Hírek, beszámolók

A magyar musical napja először a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Előadásrészletek vetítésével, digitális fotókiállítással, plakáttárlattal, valamint a HOPPart Társulat előadásával ünnepelték csütörtökön a Bajor Gizi Színészmúzeumban a magyar musical napját, amelyet először rendeztek meg.

A magyar musical napját Somogyi Zsolt, a múzeum vezetője kezdeményezésére tartották meg az első magyar musical, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című műve ősbemutatójának évfordulóján. A darabot 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház – emlékeztetett Somogyi Zsolt, felidézve, hogy a premier 50. évfordulóját tavaly Szinetár Miklós és Margitai Ági mellett még Hubay Miklóssal és Petrovics Emillel ünnepelhették. A librettó írója és a zeneszerző azóta elhunyt. Emlékükre, az ősbemutató összes alkotója-résztvevője – Margitai Ági, Bodrogi Gyula, Sennyei Vera, Agárdi Gábor, Horváth Tivadar és mások – tiszteletére, valamint a műfaj népszerűsítésére szervezték a csütörtök délutáni megemlékezést, amelyen a HOPPart Társulat öt tagja énekelt-zenélt Fedák Sári mellszobrának társaságában. (Fedák volt a musical elődjének számító daljáték, Kacsóh Pongrác János vitézének első Jancsija, a mű hőse az ősbemutatón nadrágszerep volt.)

Somogyi Zsolt elmondta, hogy megkeresték ugyan a Budapesti Operettszínházat, a Madách Színházat és a Vígszínházat, de mivel kissé későn fogtak a szervezéshez, a teátrumok már nem tudtak csatlakozni a kezdeményezéshez. De egyetértettek az elképzeléssel, és a múzeum vezetőjének azt ígérték, 2013-ban közösen rendezhetnek nagyobb szabású eseményt. Jövőre különösen aktuális lesz a magyar musical napja, hiszen bemutatása 40. évfordulóját ünnepelheti 2013-ban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Presser Gábor és Adamis Anna Déry Tibor regénye alapján készült darabja, és 30. “születésnapját” Szörényi Levente és Bródy János István, a király című alkotása.

A magyar musical fél évszázadából – A padlástól a Doktor Herzig, a Sztárcsinálóktól a Bábjátékoson át a Cigánykerékig – a csütörtöki rendezvényen előadásrészletek vetítésével és digitális fotókiállítással adtak ízelítőt, olyan nagyszerű színészek musical-szerepeit megidézve, mint Latinovits Zoltán, Kaszás Attila, Psota Irén, Vári Éva vagy Kulka János.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Golden Globe díjas a Glee

admin

Megkezdődött az évad a miskolci teátrumban

admin

Videójáték készül Webber műveiből

admin

Hair a Central Parkban

admin

A régi nyár

Stern Ágnes