Hírek, beszámolók

A Tavaszébredés karakterei

Amit a musical karaktereiről tudni lehet

MELCHIOR

Jonathan Groff

Melchior tizenöt éves, de Wendlával ellentétben sokkal érettebb, teljesen más (konkrét) elképzelései vannak az életről. Ő amolyan „radikális” típus, nem hisz Istenben sem. Az anyja sajátosan neveli, hagyja, hogy a maga útját járja, bízik benne és hiszi, hogy el tudja már dönteni, mi a jó neki. Rendkívül okos (az emberek csodálkoznak is, hogyan lehetséges, hogy a legjobb tanuló és a legroszabb – Moritz – ilyen szoros barátságban álljanak), művelt és sokat olvas. Korához képest (társaival ellentétben) sokat tud a női és férfi test működéséről, több barátját is ő avatja be az „élet nagy dolgaiba”. (Az összezavarodott Moritznak egy részletes írást is készít ezekről.) Bár míg tapasztalata még Melchiornak sincs mindenben, amikor szerelmes lesz Wendlába, együttlétükkel és annak következményeivel tisztában van – arra mégsem gondolt, hogy Wendla nem tudja ezeket. Moritz halála után megtalálják nála a Melchior által írt esszét, és szülei nevelőintézetbe küldik, de amikor levelet kap Wendlától, megszökik, hogy találkozhassanak. Melchior nem tud semmit Wendla abortuszáról és haláláról, így amikor megpillantja a lány sírját, egy világ omlik össze benne. A magabiztos fiú összetörik, amikor rájön, hogy szerelmét is elveszítette, és öngyilkosságra készül. Ennek megakadályozására a darab végén visszatér Wendla és Moritz szelleme, hogy meggyőzzék őt, ne vessen véget életének.

Melchior karakterét az eredeti Broadway szereposztásban Jonathan Groff játszotta, jelenleg (New Yorkban) Hunter Parrish alakítja.

MORITZ

Moritz sok problémával küszködő fiú. Nem tudja feldolgozni a változásokat, melyeken keresztül megy testileg és lelkileg. Már aludni sem mer, mert egyfolytában egy nő lábairól álmodik. Egyetlen barátja, Melchior próbál segíteni rajta, mikor egy esszében részletesen bemutatja neki a férfi és női nem rejtelmeit. Az iskolában sem szerepel túl jól, bukással fenyegetik. Melchior édesanyjához fordul segítségért egy levélben, de nem kap kielégítő választ az asszonytól. Kétségbeesett helyzetében elhatározza, hogy öngyilkos lesz. Mielőtt ezt megtenné, az erdőben találkozik Ilsével. A lány közeledni próbál, de Moritz nem enged neki. Miután Ilse otthagyja őt, egy pisztollyal fejbelövi magát. Még egyszer megjelenik az előadás során: Wendlával szellem formájában megpróbálja meggyőzni Melchiort, hogy ne legyen öngyilkos. John Gallagher Jr. játszotta el elsőként a szerepet, melyért Tony-díjat kapott. Jelenleg Gerard Canonico alakítja.


ILSE

Ilse Wendla, Moritz és Melchior gyerekkori barátja, de amikor a történet játszódik, már csavargó, otthontalan lány, mivel a szülei elkergették otthonról, valószínűleg azért, mert nem tűrte, hogy bántalmazzák. A történetben ő az, aki utoljára látja Moritzot élve, és megpróbálja magával csábítani a fiút. Felidézi a régi gyerekkori emlékeiket, és hívja, hogy tartson vele otthonába, ám Moritz visszautasítja a meghívást, mire Ilse továbbáll. A darab záró számát (The Song of Purple Summer) ő kezdi el énekelni, hozzá csatlakozik aztán a többi szereplő. Eredetileg Lauren Pritchard alakította a karaktert, jelenleg a Broadway-n Emma Hunton játssza a szerepet.

 

HANSCHEN

Hanschen is ugyanabba az osztályba jár, mint a többi fiú. Nagyon egyedi stílusa van, igen rámenős, akaratos és nagyon sokat tud a szexualitásról. Kedves is tud lenni, ha akar, de a lányok nem szeretik őt. Homoszexualitását nem leplezve, rámenősen elcsábítja Ernstet egy szőlőskertben. Hanschen és Ernst kapcsolata a komikum legfőbb forrása a darabban, hiszen nagyon ellentétes karakterek.

Eredetileg Jonathan B. Wright játszotta, jelenleg Matt Doyle alakítja.

 

ERNST

Melchior és Moritz osztálytársa. Nagyon naiv, törékeny és visszahúzódó homoszexuális fiú. Moritz temetése után egy szőlőskertben találkozik Hanschennel. Hanschen kihasználja Ernst naivitását és hatásos beszéddel elcsábítja őt. Ernst eleinte fél tőle, hiszen Hanschen nagyon rámenős, neki pedig ez az első szexuális élménye. Később azonban szerelmet vall a fiúnak.

Az eredeti szereposztásban Gideon Glick alakította, jelenleg pedig Blake Daniel látható a szerepben.

WENDLA

Wendla a történet elején tizennégy éves, naiv és bizonyos szempontból elkényeztetett kislány. A világról és a szerelemről inkább csak ábrándos elképzelései vannak, mint valós tapasztalatai. Burokban él, egy viszonylag jó családban, ahol az anyja kifejezetten engedékenyen viszonyul hozzá, de a valós életről fogalma sincs. Azzal sincs tisztában, hogy a gyermekek hogy „készülnek” (bár azt azért sejti, hogy nem a gólya felelős ez ügyben), és hiába próbálja meg a darab elején az évszázados hagyományokban gyökerező prüdériával és szemérmességgel átitatott anyjából kiszedni az igazat a témával kapcsolatban, nem jár sikerrel. Emiatt aztán, amikor szerelem szövődik közte és Melchior között, a lány nincs tisztában vele, hogy mik az együttlét következményei és teherbe esik. Azonban mire ez kiderül, már nem tud segítséget kérni a fiútól, mivel Melchiort a szülei nevelőintézetbe küldték, így kénytelen az anyjának engedni, aki a szégyen elkerülése érdekében illegális abortuszt hajtat végre lányán, amibe Wendla belehal. A szelleme visszatér a darab végén (Moritzéval együtt), hogy meggyőzze Melchiort: ne legyen öngyilkos a rossz tapasztalatok ellenére sem, hanem folytassa az életét, és őrizze meg barátai emlékét. Wendla karakterét az eredeti Broadway szereposztásban Lea Michele játszotta, jelenleg Alexandra Socha alakítja New Yorkban.

Berze Nóra 
Szöllösi Eszter
Tóth Barbara

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca cd dedikálás

Nagy Péter

30 éves a Macskák!

Mezőfi Orsolya

10 éves a Wicked – érdekességek a musicalről

Volf Anna

West Side Story újra a Broadway-n

admin

Szegény Dzsoni és Árnika – Operettszínház

Sándor Petra