Hírek, beszámolók

A zene világnapja – I Dreamed a Dream

Claude-Michel Schönberg magyar származású francia zeneszerző a Nyomorultak című musicalének köszönhetően lett világhírű, melyet Alain Boublil szövegíróval közösen szerzett 1980-ban.  Bár a musical francia szerzőpáros műve, stílusát tekintve mégis a brit musical-iskolához sorolják. A ’80-as években Webber és Schönberg Londonban színpadra állított musicalei a Broadway-n is taroltak, az amerikaiak némi keserűséggel „brit invázióként” aposztrofálták többek között a Nyomorultak és a Miss Saigon sikerével fémjelzett időszakot. 

A Nyomorultakat Párizsban mutatták be 1980-ban. A musicalre lecsapott Cameron Mackintosh producer, és új rendezésben, átírt változatban 1985. október 8-án bemutatta a londoni West Enden. A musical azóta is műsoron van Londonban, ezzel a West Enden rekordernek számít. (Mögötte második helyen áll az 1 évvel később bemutatott, szintén a mai napig műsoron lévő Fantom.) Az idén 25 éves Nyomorultakkal kapcsolatban sokszor szóba került a megfilmesítés lehetősége – legutóbb épp maga a zeneszerző beszélt erről egy rádióműsorban -, ám előrelépés nem történt, a filmváltozat elkészítése továbbra is csak terv.

A Nyomorultak szebbnél szebb dalai közül Fantine szólóját, az I Dreamed a Dream (Álmodtam egy álmot) című kapott helyet a zene világnapja alkalmából összeállított listánkon. Elsőként a francia változat Fantine-ja, Rose Laurents énekelhette el a dalt.

Rose Laurents (J’aivais Rêvé d’Une Autre Vie)

A londoni világpremieren a 2-szeres Tony-díjas Patti LuPone (Evita, Sunset Boulevard, Gypsy) alakította Fantine szerepét. A legendás színésznő egyetlen Olivier-díját éppen Fantine megformálásáért kapta.

Patti LuPone (Royal Variety Performance):

A Broadway-premiert 1987 márciusában tartották, itt a Tony-díjas Randy Graff (City of Nagels) előadásában hallgathatta meg a közönség a dalt.

Randy Graff (The Tonight Show):

A londoni premier 10. évfordulója alkalmából nagyszabású koncertet tartottak Londonban, ahol sztár-szereposztással állították színpadra a musicalt. Fantine szerepére az Olivier-díjas Ruthie Henshallt (She Loves Me, Chicago) választották.

Ruthie Henshall (10. évfordulós koncert)

A Nyomorultak 2003 márciusában került le a Broadway-n. 2006-ban viszont Cameron Mackintosh producer úgy döntött, hogy változatlan formában ismét színpadra állítja a musicalt New Yorkban. (A felújítás 2007 szeptemberében került le a műsorról.) Az új produkcióban először a Rent egykori Mimje, Daphne Rubon-Vega, majd a Miss Saigon legelső Kimje, Lea Salonga játszotta Fantine szerepét. (Lea Salonga a 10. évfordulós koncerten még Eponine szerepét énekelte, az október 3-ai londoni 25. évfordulós koncerten pedig Fantine-t alakítja majd.)

Lea Salonga (Broadway):

Miklós Tibor Musical! című könyvéből megtudhatjuk, hogy nem sokon múlt, hogy a Nyomorultak Párizs után Budapesten kerüljön először bemutatásra. A Rock Színház szerette volna megszerezni a játszási jogokat, de akkor azok már Cameron Mackintosh tulajdonában voltak, aki a londoni bemutató előtt nem tárgyalt más érdeklődőkkel. Így nálunk „csak” 1987-ben került bemutatásra a musical, természetesen már nem  francia, hanem az átírt angol változat alapján. A Rock Színház előadásában Fantine szerepét Kováts Kriszta, majd Pápai Erika és Malek Andrea is eljátszotta. A Madách Színház 1999-es produkciójában Koós Réka, Molnár Szilvia és Gallusz Nikolett kapta Fantine szerepét, míg a kecskeméti színház előadásában Koós Réka és Molnár Ági előadásában hallhatja a közönség az I Dreamed a Dreame-et. A musical dalait Miklós Tibor fordította magyarra.

Koós Réka (Győri Nemzeti Színház):

Az I Dreamed a Dream több énekes szólólemezén, koncertjén is helyet kapott. Többek között Michael Ball, Mandy Patinkin, Elaine Paige, Aretha Franklin és Michael Crawford is feldolgozta Schönberg dalát.

Aretha Franklin:

A dalt a Britain’s Got Talent tehetségkutatójában felfedezett Susan Boyle-nak köszönhetően millióan hallgatták meg a YouTube videómegosztó portálon. Az ominózus felvétel 2009-ben a YouTube legnézettebb videója lett, a 2009. decemberi állás szerint 120 milliószor kattintottak a skót háziasszony emlékezetes bemutatkozó felvételére. Susan Boyle I Dreamed a Dream címet viselő első albuma 2009. novemberében jelent meg.

Sus
an Boyle (Britain’s Got Talent):

Nálunk is elhangzott a dal tehetségkutató műsorban: a Megasztár első szériájában Oláh Ibolya énekelte Schönberg dalát.

Oláh Ibolya (Megasztár):

Az I Dreamed a Dream a Glee című zenés sorozatban is fontos szerepet kapott. Az. 1. évad 19., Dream On című epizódjában hangzik el a dal duett formában, két musicalszínész, Idina Menzel és Lea Michele előadásában.

Idina Menzel, Lea Michele (Glee):

A Broadway-paródiáiról híressé vált Forbidden Broadway produkció Nyomorultak-blokkjában a musical több más dala mellett az I Dreamed a Dream is helyet kapott.

Forbidden Broadway:

 
 
Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Rendhagyó környezetben játszódik a SpongyaBob musical

Volf Anna

Sztárszereposztással startol a Dolly Parton musical

admin

Különleges konferencia a Magyar Operett Napján

Buchmann-Horváth Emese

István a Dóm téren

Nagy Péter

Rockmusical az Agria Nyári Játékok műsorán

Volf Anna