Hírek, beszámolók

A Matulások dalban mondják el

Szabó Magda Abigél című nagysikerű műve méltán került a dobogós harmadik helyre a Nagy Könyv nevezetű listán. A második világháborúban leánygimnáziumba kerülő elkényeztetett úrilány, Vitay Georgina, valamint titkos oltalmazója, Abigél ezúttal dalra fakadva népszerűsítik az elismert írónő nagyságát.

 Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor dalszövegíró közös munkája meghozta a gyümölcsét; a szöveg és a dal a musical zömében szinte egymásnak „teremtetett”. Maga a musical zenéi annyira változékonyak, hogy a drámai daloktól a könnyed melódiákon át, egészen a líraibb művekig szinte minden felsorakozik a zenés darab folyamán. Bár a musical a második világháború kellős közepén játszódik, az alkotók nem estek bele abba a végzetes hibába, hogy csak a borzalmakra összpontosítva írják meg a művet, ennek köszönhetően az nem vált egysíkúvá. Azonban ahogy semmi sem tökéletes, úgy az Abigél című musical esetében is elmondható, hogy nem mindig sikerült elérni, hogy a szöveg „rásimuljon” az adott dalra. Amikor Vitay tábornok és lánya, Gina duettje elhangzik a darab első dalaként, a szöveg sokszor nincs szinkronban a drámaian hangzó, fuvolával izgalmasabbá tett zenével.  A Mind férhez megyünk című dal azonban azonnal elfeledteti velünk a kezdeti fenntartásokat. A bohókás református diáklányok közötti incselkedés, illetve a játékos megfeddések nagyon autentikusan jelennek meg a gospel vonásokkal tarkított, egymás szavába vágó „bakfislányok” között. Mi több, a szereplők hangi adottságai – a testes és élettel teli női hangok – elhitetik velünk, hogy valóban ott ülünk a teremben, és nemsoká nekünk is kiosztanak férjül egy segédeszközt. A dal akár az élvezhetősége miatt is „slágergyanússá” válhat a musicaldalok sorában.

Az album másik fénypontja egy magával ragadó, visszatérő dallam. Először akkor jelenik meg, amikor Gina olvassa az Abigél által írt levelet. A darab végén azonban egy egész dal épül a dallam köré, Abigél Himnusza címmel, mely egyben a musical záróakkordjaként is szolgál. Ez az a dal, mely a darab során felgyülemlett feszültséget csökkenti, majd a mű végén is megnyugvást kínál a néző/hallgató számára. Abigél himnuszának melódiája azonban mutat egy kis hasonlóságot a Valahol Európában egyik legismertebb dalával, a Zene az kell című művel.

A zeneileg legtarkább dalok a tanítási órákat szemléltető jelenetek során hangzanak el. Ennek legékesebb példája az énekóra, amikor a dúr és moll hangsor bemutatása után japán, majd jazz stílusban énekel együtt a tanárnő és a diákok.

Az album hallgatása során az egyik legmeghatóbb jelenet a bombariadós rész, amikor Gina hosszas tépelődés után kibékül osztálytársaival. Drámai, ugyanakkor szívmelengető hatást keltenek a megszólaló zenei harmóniák.

Azonban nem csak a drámaiság és a diáklányos heccelődés jelenik meg a zenész színpadi mű dalai között; az egyik legkacérabb dalt ugyanis Udvaros Dorottya adja elő Horn Miciként Hadnagy úr címmel.Az érdemes színésznő teljes beleéléssel, telt és sejtelmes hangjával hitelesen csavarja el a musicalbeli férfiak fejét, miközben titkon ármánykodásra készül; segít megszöktetni Ginát.

Akárcsak a dalok, a szereposztás is egy olyan aspektusa az Abigél musicalnek, melynek köszönhetően a produkció élvezetet nyújt – legyen az egy musicalrajongó, egy Szabó Magda rajongó, egy iskolai csoport, vagy akár egy laikus. A Vitay Ginát alakító Vágó Zsuzsi karizmatikus hangja, Udvaros Dorottya magával ragadó stílusa, az áruló Kuncz Ferit megtestesítő Mészáros Árpád Zsolt, valamint a félszeg és már-már lehetetlen, mégis szívmelengetően jó Kőnig tanár urat megformáló Csonka András mind egy sikerdarab „alkotópillérei”.

Bár a musical premierje 2008-ban volt, amikor a mű eredeti „édesanyja”, Szabó Magda már nem élt, úgy vélem, hogy ez a remekbe szabott musical méltón tiszteleg az Ő emléke előtt.

Jámbor Dorottya

Kapcsolódó tartalmak

Monte Cristo Kincsvadászat a Békés Megyei Jókai Színház évadnyitó gáláján

Volf Anna

Így szerettek ők bemutató a Városmajorban

Buchmann-Horváth Emese

EDDA musical- A Kör ősbemutató májusban

József Kriszti

Nagy Sanyi az RTL Klub műsorán

admin

Szép nyári nap 50. alkalommal az Operettben

admin