Hírek, beszámolók

A zene világnapja – The Internet Is for Porn

Tapasztalataim szerint az Avenue Q-t vagy messziről elkerülik az emberek vagy nagyon szeretik. De majdnem biztos, hogyha eljutunk odáig, hogy beüljünk egy előadásra, a kedves kis szőrös bábok azonnal magukkal ragadnak minket.

A musical alapötletét a Szezám utca adta, de az Avenue Q-ban felnőtt karakterek veszik sorra a nagybetűs élet problémáit. Még azokat is, amelyek létezéséről legszívesebben tudomást sem vennénk. Ezek nem kifejezetten szokványos alapjai egy musicalnek – főleg nem így együtt -, talán éppen ezért is ennyire különleges ez az előadás. Szóba kerül a munkanélküliség, a homoszexualitás, a rasszizmus, sőt még a pornó is!

A The Internet Is For Porn az első felvonás közepén kapott helyet, amikor is Kate Mumus megkapja első igazi feladatát a munkahelyén (az iskolában): órát kell tartania a gyerekeknek, témának pedig az internetet választja. Hiszen az internet egy roppant hasznos találmány, még akár a tanulásban is segítségünkre lehet. Ám van egy másik szereplő, aki ezt máshogy gondolja. Kuki Mumus szerint az átlagemberek (főként a férfiak) egész egyszerűen inkább csak pornónézésre használják.

A dal (és különleges témája) sok mindenkit megihletett, így született ez a videó is a World of Warcraft videojátékból összevágva, ami mára már bejárta a világhálót.

Az Avenue Q ősbemutatója után hamarosan New Yorkon kívül is bemutatásra került. Elsőként Las Vegasban 2005 szeptemberében, ahol külön színházépület készült a produkció számára. Néhány változtatást eszközöltek ekkor az előadásban, melyek nagy része később a Broadway-előadásba is bekerült.

A neves angol producernek, Cameron Mackintosh-nak köszönhetően került sor az Avenue Q európai premierjére, a West Enden 2006 júniusában. Eredetileg csak egy néhány hónapos limitált sorozatot szerettek volna belőle játszani, de a közönségsiker miatt többször hosszabbítottak.

A rajongók legnagyobb örömére 2007 júniusában útjára indult az amerikai és kanadai nagyvárosokat érintő turné is, melynek köszönhetően szélesebb közönség előtt is bemutatkozhatott a musical a tengerentúlon.

Az első nem angol nyelvű előadást Svédországban mutatták be 2007 februárjában. Ezt követően az Avenue Q több más országban is sikert aratott például Izraelben és Mexikóban, Szingapúrban, Párizsban és Ausztráliában is.

A magyar közönség pedig 2009. február 20-ától láthatta a musicalt Budapesten, a Centrál Színházban. Szereplők: Vári-Kovács Péter, Balogh Anna, Farkas Gábor Gábirel, Serbán Attila, Radnay Csilla, Balla Eszter, Simon Kornél, Andrádi Zsanett.

Tóth Barbara

Kapcsolódó tartalmak

Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak! Kodály körönd megálló következik.

Rechtenwald Kristóf

Retroperettel készül az Operettszínház

admin

Császári musicalgála a siófoki Szabadtéri Színpadon

admin

Több mint 300 jelentkező a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen

Utasi Nikolett

Grammy-jelöltek 2011

admin