Hírek, beszámolók

A Mamma Mia sikertörténete

A világhírű ABBA együttes 1974-ben indult el dalaival világkörüli hódító útjára számtalan rajongót szerezve. Dalt dalra és sikert sikerre halmozva írtak és adtak elő slágereket.

Az ABBA zenei pályafutásának befejezésével azonban népszerű dalaik nem tűntek el, hanem tovább élnek musical formában: így született meg a Mamma Mia!

A musicalt először 1999-ben mutatták be Londonban, amikor az ABBA slágerekből készült darab elsöprő sikerrel nyitott a Prince Edward Theatre-ben. Eddig 14 nyelven került bemutatásra, a 10 legtöbbet játszott musical sorai közé tartozik és közel 50 millió nézővel büszkélkedhet.

Világszerte több mint 175 városban került színpadra a produkció. Torontó, Hamburg, Tokyo, Las Vegas, Madrid, Osaka, Stockholm, Antwerpen, Moszkva, Essen és Kuala Lumpur után hamarosan megérkezik Magyarországra is az előadás.

Ami kiemelkedővé és egyedivé teszi a magyarországi premiert az nem más, mint a Madách Színház által megkapott jog egy non-replika változat színreállítására. A Szegedi Szabadtéri Játékokon 2014 augusztusában debütál a darab, szeptemberben pedig a Madách Színház műsorára is felkerül.

Szirtes Tamás színházigazgató így nyilatkozik a magyarországi bemutatóról: „Szorgalmas és kitartó munka eredményeként született meg a döntés, amelynek értelmében megkaptuk a jogot, hogy 2014-ben önálló rendezésben, díszlettel és jelmezzel kerülhessen a darab a magyar nézők elé, a világon először.” A Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Madách Színházban is Szirtes Tamás rendezésében lesz látható a darab. A tárgyalások 10 évig zajlottak a Mamma Mia! musical színreviteléről és a non-replika változat bemutatásáról. A produkció megvalósulásában nagyban közre játszott a Madách Színház előkelő helye a musicalszínházi világban. A gondos és alapos szereplőválogatás célja egy valóban kiemelkedő magyar énekes-színész csapat összehozása és összehangolása volt.

A próbák 2014 májusától indulnak a Madách Színházban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én majd 20-án kerül a magyar nézőközönség elé a musical, a budapesti premierre pedig szeptemberben kerül sor. Az eddig Szegeden megszokott színpadkép 100 év óta először fordul meg a musical kedvéért, hiszen a szegedi Dóm a nézők háta mögé kerül, így egy teljesen új látványvilággal találkozhatunk.

A szerzők célja a premierrel nem titok: minél szélesebb körben megmutatni és megszerettetni a magyar közönséggel ezt a világhírű musicalt.

A produkcióban Bátonyi György díszletei, Rományi Nóra jelmezei és Tihanyi Ákos koreográfiái kerülnek bemutatásra. A mókás-csavaros történet dalai minden bizonnyal pezsgő tánccal, sok-sok romantikával és szerelemmel fűszerezett jeleneteket állítanak a közönség elé.

A musical sikerének két titka van: az ABBA örökzöld zenéje, valamint az, hogy nagyon könnyedén megszerethető szuperprodukcióról van szó, amely egy valódi sikertörténetet váltott valóra.

A Mamma Mia! úgynevezett jukebox musical, amely műfajnak a színre vitele Magyarországon eddig nem volt jellemző. A show rajongói számára azonban bizonyára nem mond újat ez a kifejezés.

A jukebox musical korábban már bemutatott, közismert és népszerű dalokra épít fel egy zenés darabot. Az ebben a műfajban bemutatott előadások egy létező pop/rock zenekar dalait viszik színre, amelyek a történet cselekményében jelennek meg tánccal koreografált jelenetekben. A korábban bemutatott jukebox musicalek váltakozó sikerességgel szerepeltek a közönség és a kritikusok előtt. Az elsők között érkezett például az Elvis című darab, ami 1977-ben debütált, megnyitva a kaput a műfaj további képviselői felé. Csak hogy a legfontosabbakat említsük: az 1989-es, 13 évig futó Buddy – The Buddy Holly Story folytatta a sort, 2002-ben robbant be a színházakba a QUEEN slágereit felvonultató We Wil Rock You, majd a mérsékeltebb sikerű 2005-ös Lennon következett.

Többek között a Bee Gees, Rod Stewart, a Beach Boys, Boney M, az Earth, Wind and Fire és Johnny Cash zenéje is képviseltette magát a színházakban. A modernebb zenei irányzatok is megjelentek, úgy mint a brit alternatív együttes, a Madness, a punk Green Day, a Take That, a Blondie és a Spice Girls.

Azonban a jukebox musical közelmúltbeli ugrásszerű népszerűsége és sikeressége kifejezetten a Mamma Miának köszönhető.

Mivel ezeket a dalokat már korábbról ismeri és szereti a közönség, a siker elkerülhetetlennek látszik, ám itt ennél jóval többről van szó, hiszen a csodarecept nem minden esetben válik be.

A Spice Girls musicalje, a Viva Forever esetében például kiderült, hogy az alapkoncepció önmagában még nem jelent garanciát. A kritikusok és a közönség esetlegesen eltérő véleménye nagyban befolyásolja egy darab sikerét vagy bukását.

A Mamma Mia! 1999-es világpremierje utáni kritikák nem zengtek dicshimnuszokat, de a közönség megmentette, felemelte és kiemelte a darabot.

Vajon a magyar közönséget is elvarázsolja a produkció?

A titokra augusztusban derül fény, amikor is – a korábban hazánkban már angol nyelven bemutatott turnéverzió után – most először magyar változatban is holdvilágot lát Szegeden a Mamma Mia!

Ízelítő a Broadway-előadásból:

https://www.youtube.com/watch?v=Gh8bYW2sQf8

Rózsa Olivér

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bemutató a szolnoki Szigligeti Színház Szín-Mű-Helyében

Bárány Anna

Tavaszébredés: megszületett a döntés

admin

ÚJÉVI VÁMPÍRTALÁLKOZÓ BUDAPESTEN

admin

Ének az esőben – Operettszínház (Gömöri-Kerényi-Jenes)

Buchmann-Horváth Emese

Virágot Algernonnak (Budapesti Operettszínház, 2015.11.19.)

Buchmann-Horváth Emese