Hírek, beszámolók

A magyar dráma napja – Zenés ősbemutatóval készül a váci színház

Első önálló produkciójára készül a váci Dunakanyar Színház, amely Karinthy Frigyes Az emberke tragédiája című zenés művét mutatja be a magyar dráma napján, szeptember 21-én az egykori mozi épületében nemrég kialakított játszóhelyen.

A Madách-parafrázis nyomán létrehozott minimusical–átiratot, amely egy tornateremben viháncoló kisiskolás társaság köré szervezett alkotói ötletbörze, hattól százéves korig mindenkinek ajánljuk, aki önfeledt szórakozásra vágyik – mondta Kis Domonkos Márk igazgató a hétfői próba után tartott sajtótájékoztatón.
A befogadó színháznak ez lesz az első saját előadása, a darabot ebben a formájában még sehol sem mutatták be. A négyfős szereplőgárda a darabban a színpadon egymásnak adogatja a szerepeket, miközben a tornaterem eszközei is életre kelnek. A zenés előadás egyik célja, hogy a gyerekek nyelvére fordítsuk le Madách örökérvényű mondandóját, például megértessük a kicsikkel, mi is az a bűn – magyarázta Kis Domonkos Márk.
A musicalt 2009 márciusában mutatták be először a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak és tanárainak közös munkája eredményeként, a darab azóta “pihent”. A szeptember 21-i előadáson az eredeti szereplőgárdából Molnár Gyöngyi a Madách Színházból, Gulyás Balázs a debreceni Csokonai Színházból, Bakos-Kis Gábor a Nemzeti Színházból játszik, a negyedik szereplő Kis Domonkos Márk.

A Dunakanyar Színház igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: az áprilisi indulás óta szinte minden előadásuk teltházas, nagy sikert hozott számukra a visegrádi négyek színházi találkozója, amelyen kétezernél is több fizető néző volt, sokan Varsóból, illetve szlovák és cseh városokból érkeztek Vácra.
A színház átadásától jövő év márciusáig csaknem hetven előadást láthat a közönség, 85 százalékban vásárolt produkciókat. A kisebbeket célzó három mesebérlet már elfogyott, és tervezik gimnazista színházbérlet árusítását is. Az új évad első, szeptember 13-i előadása Lévai Katalin Párnakönyvének színpadi változata volt.

Útjára indítottak egy székvásárlási akciót: egy bizonyos összegért bárki számára névre szóló széket tartanak fenn az adott évad összes előadására. A mecénás–vásárló nevét a szék háttámlájára gravírozzák, a szponzorok névsorát az előcsarnokban is kifüggesztik. Minderre a színház biztonságos működtetése érdekében is szükség van, hiszen Vác önkormányzata egyelőre nyolcmillió forintos támogatást tudott nyújtani.
Noha pályázati pénzekre is számítanak, mintegy évi 60 millió forint kellene ahhoz, hogy minden költségüket fedezzék – magyarázta az igazgató.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Vámpírok bálja Facebook találkozó

Kiss Brigitta

A Csókos asszony visszatért

Stern Ágnes

Elhunyt Paudits Béla

Sándor Petra

Mamma Mia! hamarosan dvd-n

admin

A legtöbbet játszott musicalek a Broadwayn és a West Enden (2014)

Volf Anna