Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Oly távol vagy tőlem, és mégis közel

Az Oly távol vagy tőlem, és mégis közel Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján íródott István, a király rockopera egyik legismertebb dala. A darab zenéjét Szörényi Levente szerezte, a szöveget Bródy János jegyzi. Első bemutatójára 1983 augusztusában került sor Budapesten a városligeti szánkózódombon, amely azóta a Királydomb nevet viseli. A rockoperában a dal először az úgynevezett Esztergom „felvonásban” csendül fel. A történet szerint a trónra emelés után István imájával Istenhez fordul – Oly távol vagy tőlem, és mégis közel -, majd Réka feltűnésével a dal duetté alakulva zárja a felvonást. A negyedik s egyben utolsó részben István hasonlóan imádkozik, mint az esztergomi végén, ám most Gizellával énekli: Oly távol vagy tőlem és mégis közel.

A rockopera számos előadást megélt már: a darab királydombi ősbemutatóján olyan nagy színészeket láthattunk a főbb szerepekben, mint Pelsőczy László, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Kovács Ottília, Balázs Péter, Balázsovits Lajos kiegészülve a „lázadó” rockerekkel, jelesül Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák Bill Gyula és Victor Máté személyében. Az ősbemutatón a művet 120 ezer néző látta, mely ezt követően mozifilmen, hanglemezen, CD-n és kazettán is megjelent.
Az alábbi videóban a dal a Koltay Gábor rendezte 1983-as filmváltozatból Pelsőczy László (énekhangja Varga Miklós) és Kovács Ottília (énekhangja Sebestyén Márta) előadásában hallható.

20 évvel az ősbemutató után, 2003. július 5-én a székelyföldi Csíksomlyón mutatták be először Erdélyben a rockoperát. Mintegy 350 ezer néző érkezett Erdély valamennyi magyarlakta területéről és Magyarországról az István, a király csíksomlyói bemutatójára . A két főszerepre sikerült Varga Miklóst és Vikidál Gyulát visszacsábítani. Réka szerepében Kovács Ágnes Anna volt látható. Az eseményt az m1 élőben közvetítette, később DVD-n és videókazettán is megjelent.

2008. június 18-án a Papp László Budapest Sportarénában a rockopera egy díszelőadást is megélt, melynek szereplőit a 2007-ben kezdődő A Társulat néven futó televíziós tehetségkutató showműsor válogatta ki. Az előadáson a címszerepet az azóta számos musicalszerepet magáénak tudó Feke Pál alakította, Réka szerepében pedig Herczeg Flórát láthattuk. A 2008. augusztus 20-án vetített filmváltozatot a 2003-ban elhunyt Boldizsár Miklós emlékének ajánlották. A felvételen a dal Feke Pál és Herczeg Flóra előadásában csendül fel:

József Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt Hubay Miklós, az első magyar musical szerzője

Kiss Brigitta

Évadbejelentő sajtótájékoztató a Budapesti Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese

Csűrös Karola 80. születésnapi köszöntése a Madách Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Újév köszöntő musical gála Ózdon

admin

Egy szabad lélek a birodalom első asszonyaként

Vincze Dániel