Hírek, beszámolók

A Vörös Pimpernel születése

Ahogy a legtöbb igazán sikeres musical, A Vörös Pimpernel is regény formájában látott napvilágot, s rövid időn belül felkeltette az olvasóközönség figyelmét. Bár a történet – ellentétben a századelő gyakorlatával – korábban került színpadra mint filmvászonra, világszerte ismertté mégis a filmszínházak tették.

A számtalan sikeres feldolgozás egyikeként 1989-ben Leslie Howard és Merle Oberon főszereplésével elkészült az a filmváltozat, amelyet Frank Wildhorn, az akkor még csak szűk körben ismert zeneszerző is látott, s amely azonnal magával ragadta. Rögvest belevetette magát néhány korábbi verzióba, s elolvasta Orczy Emma eredeti történetét is, s szép lassan megfogalmazódott benne gondolat, hogy musicalt ír a Vörös Pimpernel figurájáról.

Az alaposságáról híres Wildhorn mindenesetre nem siette el a dolgot; a ’89-es alapötlet után nyolc évnek kellett eltelnie, mire felmehetett a függöny a darab hivatalos premierjén. A Pimpernel társszerzője és szövegírója Nan Knighton lett, aki a nyolcvanas évek végén épp akkor ismerkedett meg a zeneszerzővel, amikor abban először felmerült a musical lehetősége. A két művészről hamar kiderült, tökéletesen képesek együtt dolgozni. Wildhorn zenéire Knighton roppant erős, mély tartalmú dalszövegeket írt; a librettóért hamarosan Tony-díjra jelölték.

A Douglas Sills főszereplésével megtartott, 1997. november 9-ei New York-i bemutató hosszú munkafolyamat eredménye lett, ám a mű mégsem nyerte el a szerzőpáros hozzá fűzött reményeit. Akárcsak a Jekyll és Hyde esetében, Wildhorn ezúttal is alakított a darabon, méghozzá páratlan módon négy alkalommal, míg a végső verzió 2000. február 20-án látott napvilágot. A négy verzió alatt sokat változott a mű szerkezete; némely szereplő karaktere erősödött, másoké gyengült, de helyenként módosult a hangszerelés és a dalszövegek is. A különböző változatok között volt nagy, illetve kis színpadra konstruált előadás is, az ezredfordulón bemutatott SP4 verziószámmal ellátott turnéváltozat pedig 32 városban hódította meg a nézők szívét.

A darab az 1997-es premier óta meghódította a világ színpadait, Finnországtól kezdve Németországon és Anglián keresztül eljutott egészen Japánig, ahol az idei évadban a híres Takazaruka színház tűzte műsorára A Vörös Pimpernelt. A műből készült CD-felvételek mindenütt keresettek, s számos nemzetközi díjat nyertek el az évek folyamán.

Hosszas várakozás után 2008. július 25-én hazánkba is ellátogat a darab a Musical Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház koprodukciójában, s ezzel a Jekyll és Hyde valamint a Rudolf után a harmadik hazai Wildhorne ősbemutatót köszönti az ország.

Horváth István

Kapcsolódó tartalmak

David Bowie Lazarus című musicaljét Londonban is bemutatják

halasi.vivien

Egy nyári éj mosolya – A Centrál Színház előbemutatója Keszthelyen Törőcsik Marival

Volf Anna

Zenés epizód a 'How I Met Your Mother'-ben

admin

James Arthur hamarosan Magyarországon koncertezik

Vincze Dániel

Itt a VLM Könyvek legújabb darabja: Stephen Sondheim színháza!

Nagy Péter