Interjúk

A Padlás Pécsett – Interjú Mikola Gergővel

Mikola Gergőt már sokan ismerhetik az Operettszínházból, illetve a Madách Színházból, mégis, A dzsungel könyve 2012-es, pécsi bemutatóján ismerhette meg jobban a közönség. Gergő alig fejezte be a Színművészeti Egyetemet, máris szerződést kapott a Pécsi Nemzeti Színháztól, ahol hamarosan új szerepben mutatkozik be. Ő lesz a Lámpás Presszer Gábor és Sztevanovity Dusán népszerű mesemusicaljében, A Padlásban, amit január 18-án mutat be a Pécsi Nemzeti Színház.

A dzsungel könyve kapcsán ismerhetett meg a pécsi közönség. Hogy érzed magad Pécsett?

Kezdem megismerni a várost. A kép még nem állt össze, de nagyon figyelem az embereket.

Februártól több osztálytársaddal együtt hivatalosan is a Pécsi Nemzeti Színház társulatában játszotok. Mit jelent számodra ez a lehetőség?

Ez egy furcsa helyzet. Mi a színműn máshogyan dolgoztunk, ott műhelymunka folyt, komolyabb tét nélkül. Itt viszont minden este a nézőtéren ül a fizető néző. Ez egy komoly felelősség, ami nem ismeretlen számomra, de azt tudom, hogy megváltoztatja az ember hozzáállását. Itt a kiszolgálás és a közlés együtt kell, hogy működjön, főleg egy nagyszínpadon, ahol több százan ülnek estéről estére a nézőtéren. Persze nagyszerű az, hogy összekacsintunk a folyosón, de mindannyian érezzük a felelősséget. A legfontosabb az, hogy bele adunk mindent, aztán majd a pécsi közönség ezt úgyis zsűrizi.

Nemsokára bemutatjátok A padlás című darabot, ahol a Lámpás szerepét játszod. Mesélj a szerepről egy kicsit!

Lámpás a nyolcadik törpe. Egy kicsit már belefáradt a rengeteg vándorlásba, a csapatban azt hiszem, ő a legidősebb, de még mindig tud hinni. Tud hinni egy jobb világban, az összetartozásban. Ő a zsörtölődő szellem, mégis hisz a békében és a megnyugvásban.


Fotó: pnsz.hu

Számodra mi a darab üzenete?

Az egész darab egyik fő gondolata a holtainkkal való kapcsolatunk a darab szereplőin keresztül. Nehéz elfogadni, elhinni a túlvilág létezését. De mégis az ember azt érzi, hogy valaminek lennie kell ezután. Ezt boncolgatja a darab.

Hogy zajlik a próbafolyamat?

Nagyon harmonikusan, jó hangulatban dolgozunk.

Prózai-zenés szakon végeztél. melyik áll hozzád közelebb? Prózai szerepekben is kipróbálnád magad?

A színész szerintem színész, mindenhez kell értenie. Én erre törekszem.

Mit gondolsz, maradsz Pécsett, vagy a jövődet egy fővárosi színházban képzeled el inkább?

Egy pályakezdő felé ez egy merész kérdés. Nekem itt most bizalmat szavaztak, most itt vagyok. Ha majd máshol kell lennem a Jóisten jelez.

 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Jirí Menzelnek tetszett a Sose halunk meg

admin

A Madách Színház művészei is felvonultak

admin

Veled, Uram! sajtótájékoztató – 2012. 03. 19.

Tóth Barbara

Szegedi szabadtéri – Herczeg Tamást választották a fesztivál igazgatójává

Volf Anna

Bemutatták A Muzsika Hangját

admin