Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Defying Gravity

Stephen Schwartz Wicked című musicalét 2003. október 30-án mutatták be a Broadway-n. Az előadás a kritikusokat nem kápráztatta el igazán, a nézőknél viszont hatalmas sikert aratott. (A Wicked színpadra állításának történetéről sok érdekesség hangzik el a Show Business: Road to Broadway című dvd-n.)

A musical első fele a műfaj történetének egyik leghatásosabb felvonásvégével, a Defying Gravity-vel zárul. Ekkor vesz fordulatot a történet, ebben a jelenetben látható az előadás legemlékezetesebb színpadképe, és talán ebben a dalban hengerelheti le leginkább a hallgatóságot a főszereplő hangja.

A Wickedet – mint szinte mindegyik amerikai musicalt – először zártkörű workshop formájában mutatták be és próbálták ki. Az első workshopon Elphaba szerepét Stephanie J Block énekelte, 2000-ben viszont új meghallgatást tartottak, ekkor kapta meg Idina Menzel a főszerepet. (Glinda szerpét a kezdetektől Kristin Chenoweth-nek írta Schwartz.)
Így hangzott a Defying Gravity Idina Menzellel és Kristin Chenoweth-tel az egyik workshopon:

A Broadway-premier előtt San Franciscóban próbálták ki az előadást.
Defying Gravity San Franciscóból Idina Menzellel és Kristin Chenoweth-tel:

A 2003-2004-es évad végén a Wickedet 10 Tony-díjra jelölték. Bizakodva várták a stábtagok a Tony-gálát, ám a legjobb musicalnek járó Tony-t nem sikerült elhozniuk. A Wicked a legjobb női főszereplő (Idina Menzel), a legjobb díszlet (Eugen Lee) és a legjobb jelmez (Susan Hilferty) kategóriában vihette haza a szobrocskát. Első Tony-ját nyerhette volna a zeneszerző-szövegíró Stephen Schwartz, ám a fontos díjak ezen az estén az Avenue Q-nak jutottak.
A Tony-gálán a Wicked is bemutatkozhatott, a show promotálására természetesen a Defying Gravity-t választották:

A musicalt két egyenrangú főszereplő, Elphaba és Glinda viszi a vállán. Az eredeti szereposztás két sztárjának színfalak mögötti – hivatalosan meg nem erősített – rivalizálását dolgozta fel a Forbidden Broadway társulata a Wickeder című dalban (ének: Jennifer Simard, Megan Lewis).


dalszöveg

A Broadway után a Wicked elindult világhódító útjára. 2007 novemberében Stuttgartban került színpadra Willemijn Verkaik (Elphaba) és Lucy Scherer (Glinda) főszereplésével. A német szereplőgárda ORF-es vendégszereplésének köszönhetjük a Defying Gravity talán legjobb videófelvételét:

A dalnak több emlékezetes feldolgozása is született. Megjelentette saját verzióját többek között Idina Menzel és Kerry Ellis, de a Glee készítőit is megihlette a Defying Gravity.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Musicalkoncert a Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozó programjában

Volf Anna

Jövőre Kylie Minogue musical Londonban?

Utasi Nikolett

Két szív Veszprémben

Buchmann-Horváth Emese

200. jubileumi La Mancha a Magyar Színházban

admin

A Tenkes kapitánya musical sztárjai Siklóson

Nagy Péter