Hírek, beszámolók

A Jégvarázs lett a filmtörténet legnagyobb animációs kasszasikere

A Jégvarázs című Disney-produkció lett minden idők legnagyobb animációs kasszasikere: a mesefilmre eddig összesen 1,072 milliárd dollárért (239 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők világszerte.

A korábbi csúcsot a Toy Story 3. című animáció tartotta, amely 2010-ben összesen 1,063 milliárd dollárt (237 milliárd forintot) kasszírozott a mozikban – emlékeztetett hétfőn a BBC News.
A hókirálynő című Hans Christian Andersen-mese nyomán készült film november 27-én debütált az észak-amerikai mozikban, a magyar bemutató december 5-én volt. A produkció rekord bevételéhez az észak-amerikai jegyeladások 398,4 millió dollárral (89 milliárd forinttal), a nemzetközi piac pedig 674 millió dollárral (150 milliárd forinttal) járult hozzá. A családi mozi több mint három hónapig tartotta magát az amerikai és kanadai jegyeladások alapján készülő tízes kasszasikerlistán. Jelenleg pedig már a filmtörténet tíz legnagyobb bevételű filmje között is szerepel.
A Jégvarázs két Oscart is begyűjtött az amerikai filmakadémiától: a legjobb animációs filmnek és a legjobb filmdalnak járó szobrot vitte el. A dalokat az Avenue Q és a The Book of Mormon című musicalek társszerzője, Robert Lopez, valamint felesége, Kristin Anderson-Lopez írta.

A The Hollywood Reporter szerint ugyanakkor az új animációs bevételi rekordot komolyan fenyegeti A Lego kaland című produkció előretörése: a február óta játszott filmre világszerte máris több mint 400 millió dollárért (89 milliárd forintért) keltek el a jegyek, és számos helyen, köztük Ausztráliában vagy Németországban még be sem mutatták.

A Jégvarázs Oscar-díjas betétdala Idina Menzel előadásában:

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Sajtótájékoztató a 100. Spamalot alkalmából

Schmidt Barbara

Csókos asszony (Homonnay Zsolt – Dancs Annamária)

Buchmann-Horváth Emese

Rejtelmek – Pinceszínház, nyilvános próba

Czitrovszky Balázs

Szentivánéji álom – Premier

Nagy Péter

Veled, Uram!

Rechtenwald Kristóf