Hírek, beszámolók

A Zsinórpadlás kísérlete a Színházak Éjszakáján

Magyarország egyetlen kulturális és ismeretterjesztő csatornájának, a d1 televíziónak Zsinórpadlás című műsora páratlan kísérletre készül a Színházak éjszakáján. A színházi magazin csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy március 31-én este a rendezvényben részt vevő, mind a tizenhárom intézménybe ellátogat. 

Csak a BKV-t használják majd arra, hogy egyik színházból a másikba jussanak, kalandosnak ígérkező útjukról pedig a színházakat bemutató mini riportok között be is számolnak. Hogy sikerül-e a kísérlet, a Zsinórpadlás április 10-i és 17-i adásából kiderül. 

Villámnterjú a Zsinórpadlás szerkesztő-riporterével, Molnár Karesszel.

Fél nap alatt tizenhárom színházban forgatni…  Mondták már, hogy kissé őrült ötlet?

Eddig csak azt mondták. Bevallom, amikor megtudtam, hogy megrendezik a Színházak éjszakáját, azonnal felkiáltottam, ott leszünk az összes helyszínen! Aztán szép lassan elkezdtem egyre többet megtudni a program monumentalitásáról és kissé megijedtem én is. Délután fél négytől másnap hajnali kettőig tíz óránk lesz arra, hogy mind a tizenhárom helyszínre megérkezzünk. Akárhogy is számoljuk, ez kevesebb, mint színházanként egy óra és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az egyik helyről át kell jutni a másikra. Ez a Nagymező utca térségében elég egyszerű feladat lesz, hiszen itt egymást érik a résztvevő teátrumok, a nehézséget a József Attila Színház vagy éppen a Városmajor megközelítése fogja okozni.

Autóval?

BKV-val. Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, próbáljunk szerencsét. Két Zsinórpadlás adáson keresztül követhetik végig a nézők az utazásunkat az intézmények között és együtt izgulhatnak velünk, hogy odaérjünk mindenhova, egyik helyszínnek se kelljen kimaradnia. A BKV-s utazással úgy érzem, hogy még közelebb hozhatjuk akár a vidéki nézőinkhez is – akik a távolság miatt nem tudnak részt venni az eseményen – a páratlan este hangulatát.

A cél, hogy mindenhova odaérjetek. Interjúztok is, vagy csak helyzetjelentést adtok mindenhonnan?

Természetesen interjúzunk is. Ha bejönnek a számításaim így egy este alatt tizenhárom direktorral és tizenhárom művésszel fogok beszélgetni. Fontosnak tartom, hogy néhány percben minden színháznak adjunk lehetőséget mi is a bemutatkozásra. Lassan fél éve fut csatornánkon a Zsinórpadlás, ami mindenféle túlzás nélkül az ország egyetlen heti rendszerességű, fél órás színházi magazinja.  Minden héten egy előadást és annak alkotóit, szereplőit mutatjuk be. Nem csak budapesti színházakba látogatunk el, néha van lehetőségünk vidéki társulatok bemutatóival is foglalkozni. Ahhoz azonban jó néhány évnek el kell telnie, hogy az ország összes társulatához eljussunk, legalább egyszer. Természetesen ez a távlati cél. A Színházak éjszakáján résztvevő tizenhárom intézmény közül néhányban volt már szerencsénk adást készíteni és természetesen mindegyikbe szeretnénk ellátogatni majd a következő hónapokban. Most azonban kivétel nélkül mind a tizenhármat útba ejthetjük egy este alatt és ez fantasztikus. Ha civilként vennék részt az eseményen, akkor sem hagynám ki egyiket sem.

 

Fotó: Jókúti András
 

Kapcsolódó tartalmak

10 éves a Vámpírok bálja

Buchmann-Horváth Emese

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Vincze Dániel

Megkezdték a jövő évi Szegedi Szabadtéri Játékokra a jegyárusítást

admin

Macskadémonból Ludas Matyi

oldadmin

Októberben érkezik a Lady Budapest az Operettszínházba

Buchmann-Horváth Emese