Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Ha én gazdag lennék

Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye megfelelő alapot biztosított Jerry Bocknak egy új musical megírásához. A Joseph Stein által szövegkönyvvé átdolgozott történetet megzenésítve – Sheldon Harnick dalszövegíróval közösen – megalkotta a Hegedűs a háztetőn című musicalt, melynek egyik legismertebb dala a Ha én gazdag lennék (If I Were a Rich Man). Ennek bizony már 49 éve, de a zenés színpadi darab magyarországi sikerét mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy jelenleg is a Magyarországon legtöbbet játszott musicalek egyike.

Az első előadás a New York-i Broadwayn debütált 1964. szeptember 22-én, ahol óriási sikert aratott. A magyar közönség azonban csupán kilenc évvel később, 1973-ban láthatta a musicalt a Budapesti Operettszínház színpadán. Az ősbemutatón Tevje, a tejesember karakterét Bessenyei Ferenc alakította, akinek legendás tolmácsolásában olyanok is ismerik a dalt, akik még csak nem is hallottak a darabról. Azóta sok víz folyt le a Dunán, és az Operettszínházon kívül többek között a Madách Színházban is hallhattuk felcsendülni a gazdagságról áhítozó Tevje énekét – amit Dunai Tamás, Ömböli Pál, valamint Huszti Péter előadásában hallhattunk -, jelenleg pedig a Vígszínházban látható a musical Eszenyi Enikő rendezésében, Hegedűs D. Géza főszereplésével.

1971-ben elkészült a Hegedűs a háztetőn filmes adaptációja Norman Jewison rendezésében. A főszerepet egy izraeli színész, Hajím Topól kapta, aki nemzetközi hírnevét, Golden Globe-díját, valamint Oscar-díj jelölését is Tevje szerepének köszönheti. Topól számára nem volt idegen Tevje karaktere, a filmet megelőzőleg ugyanis tel-avivi színházakban alakította a tejesember szerepét, a filmes siker után pedig Londonban is bemutatkozhatott a musical főszerepében. 

De miről is szól röviden a Hegedűs a háztetőn című musical? A 20. század első évtizedében játszódik egy Anatevka nevű faluban, melynek lakossága ukránokból, oroszokból, valamint zsidókból tevődik össze. Ebben a kis faluban él Tevje a feleségével, Goldéval, valamint öt lányukkal. Tevje a feleségével a régi zsidó szokások szerint szeretné férjhez adni lányait, azonban ők már modern felfogásúak, így dacolva apjukkal, saját szeretőt választanak. Bár Tevjének már megvannak a potenciális vőjelöltjei, a lányok máshoz mennek feleségül, amibe az egyszeri tejesember belerokkan. Mindeközben a növekvő antiszemita nézetek terjedése, illetve a pogromok is megnehezítik a zsidó család életét. 
A zenés színpadi mű klezmermusical, a zsidó eredetű klezmer kifejezés egyébként magasztos jelentéssel bír: „az ember átlényegül énekké”.

Jámbor Dorottya

 

Kapcsolódó tartalmak

Musicalest Csanád gyógyulásáért

admin

Andrew Lloyd Webbernél rákot diagnosztizáltak

admin

Várszínházi előadások Kisvárdán

Volf Anna

Elfújta a szél – Érdekességek a könyv és a film világából

Buchmann-Horváth Emese

Sikeres, gazdag kínálatú évet zárt az egri színház

Sándor Petra