Hírek, beszámolók

A SZENT MÁRTON ROCKPASSIÓ ŐSBEMUTATÓJÁVAL KEZDŐDIK AZ ISEUMI JÁTÉKOK

A Szent Márton-emlékév egyik nyári attrakciója lesz a Szent Márton című szimfonikus rockpassió, Vágó Bernadett, Szemenyei János és Zöld Csaba főszereplésével.

Az előadásnak a szombathelyi Történelmi Témapark ad otthont, a darab írója a szombathelyi születésű Csikós Attila, zeneszerzője Berkes Gábor, a dalszövegeket pedig Valla Attila jegyzi. Idén ideiglenes helyszínen, a szombathelyi Történelmi Témaparkban rendezik meg a 6. Iseumi Játékok programjait.

Bagó Bertalan, az előadás rendezője elmondta, hogy formanyelvében, játéktechnikájában a középkori passiójátékokhoz hasonló formát választottak.

“Egy profán és egy szent része is van a darabnak, a kettő ütköztetéséről fog szólni a mű, ami számos humorforrást tartogat” – emelte ki a rendező. A darab látványát illetően hozzáfűzte: a színpad hármas tagolású lesz, ami azt az érzetet kelti, mintha templomban ülne a néző.

“Szeretném, hogy a közönség ne csak szemlélője, hanem résztvevője is legyen a darabnak, be szeretnénk vonni őket egy közös liturgiába, elmélkedésbe” – mondta Bagó Bertalan.

Berkes Gábor, a rockpassió zeneszerzője elmondta, hogy a mű komponálásakor az vezérelte, hogy megmaradjon a témához kötődő méltósága, szent jellege, ugyanakkor igényes és befogadható ötvözetet alkosson egymással a szimfonikus és a rockzene.

A darabban Mártont megformáló Zöld Csaba kiemelte: “Szent Márton élete, személyisége, az a pecsét, amit a világban hagyott, egy nagyon tanulságos és erősen kihalófélben levő emberi minőség.”

A Csikós Attila, Berkes Gábor, Valla Attila szerzőhármas által jegyzett darab nemcsak Szent Márton életét meséli el, de szakrális játékként a beavatás, a megtisztulás élményével is szolgál. Az előadást július 21-23. között láthatják a nézők. A főbb szerepeket Zöld Csaba, Szemenyei János és Vágó Bernadett alakítja. A Savaria Szimfonikus Zenekart a Liszt-díjas karmester, Oberfrank Péter vezényli.

A Szent Márton életét feldolgozó rockpassió mellett Káel Csaba rendezésében Rossini operáját, A sevillai borbélyt láthatja a nagyérdemű augusztus 6-7-én. A Savaria Szimfonikus Zenekart és a Debreceni Kodály Kórust Kovács János vezényli. Az előadásokra esténként közel ezer nézőt várnak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

LátványKata a RaM-ban

Buchmann-Horváth Emese

Sakk a Margitszigeten és a Pesti Magyar Színházban

admin

Nyolc bemutatót tervez a jövő évadban a szolnoki színház

Sándor Petra

Interjú Mahó Andreával

Kiss Brigitta

Mediterrán varázslattal nyit a Szegedi Szabadtéri

Sándor Petra