Interjúk

A Vörös Pimpernel tökéletes választásnak bizonyult

Bár A Vörös Pimpernel bemutatásának lehetősége már évekkel ezelőtt felmerült a Musical Színház igazgatójában, hosszú időnek kellett eltelnie mire a gondolatból valóság lett. Az út a megvalósulásig a legkevésbé sem volt egyszerű; többször karnyújtásnyira volt a lehetőség, ám valami mindig meggátolta az előadás létrejöttét. Idén október 3-án azonban végre megvalósul az álom, melyet Molnár László hívott életre, hiszen a Musical Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház együttműködésében bemutatásra kerül Frank Wildhorn nagysikerű műve, A Vörös Pimpernel.

Milyen érzés látni, hogy a Jekyll és Hyde bemutatója után ismét megvalósul egy álmod?

Elmondhatatlanul jó. Ebben a darabban rengeteg munka van, a sok éves tervezgetés után két év folyamatos készülődés, egy sikertelen szegedi együttműködés, egy meghiúsult szabadtéri premier. Megmondom őszintén, nem hittem volna, hogy sikerül olyan rendkívüli partnert találnom mint a Szolnoki Szigligeti Színház, ahol tényleg minden a produkció érdekében történik. Szinte nem tudtam, nem tudok olyat kérni, ami ne valósulhatna meg. Nagyon boldog vagyok, hogy végre létrejöhet ez a produkció, s hogy itt, Szolnokon kerülhet bemutatásra.

A szegedi időszak alatt már tartottatok egy válogatást A Vörös Pimpernel szerepeire. Percy karakterére azonban nem sikerült megfelelő embert találnotok, csak a szolnoki meghallgatások idején.

Volt egy időszak amikor azt hittük, az egész felkészülés csak arról fog szólni, hogy válogatást tartunk. A szegedi casting alkalmával valóban nem találtuk meg azt a színészt, akiről úgy éreztük volna, hogy hitelesen meg tudja formálni – mind színészileg, mind hangilag – Percy szerepét. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy egy-egy meghallgatás alkalmával csak azok közül tudunk válogatni, akik eljönnek a meghallgatásra. Amikor aztán Szolnokon ismét kiírtuk a lehetőséget, még többen jöttek el, mint az első alkalommal, köztük sok olyan színész, színésznő is, aki egy évvel korábban nem tudott részt venni a megmérettetésen. Így sikerült kiválasztani Csengeri Attilát és Bot Gábort A Vörös Pimpernel, valamint Koós Rékát Marguarite és Dósa Mátyást Armand szerepére.

Jómagad pedig a másik férfi főszereplőt, Cauveline-t alakítod. Miért épp a negatív főhős szerepét választottad?

Választhattam volna, hogy Percy-t vagy Chauveline-t vállalom el, és én úgy éreztem, az energiáim most arra terjednek ki, hogy a francia forradalmár szerepét játsszam el. Ami ugyan lényegesen kisebb szerep, mint az előbbi, hisz róla szól az egész darab, de van három vagy négy gyönyörű számom, és rengeteg prózai megszólalásom. Úgy gondoltam, ezt a szerepet képes leszek összeegyeztetni a rendezéssel – hisz nagyon nehéz darabról van szó – , s jól meg is tudom valósítani.

Mi adja a darab nehézségét?

Azon túl, hogy Percy és Marguarite részére egyaránt nehéz, nagy hangi igénybevételt igénylő dalokat írt a zeneszerző, nagyarányú prózával társítva, az egész társulattól és technikai személyzettől komoly odafigyelést és precizitást követel meg a darab. Rengeteg szín váltja egymást a darabban, a jelmezek és díszletek sokszínűsége jellemzi az egész produkciót; mindenki egyszerre többféle feladatnak kell, hogy megfeleljen. Szerencsére sikerült minden posztra megtalálni a legkiválóbb embereket, így minden a legjobban képes működni. Nagyon nagy lehetőség volt számomra, hogy az egész kreatív stábot én hoztam a színházhoz, s hál’ istennek mindenkit elfogadtak. Úgy érzem, nem kellett senkiben sem csalódni; olyan emberekkel vettem körül magam akik nagyon rutinosak a maguk szakterületén, és ezen a továbbiakban sem változtatok, ha nem szükségszerű.

A Jekyll és Hyde című musical után egyértelmű volt számodra, hogy ismét egy Wildhorn művet mutattok be?

Nagyjából az idő tájt, amikor a Jekyllre készültünk a társulattal, láttam kint a Pimpernelt, és meg is vettem rögtön a CD-t az előadás után, mivel azonnal megfogott a történet és a darab zenei világa. Az évek folyamán nagyon közel került hozzám Wildhorn művészete, mind zeneileg, mind a történetválasztásai miatt. A Jekyll és Hyde bemutatója után így természetesnek éreztem, hogy a már elkezdett vonalon haladjak tovább, s ehhez A Vörös Pimpernel tökéletes választásnak bizonyult.

A Vörös Pimpernel bemutatója mellett idén még egy nagy lehetőség érte a Musical Színházat, hiszen június elején Németországban vendégszerepeltetek a Jekyll és Hyde-dal. Várható esetleg folytatása is a turnénak?

Ez a meghívás egyetlen alkalomra szólt, egy németországi fesztiválra kaptunk felkérést, ahol angol nyelven adtuk elő a musicalt, német felirattal. Reménykedtünk benne, hogy ha a mostani szereplésünk jól sikerül, talán megnyílnak a külföldre vezető kapuk, és jóval többet játszhatunk idegen nyelvterületen. Jövő májusra már van három lekötött előadásunk Ausztriában a darabbal, s további tárgyalások is kilátásban vannak.

 

Horváth István

Kapcsolódó tartalmak

Musicalkoncert a Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozó programjában

Volf Anna

Bohém Casting – 2012. október 31.

Buchmann-Horváth Emese

Megvan a Mamma Mia! szereposztása

Volf Anna

A Valahol Európában musicalt Debrecenben állítják színpadra

admin

Megvan az Én, József Attila szereposztása

Volf Anna