Hírek, beszámolók

A nyár exkluzív élménye: A Budavári Palotakoncert

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel idén már két alkalommal – augusztus 8-án és 9-én – is megrendezik a Budavári Palotakoncert nevű operettgálát a Budai Vár Oroszlános udvarában.

Tavaly még a szélvihar sem szabta gátját, hogy az első Budavári Palotakoncert óriási siker legyen! A megkezdett hagyomány idén folytatódik, augusztus 8-án és 9-én ismét dalba és fényárba borul a Budai Vár Oroszlános udvara. Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál és megannyi nagyszerű zeneszerző legendás műve csendül majd fel impozáns környezetben, a Budapesti Operettszínház legnagyobb sztárjainak, na és a gála szervezőinek köszönhetően.

A Budavári Palotakoncert két producere, Vadász Dániel és Nacsa Olivér 2013-ban azzal az a céllal hozta létre az első operett-gálát az Oroszlános udvaron, hogy a színházi évad nyári csöndjét megtörjék és az impozáns környezetben a lehető legtöbb emberhez eljuttassák a ma már hungarikumként jegyzett magyar operett műfaját, mely világmárka lett.
A tavalyi telt házas, tomboló siker is bizonyította, a budapesti operett-fesztivál nem csak új helyszínt ad a nyárra a műfajnak, hanem ennek első számú presztízsrendezvénye lesz a következő években a Palota legszebb udvarán, ahová Európa és a világ augusztusban kikapcsolódni jár. A terv célt ért, hiszen nem csak a helyszínen de a televíziós közvetítésnek köszönhetően több millióan a képernyők előtt ülve is részesei lehettek a nem mindennapi műsornak.

A hagyományteremtés szándéka 2014-ben folytatódik: Nacsa Olivér producer a 2014. június 2-án tartott sajtótájékoztatón örömmel jelentette be, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel idén már két alkalommal, augusztus 8-án és 9-én kerül sor a nyár exkluzív szabadtéri koncertjére. Hozzátette, a Budapesti Operettszínház most is a kezdeményezés mellé állt. A műsor magas színvonaláról ezúttal is a teátrum legnagyobb sztárjai gondoskodnak majd.
A gálaesten fellép: Bordás Barbara, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kállay Bori, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Dancs Annamari, Kékkovács Mara, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Brasch Bence, Faragó András, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté.
Nacsa Olivér elmondta azt is, hogy az MTVA-val 3 éves megállapodást kötöttek, tehát a gála idén is felvételre kerül, s várhatóan az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódóan látható majd a képernyőn.
A Budavári Palotakoncert rendezője, Kerényi Miklós Gábor – KERO® a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a tavaly hungarikum címet kapott magyar operett műfaja újabb lendületet kap a kezdeményezés által, ugyanis egy nemzeti intézmény és egy magáncég példás összefogásáról van szó. Reményei szerint az idei program is bizonyítja, hogy Magyarország operett-nagyhatalom, a legizgalmasabban és legszívhezszólóbban mi mutatjuk be Kálmán, Lehár, Ábrahám, Huszka és a többiek darabjainak nagy sikereszámait.

2014. augusztus 8-án és 9-én hat látványos blokkot láthat majd a közönség: az Operett forgatag a Várban a bécsi és budapesti bálok hangulatát idézi meg, a Budapesti képeslap részben fővárosunkról szóló slágerek hangzanak fel, míg a Dunaparti randevú a nyarat idézi. A második felvonásban Kelet-Nyugat Világa találkozik, például Radjami és Szu-Csong hercegek részvételével (A Bajadér, A mosoly országa), valamit ellátogatunk egy katonai kaszárnyába, hogy a gálát végül igazi magyaros mulatás zárja.
A műsor látványvilágát pirotechnikai és mozgóképes elemek teszik még egyedibbé, a szuperprodukcióra magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnikával készülnek a rendezők. A művészeket a Budapesti Operettszínház 50 fős szimfonikus zenekara kíséri, Makláry László dirigálásában, és a 20 fős, Lőcsei Jenő által irányított Balettkar is közreműködik. A szabadtéri gálaest izgalmas látványvilágával, újszerű megoldásaival és elegáns hangulatával garantáltan a budapesti nyár meghatározó színfoltja lesz idén is.
A műsorban lesznek meglepetés-számok, például a jövőre születésének 110. évfordulóját ünneplő Farkas Ferenctől, de természetesen olyan remek operettek részletei is láthatók-hallhatók, mint a Marica grófnő, A Csárdáskirálynő, a Mária főhadnagy, a Cirkuszhercegnő, A víg özvegy, a Leányvásár, a Mágnás Miska, a Luxemburg grófja, a Viktória, A mosoly országa és a Cigányszerelem. A nyári időszakban a budavári az egyetlen olyan helyszín, ahol a hazai operett-játszás leghíresebb előadói, a Budapesti Operettszínház sztárjai egyszerre lesznek láthatók, hallhatók, ráadásul 2014-ben már két alkalommal.

Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház direktora, a Budavári Palotakoncert rendezője, Nacsa Olivér és Vadász Dániel producer-ötletgazdák egyöntetűen vallják, hogy a Budavári Palotakoncerttel “brand” született, mely évről évre csak erősödik, s még sikeresebbé teszi a hungarikum értékű magyar operett műfaját.

Kapcsolódó tartalmak

Musical és operett bemutató a Veszprémi Petőfi Színház 2013/2014-es évadában

József Kriszti

A zene világnapja – The Phantom of the Opera

admin

Különleges koprodukcióban készül a veszprémi Isten pénze

Buchmann-Horváth Emese

Március 26-án kezdődik az improvizációs fesztivál

Sándor Petra

A Love Never Dies világpremierjén jártunk

admin