Hírek, beszámolók

A Madách Színház titkai

Könyv született a Madách Színházról. Bárdos András és Rényi Ádám a nézőtéren töltött rengeteg idő alatt ébredt rá, mennyire érdekes téma a Madách, újranézték tehát az előadásokat és beköltöztek a teátrumba, hogy megismerjék a háttérben folyó munkát. Felfedezéseik eredménye A Fantomtól a Mamma Miá!-ig című könyv, amelynek sajtótájékoztatóját december 1-én tartották az alkalomhoz illően különleges helyszínen – a Madách Színház színpada alatt.

A díszletekkel való ismerkedés után Szirtes Tamás mágikus és jelentős dolognak nevezte a könyvet, hiszen „egy ilyen illékony szakmában, a pillanat művészetében az ember szeretne valami állandóságot megfogni”. A könyv címéhez hűen a Madách Színház elmúlt tíz évét dolgozza fel és bepillantást enged abba a rengeteg munkába, amellyel a teátrum elismert és korszerű zenés színházzá vált. Szirtes Tamás szerint hosszú út vezetett idáig, amely még korántsem ért véget, hiszen a musical igazi „beledöglős” műfaj, elkötelezettség, erőfeszítés és szenvedély nélkül nem lehet jól csinálni. A Madách Színház pedig ma már közel kétszáz embernek a szenvedélye, hiszen a színészektől kezdve a világosítókon át az adminisztrátorokig mindenki szívvel-lélekkel dolgozik azért, hogy estéről-estére valami kiemelkedőt nyújtson a közönségnek.

Bárdos András hangsúlyozta, hogy a könyv nem egy szimpla album, inkább megpróbálja elmesélni a körúti teátrum átalakulásának történetét a maga teljes valójában. „Egy percig se akartuk elhallgatni, hogy ez egy nagy küzdelem volt, jó néhányan fanyalogtak, több nagy művész is úgy döntött, hogy elmegy innen és sok fájdalom árán jutott el idáig a Madách Színház. Rényi Ádám hozzátette, hogy a habkönnyűnek és csillogónak látszó musicalvilág is tele van szorongással, kudarccal, de mindenki azért dolgozik, hogy a próbafolyamat végén a néző mosolyogjon. A zenés műfajban nincsenek előjogok. Az, hogy jó voltál ma, semmit nem jelent holnap. Minden nap a nulláról indul.

A könyvben szereplő művészek közül Sasvári Sándor otthonának nevezte a színházat és elmondta, hogy nagyon hálás, amiért a Rockszínház felbomlása után idejöhetett és összeforrhatott a neve a Fantommal. Simon Boglárka tíz évvel ezelőtt még szinte gyerek volt, ezért számára egyfajta történelemkönyv is ez a kötet. A színésznő három éve csatlakozott a színházhoz és büszke arra, hogy ilyen nagyszerű művészek nyomdokaiba léphetett. Détár Enikő a Madáchban töltött huszonnyolc éve alatt számos szerepet eljátszott már, így biztos pontnak tartja a színházat, ahol mindenki kőkeményen és profin dolgozik, hogy tökéletesen működjön a „gépezet”.

Mivel Szirtes Tamás szerint egy színházban illik a dolgokat teátrálisan csinálni, végszóra megjelentek a sajtótájékoztató főszereplői, a könyvek is – a süllyesztőn leengedve.

Kapcsolódó tartalmak

Keresztes Ildikó koncertje a Veszprémi Petőfi Színházban

József Kriszti

Interjú Götz Attilával

Sándor Petra

Ők alakítják Esmeraldát A Notre Dame-i toronyőrben

Sándor Petra

Az ördög (Karinthy Színház)

Buchmann-Horváth Emese

Glee: újabb hírek a sorozat háza tájáról

admin