus visszaesése miatt került nehéz helyzetbe a Broadway. Ennek a válságnak köszönhetően került le a műsorról például a Nyomorultak is.
A Legally Blonde levételének híre nagy megdöbbenést okozott, a pesszimista hangok ezek után több nagy költségvetésű, népszerű előadás levételét is valószínűnek tartják, ugyanakkor a válság meggyorsíthatja a kevésbé sikeres, kevesebb bevételt termelő előadások levételét is.

Ilyen körülmények között az újonnan bemutatásra kerülő előadások helyzete is nehezebb lesz. Az idei évad nagy musical-bemutatói között találjuk többek között a Nyomorultak után keletkezett űrt betölteni kívánó A Tale Of Two Cities-t, a londonból importált Billy Elliotot, a Dolly Parton country-énekesnő nevével fémjelzett 9 to 5 című musicalt, valamint a Shreket, a tervezett felújítások sorában pedig a Hairt és a West Side Storyt.
Van olyan előadás is, amely még a bemutató előtt áldozatul esett a gazdasági válságnak: a Godspell felújítását a szereposztás, a kreatív csapat és a premier-időpont bejelentése után vonták vissza a producerek.

A válság a West Endet sem kerüli el, bár ott egyelőre csak a Marguerite című musical idő előtti levételét indokolták a kedvezőtlen gazdasági helyzettel. Ide kapcsolódó színházi hír, hogy a napokban Andrew Lloyd Webber elindított egy akciót, melynek keretében ingyenes színházjegyeket  ajánl fel azoknak, akik a gazdasági válság következtében veszítették el állásukat Londonban.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Vámpírinvázió Franciaországban

Utasi Nikolett

Elfújta a szél próba – Veréb Tamás, Gömöri András Máté

Liga Mihály

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Volf Anna

Elstartolt a Városmajori Színházi Szemle

Buchmann-Horváth Emese

A Vámpírok fogsoráról

Vincze Dániel