Hírek, beszámolók

A Musical Színház és a Vörös Pimpernel

Amikor 1998. augusztus elsején Szegeden bemutatták Andrew Lloyd Webber Evita című musicaljét, Molnár László olyasmire vállalkozott, mint még soha, senki hazánkban. A produkciós színházi modell lényege, hogy megtalálják minden egyes posztra, a jelmeztervezőtől az ügyelőn keresztül egészen a rendezőig az arra legalkalmasabb személyt, s a szerepeket mindig a legrátermettebb színészek játszhassák el. 

Webbertől Wildhornig – Júliusban érkezik A Vörös Pimpernel

Amikor 1998. augusztus elsején Szegeden bemutatták Andrew Lloyd Webber Evita című musicaljét, Molnár László olyasmire vállalkozott, mint még soha, senki hazánkban. A produkciós színházi modell lényege, hogy megtalálják minden egyes posztra, a jelmeztervezőtől az ügyelőn keresztül egészen a rendezőig az arra legalkalmasabb személyt, s a szerepeket mindig a legrátermettebb színészek játszhassák el. Sokan nem hitték, hogy lehet jövője egy olyan színházi társulásnak, mely kizárólag magántőkéből alapult, kevés támogatással; mégis immár egy évtizede cáfol rá az élet e téves spekulációra, az Evita pedig már az első előadáson elsöprő sikert aratott.

1999-ben aztán megszületett az a produkció mely hazánkban mind a mai napig egyedülálló. Molnár László folytatva a bevált módszert, ezúttal is Webber darabhoz nyúlt. A Jézus Krisztus Szupersztár , mely annak idején a zeneszerzőnek is meghozta az igazi áttörést, a Musical Színház számára is hatalmas elismerést hozott. Az 1986-os ősbemutató óta nem volt ekkora sikere a musicalnek, mely ezúttal teljesen új, modern hangszerelést kapott. Kis-Kovács gergő monumentális díszletet alkotott, mely a Jeruzsálemi Siratófalat mintázza, s Tordai Hajnal közel háromszáz jelmeze és a nagyjából száz szereplő is hozzájárul ahhoz, hogy kizárólag stadionok, illetve szabadtéri színpadok képesek befogadni a produkciót. A főbb szerepekben az évek folyamán Szomor György, Feke Pál, Makrai Pál, Tunyogi Bernadett és Faragó András is megjelent.

A színház körüli érdeklődés az évek folyamán nőttön-nőtt, hisz talán az egyetlen színház jelenleg az országban amelyiknek a repertoárján szerepel az a darab, melyet a 2007-es felújítása pillanatában jobban vártak mint a bemutató estéjén. A Jekyll és Hyde premierje 2001-ben volt Békéscsabán, s bár egy ideig technikai okokból kifolyólag nem játszotta a társulat, a lehetőség az évek folyamán többször felmerült, mígnem a tavalyi esztendőben a Margitszigeti Szabadtéri Színpad repertoárjára tűzte a darabot. Azóta pedig eljutott a produkció még Makóra is. A történethez hozzátartozik, hogy a színház alapításának egész története ebből a darabból indult, ugyanis 1998-ban Verebes István ajánlotta Molnár László figyelmébe ezt a művet, mondván neki kellene eljátszania a legendás főszerepet hazánkban. Mielőtt azonban egy ilyen kaliberű darabba belefoghattak volna, fel kellett mutatni valamit a jogtulajdonosoknak – így született meg előbb az Evita majd a Szupersztár sikerszériája.

A békéscsabai bemutató óta az ország több pontján játszották Szegedtől Budapestig, ahol rövid ideig a Thália Színházban majd a Stefánia Úton is műsoron volt, mindenhol teltházas sikert aratva. Molnár László nemcsak mint rendező alkotott nagyot, de a doktor kettős énjének alakításáért az év musicalszínésze díjat is megkapta Tunyogi Bernadettel karöltve, akit a legjobb musicalszínésznőnek választottak. A darab CD változata pedig olyannyira sikeres lett, hogy többszöri kiadás után sem lehet belőle egyetlen példányt sem fellelni az üzletek polcain.

A színész-rendező az idei nyáron azonban már másfelé tekint; már javában zajlanak Wildhorn másik sikerdarabjának, A Vörös Pimpernel nek a próbái. Az évek óta tervezett produkció – mely az elmúlt évben már szóba került a Szegedi Nemzeti Színház kapcsán – szabadtéri premierje július 25-én lesz a Margitszigeten, a kőszínházi bemutató pedig október harmadikán a Szolnoki Szigligeti Színházban. Az Orczy Emma által jegyzett regényből készült musical gyönyörű, szenvedélyes érzelmektől fűtött kalandregény, mely a francia polgári forradalom középpontjába vezet bennünket. A dalszövegeket mint a Jekyll és Hyde esetében, ezúttal is Valla Attila fordítja, s a kreatív csapatból is több név visszaköszön, s a szereplők névsorát tekintve – Csengeri Attila, Koós Réka, Bot Gábor, Molnár László – a szakértők szerint már most borítékolható a siker.

Kapcsolódó tartalmak

Bridget Jones, Spice Girls és mormonok a West Enden az Olimpia évében

Volf Anna

High School Musical London Premier

Nagy Péter

Eperjes Károly rendezésében mutatják be a Chicagót Veszprémben

Buchmann-Horváth Emese

Szegedi Szabadtéri – Herczeg Tamásra szavazott a szakmai bizottság

Sándor Petra

Pünkösdi Királybál az Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese