Hírek, beszámolók

A Múzeumok Éjszakáján elérkezik A szépek ideje

Für Anikó előadásában hallhat ízelítőt Galambos Attila és Nyitrai László készülő monomusicaléből a Bajor Gizi Színészmúzeum közönsége június 20-án.

 

„Egy nő fejében sok minden zajlik. Ennek a nőnek a fejében még annál is több. Annyira, hogy egy része kihallatszik. Mintha egy orvossal beszélgetne. És mintha valami szépészeti beavatkozásról lenne szó. A nő és a kora. Korunk nője. Változó korban. Kor-reláció. Vagy rosszul hallottuk volna?”

 

Jurás Jenő “Ne szakítson félbe!” című monodrámájának motívumaiból építkezik A szépek ideje, melynek zenéjét Nyitrai László, librettóját és dalszövegeit Galambos Attila írta. A darab középpontjában egy önbizalom-hiányos, egyedülálló színésznő félelmei, küzdelmei és vágyai állnak. A hősnő sorozatos párkapcsolati kudarcai után eldönti, hogy szike alá fekszik, de a kezelések során végül belehabarodik az orvosába. A karakter életszerűségének és hitelességének érdekében az alkotók pszichológiai szakértőkkel is konzultáltak.

„Minden nő életében eljön az a pillanat, amikor rájön, hogy az idő nyomot hagy rajtunk, és ezzel a férfiak egy része is azonosulni tud. De a plasztikai kezelések és az extrém testátalakítás korát éljük, amikor szinte bármi lehetséges. A kérdés az, ki meddig merészkedik el ezen a bizarr eredményekhez vezető úton.” – vélekedik Galambos Attila a musical aktualitásáról.

A szépek ideje izgalmas, személyes darabnak ígérkezik, melynek kuriózuma, hogy a szerzők kifejezetten Für Anikó különleges képességeire szabva írják a művet.

„Három évvel ezelőtt vetette fel Für Anikó, hogy dolgozzunk együtt.” – meséli Nyitrai László. „Az én elképzelésem volt, hogy ne szimpla dalokat írjunk, hanem inkább egy önálló művet. Mivel ugyanebben az időszakban kezdtünk Galambos Attilával is egy lehetséges darab témáján gondolkozni, neki is felvetettem az Anikónak írandó darab ötletét. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően bukkant Attila az irodalmi alapul szolgáló Jurás Jenő műre.”

Galambos Attila elmondása szerint a tavaly érdemes művész kitüntetésben részesült Jászai Mari-díjas színésznővel rendkívül gyümölcsöző volt a közös munka. „Anikó szinte bármilyen feladatra tökéletes választás, kimeríthetetlenek a színészi erőforrásai. Emellett rendkívül élvezetes vele az együttgondolkodás, számos remek észrevétellel, megoldási javaslattal élt az alkotói folyamat során.”

A darab másik főszereplője maga a zene: Nyitrai László valóban drámai muzsika komponálására törekedett, ami képes kifejezni a hősnő érzelmi változásait és fejlődését. „Könnyűzenei stílusokat használok, azonban a formai kidolgozásnál operai elveket követek: a témák egymással tematikus kapcsolatban vannak, vezérmotívumokat alkalmazok, amik fejlődnek, minden jelenet komplett zenei formává áll össze. Monomusicalről lévén szó a legnagyobb kihívás számomra az, hogy létrehozzak egy önmagát állandóan érdekesnek, tartalmasnak fenntartó zenei rendszert úgy, hogy csak egy énekesem van.”

A szépek ideje első keresztmetszete a Múzeumok Éjszakája keretében lesz látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 18.00 órás kezdéssel. Az előadás rövid kérdezz-felelekkel zárul, ahol a nézők feltehetik az alkotóknak a látottak kapcsán felmerült kérdéseiket. A produkciót a KÉK Produkció Nonprofit Kft. hozta létre, az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Buchmann-Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

I love musical a Budaörsi Játékszínben

József Kriszti

Húszéves az Elisabeth

Buchmann-Horváth Emese

Közös pályázatot írt ki a Thália és a Mikroszkóp igazgatói posztjára a főváros

Volf Anna

Az oroszlánkirály lett az év legtöbb bevételt hozó Broadway-darabja

Volf Anna

Kék róka (Pinceszínház)

Czitrovszky Balázs