Hírek, beszámolók

A legenda újraéled – másfél évtized után ismét Magyarországon a Miss Saigon

Claude Michel Schönberg, Alain Boublil és Richard Maltby musicalje, a Miss Saigon 17 évvel a Szegedi Szabadtéri Játékok 1994-es előadássorozata után 2011 augusztusában újra bemutatásra kerül, ezúttal Sopronban. Az előadás két férfi főszerepét Dolhai Attila és Feke Pál játssza.
Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be ma, hogy ismét megrendezi a musicalirodalom egyik legnagyobb sikerű darabját, a Miss Saigont. (A sajtótájékoztatón készült fotóinkat itt tekinthetik meg.) Kero először 1994-ben Szegeden, majd a szabadtéri bemutatót követően az Operettszínházban állította színpadra az előadást, akkor Bíró Eszter, Csengeri Attila, Sasvári Sándor és Kaszás Attila főszereplésével.

A vietnami háború idején játszódó musical Giacomo Puccini Pillangókisasszony című legendás operájának újragondolása, amely egy amerikai katona és egy vietnami lány tragikus szerelmét mutatja be a hetvenes évek Saigonjában. Az 1989-es londoni premier után a darab óriási sikert ért el a Broadway-n is, ahol a mai napig a tíz leghosszabb ideig játszott musical egyike.

Kero elmondása szerint a musical műfaján belül nagy népszerűségnek örvendő szórakoztató vonallal szemben ezzel az előadással a zenedrámai irányzatot kívánja erősíteni, amelynek a Jézus Krisztus Szupersztár és a Boublil-Schönberg szerzőpáros első nagy sikere, A nyomorultak mellett a Miss Saigon az egyik legnagyszerűbb alkotása. A rendező kiemelte a felelősség társadalmi fontosságú központi témáját.

A produkció az Operettszínház és az MKB Musical Aréna együttműködésével jön létre, amely keretében a fővárosi teátrum négy, már futó előadásának soproni színpadra állítása után ezúttal premier helyszínéül szolgál a hűség városa. A musical bemutatásának az ad jelentőséget, hogy 22 évvel a vasfüggöny lebontásának előzményeként elhíresült páneurópai piknik színhelyétől mindössze néhány kilométerre kerül megrendezésre: a határnyitás, nyugat és kelet egyesülése központi motívumként jelenik meg a Miss Saigonban is.  

Az előadás szereposztásából két név ismert: Christ, az amerikai katonát Dolhai Attila, míg jó barátját, Johnt Feke Pál alakítja. A hazai musicaljátszás két kiemelkedő alakja először áll színpadra egy produkcióban. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint bár mindkét színész egészen fiatalon találkozott először egy-egy dal vagy főiskolai előadás erejéig a musicallel, színpadon még nem játszották, így mindketten hatalmas lehetőségnek tartják, hogy szerepet kaptak Kero rendezésében. A további szerepekre, valamint a második szereposztásra nyílt meghallgatást hirdet az Operettszínház.

A soproni MKB Aréna mellett felállított gigantikus, több mint 900 négyzetméteres színpad és 5800 férőhelyes nézőtér az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszóhelyét biztosítja a produkció számára, amely 200 résztvevővel, élőzenekarral és valódi helikopterinvázióval igazán látványosnak ígérkezik. Az előadás díszleteit Kentaur, jelmezeit Horváth Kata tervezi, míg a koreográfiát Bakó Gábor készíti.

Az előadást a 2011. augusztus 19-i bemutató után további két időpontban, 20-án és 21-én láthatja Sopronban a közönség.
 

Kapcsolódó tartalmak

Emeljük a tétet – az Operett jövő évadának jelszava

admin

Sarolt, István anyja: Udvaros Dorottya

Rechtenwald Kristóf

Jubileumi évadra készül a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad

Volf Anna

Légy jó mindhalálig a Pécsi Szabadtéri Játékok programján

admin

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Volf Anna