Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Szupersztár

A 21 éves Andrew Lloyd Webber és a 25 éves Tim Rice 1969 februárjában szerződést kötött David Land impresszárióval egy musical megírására. Néhány elvetélt próbálkozás után úgy döntöttek, hogy elkészítik a Passió-történet zenés színpadi változatát. A befektetők bizalmatlansága miatt a fiatal szerzők először egyetlen dalt írtak meg abban reménykedve, hogy annak sikere után esélyt kapnak a teljes zenei anyag megjelentetésére és színre vitelére. A Jézus Krisztus Szupersztár későbbi sikerét tehát Webber és Tim Rice a címadó dallal alapozta meg.
David Land szerződést kötött az MCA kiadóval a dal single változatának megjelentetésére. A Szupersztár feléneklésére Murray Headet kérték fel, a nagy előadói apparátust igénylő hangszerelést pedig Webber készítette el.

A felvétel az angol hallgatóságot hidegen hagyta, viszont az Egyesült Államokban – később pedig világszerte – hatalmas siker lett. Webber és Tim Rice 1970-ben elkezdhette megírni a rockopera többi dalát.
Az album stúdiófelvéte Ian Gillan (Jézus), Murray Head (Júdás), Yvonne Elliman (Mária Magdolna), Barry Dennen (Pilátus) és Mike d’Abo (Heródes) közreműködésével készült el, a sikerhez pedig ismét az amerikai közönség kellett. Logikusnak tűnt, hogy a színpadi változat is a Broadway-n, és ne Londonban debütáljon. Az előadás rendezésére a Hair világpremierének rendezőjét, Tom O’Horgant kérték fel. A bemutatót a New York-i Mark Hellinger Színház színpadán tartották 1971. október 12-én Jeff Fenholt (Jézus), Ben Vereen (Júdás), Yvonne Elliman (Mária Magdolna) és Barry Dennen (Pilátus) főszereplésével. Az előadás megbukott, ennek ellenére 1973-ban elkészítették a filmváltozatot Norman Jewison rendezésében, a Broadway-előadás Jézus- illetve Júdás-váltójának, Ted Neeley-nek és Carl Andersonnak a főszereplésével.

Carl Anderson haláláig több Szupersztár-produkcióban énekelte Júdás szerepét, ahogy Ted Neeley is számtalanszor – legutóbb 2010-ben – játszotta el Jézus szerepét.

2000-ben elkészült a második filmváltozat Gale Edwards rendezésében, Glenn Carterrel (Jézus) és Jerome Pradonnal (Júdás) a főszerepekben.

Ugyanezt a rendezést 2001-ben a Broadway-re is átvitték, Jézus szerepét ezúttal is Glenn Carter, Júdást pedig a filmváltozat Simonja, Tony Vincent játszotta. Ahogy az eredeti előadás, úgy a felújítás is megbukott, talán majd a jövő évre tervezett Szupersztár-felújítás megtöri a Broadway-átkot.
A Broadway-jel ellentétben a West Enden mindkét eddigi Szupersztár-produkció sikerenek bizonyult. 1972-ben a Palace Theatre-ben bemutatott előadás Paul Nicholas és Stephen Tate főszereplésével debütált, majd 8 évig folyamatosan futott. 1996-ban, a világpremier 25. évfordulója alkalmából ismét színre került Londonban a rockopera, ekkor Steve Balsamo és Zubin Varla vitte sikerre Webber és Rice művét.

A nemzetközi produkciók közül az 1992-es, grandiózus ausztrál koncertből mutatjuk meg a főcímdalt Jon Stevens előadásában.

Magyarországon a hivatalos premiert 1986-ban tartották Szegeden Sasvári Sándor, Makrai Pál és Nagy Anikó főszereplésével. A dalokat Miklós Tibor fordításában ismerhette meg a hazai közönség.

A rockopera a szegedi premier óta több felújítást is megért idehaza. Júdás szerepét a Musical Színház és a Madách Színház felújításában is eljátszhatta Serbán Attila. A színész a Prima Primissima gálán Miklós Tibor új szövegével énekelte el a Jézus Krisztus Szupersztár címadó dalát.

A dalt néhány bátor énekesnő is fevette a repertoárjába. Anastacia a Diana hercegnő emlékére rendezett koncerten énekelte el Webber és Tim Rice dalát.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Színház és varázslat – kiállítás a Tolnay Szalonban

Buchmann-Horváth Emese

A Vörös Pimpernel – Jelmez

Nagy Péter

Jó zsaru, rossz zsaru – Stohl András és Szabó Győző zsaruszerepben

admin

Szerelmes Shakespeare (Solti – Petrik)

Buchmann-Horváth Emese

Musicalszínészek a Minden gyermek lakjon jól jótékonysági gálaesten

József Kriszti