Hírek, beszámolók

Ádám Ottó emléktáblát avatott a Főváros

A Madách Színház kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat emléktáblát avatott Ádám Ottó tiszteletére és emlékezetére a Galamb utca 4. alatt, 2012. november 8-án.

Ádám Ottó 1928-ban született. Eleinte pszichiátriát, később orvostudományt tanult, mielőtt felvételt nyert a Színház és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára. Elsőként a Madách Színház szerződtette, majd mégis először a Szegedi Nemzeti Színháznak lett a főrendezője. Pár éven belül visszatért a Madách Színházba, melynek rendezőjévé, főrendezőjévé, majd igazgatójává vált. A magyar színházművészet többek között Kossuth- és Jászai Mari-díjjal is kitüntetett meghatározó alakja volt. 2010-ben hunyt el.

Az emléktábla avatására a fődirektor egykori lakásánál került sor, ahol nagy számban jelentek meg kollégák, barátok és a színház világának képviselői. A megemlékezésen Kalmár Mária, Ádám Ottó egykori élettársa is részt vett. A táblát élő hegedűszó kíséretében fedte fel Szirtes Tamás, a Madách Színház jelenlegi igazgatója, majd szívhez szóló sorokkal emlékezett meg elődjéről. „A ház, a Galamb utca 4, ami előtt állunk, számunkra fogalom volt. A szerencsések, akik meghívást nyertek ide, megismerhették Ádám Ottó és csodálatos társa, Kalmár Mária otthonát, amelynek légköre és nyugalma a szellem napvilágát, s a szülői ház biztonságát nyújtotta.” – mondta Szirtes Tamás, aki az emléktábla avatás végén egy közeli kávézóba invitálta a nosztalgiázni vágyó színészeket.

Kapcsolódó tartalmak

Két zenés darabbal érkezik a harmadik SZEM Fesztivál

Buchmann-Horváth Emese

Veled, Uram! (Operettszínház, Sasvári S.-Füredi N.-Mészáros Á. Zs.-Janza K.-Feke P.)

Czibulka Stella

Ecset és vászon címmel új dalt adott ki Polyák Lilla

Buchmann-Horváth Emese

Fantom 2: Webber még hezitál

admin

Nyolc nagyszínházi bemutató lesz a jövő évadban Székesfehérváron

Volf Anna