Hírek, beszámolók

A mai napon 60 éves Kocsák Tibor

Kocsák Tibor több mint ötven színpadi kísérőzenét írt, továbbá dalokat, sanzonokat és filmzenét, valamint tíz musicalt. Műveit bemutatták Finnországban, Japánban, Németországban, Romániában, Szlovákiában is.
1973-1978 között a Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. 1978-1982 között a Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző győri tagozatának zongoratanára, 1978-1980 között a győri Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanára, valamint a Színház- és Filmművészeti Főiskola adjunktusa volt. 1980-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense. 1990-től a Madách Színház zenei vezetője.
 


Kép forrása: fidelio.hu

Saját elmondása szerint, amióta az eszét tudja, zenésznek készült. Először zongoraművész szeretett volna lenni, majd amikor egy ínhüvelygyulladás miatt hosszabb ideig nem tudott gyakorolni, a zeneszerzés felé vette az irányt, a zongorázás szeretete pedig kísérőként, illetve tanárként teljesült be. A főiskola alatt kezdett színházakban dolgozni, majd musicalekkel foglalkozni. Az első zenés darab – Kemény Gáborral és Miklós Tiborral közösen – A krónikás című rockopera volt, amely Stefan Heym Dávid király krónikája című regényéből íródott. A szerzőtriónak egy hete volt felmutatni valamit az írónak, aki Magyarországra készült, hogy belehallgasson a készülő műbe. Elvállalták, és az érkezésére már több mint fél órás zenei anyaggal felkészülve, meg is győzték a szerzőt. Innentől kezdve szerzőpárosként dolgoztak együtt Miklós Tiborral, és olyan musicalek kerültek ki a kezeik közül, mint az Abigél, az Anna Karenina, A vörös malom, vagy a Légy jó mindhalálig. Szerették az irodalmi történeteket feldolgozni, amelyeket könnyedebbé tudtak tenni fülbemászó dallamokkal és szívhez szóló szövegekkel.


Kép forrása: blogpress.hu

Kocsák Tibor nem „kényszerből” lett musicalszerző. A Zeneművészeti Főiskolán töltött ideje alatt találkozott a műfajjal. Megérintette a musical zenei világa, amelyben összekapcsolódik a komolyzene, és a mai világ zenei stílusa. Szerinte a musical a mai világ népoperája, melyen keresztül mindenkihez eljuthat az irodalom, a történelem, és a komolyzene.
Nagy kedvence a Jézus Krisztus Szupersztár, az első áltata látott musicalek, a West Side Story, illetve a Hegedűs a háztetőn.
Élvezi a munkát az első akkordoktól a bemutatóig, a részeit annak, ahogy megszületik egy musical, és ahogy a csapat minden tagja hozzáteszi a részét, a tehetségét. Szereti nyomon követni a darabjai sorsát, ahogy más-más rendezésben, helyszínen, szereplőkkel, karmesterrel változik, alakul, az adott helyhez, generációhoz, korhoz igazodik. Szerinte ez egy csoda, amiért érdemes dolgozni!

Musicalei:
A krónikás
A zöld kakadu
Egy nő, akinek lelke van
Házasság párizsi módra
Dörmögőék csodajátéka
Légy jó mindhalálig
Anna Karenina
A vörös malom
Utazás
Nana
Abigél

Díjai, kitüntetései:
eMeRTon-díj (1991)
Huszka Jenő-díj (1995)
Erkel Ferenc-díj (2004)
Artisjus-díj (2006)
Fényes Szabolcs-díj (2008)
Budapestért-díj (2009)
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2005)

 

A Viva la Musical! csapata ezúton kíván Kocsák Tibornak további sikereket, és nagyon boldog születésnapot!

 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Keszthelyi Nyári Játékok – világsiker az emelt nézőtér előtt

Buchmann-Horváth Emese

Tiéd a lányom, Abigél

oldadmin

Új Egri csillagok a Pannon Várszínházban

Sándor Petra

Szerencsés flótás újra a Városmajorban

Buchmann-Horváth Emese

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház

Buchmann-Horváth Emese