Interjúk

Aida – Interjú Pető Zsófiával

Az Aida című musical próbája után Pető Zsófiával beszélgettünk, aki november 30-án a darab címszerepében debütál a RaM Colosseumban.

 

Mesélnél egy kicsit az eddigi pályádról? Hogyan döntöttél a színészet mellett?

Az én pályám tulajdonképpen a zenével és az énekléssel kezdődött. Már kisgyermekként zeneiskolába jártam, zongorázni tanultam. Aztán iskolás koromban a Miskolci Nemzeti Színházban kaptam egy szerepet a Hotel Menthol című musicalben, ez volt az első színházi feladatom. Szerelmes voltam a zene és a színház világába, ezért döntöttem úgy, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A Gór Nagy Mária Színitanodába jártam, emellett Kővári Juditnál tanultam énekelni, a mai napig ő az énektanárom. Közben a vizsgaelőadásokon kívül lehetőségem volt a József Attila Színházban is játszani. Az egyik vizsgaelőadásunk az Anconai szerelmesek volt, Szurdi Miklós rendezésében, így kerültem kapcsolatba az Aida című musicallel, amiben eddig Nehebkát alakítottam.

A Győri Nemzeti Színházban pedig Emma Carew szerepét játsszuk Tunyogi Bernadettel kettőzvea Jekyll & Hyde-ban.

 

Az Aidában és a Jekyll & Hyde-ban is szerepeltél már korábban más szerepben, illetve az együttesben. Könnyebb így egy új szerepet megtanulni?

Természetesen könnyebb. Több mint fél éve játszom az Aidában, előadások közben mindent hallok, látok: az összes dallam benne volt már a fülemben, nem csak a sajátom, úgyhogy nem ért minden ismeretlenül. Emellett persze az előadás összességéről is sokkal komplexebb képpel rendelkezem. Úgyhogy szerencsésnek tartom magam, hogy szerepeltem benne korábban is. A Jekyll & Hyde-ról már Szegeden – ahol az ensemble tagja voltam – is tudtam, hogy a Győrben én is bemutatkozom majd Emmaként, ilyenkor pedig az ember pláne másképpen figyeli az előadást, hiszen konkrétan tudtam mikre kell majd koncentrálni.

 

Az Aidánál azonban nehéz lehetett úgy megtanulnod a főszerepet, hogy igazából nincsen próbafolyamat. Hogy zajlik ez?

Nem könnyű. De szerencsére – éppen amiatt, hogy már játszottam benne – jól ismerem az előadást, ezen kívül egy dvd-t is kaptam róla. Azokkal a jelenetekkel nincs problémám, amelyekben korábban Nehebkaként én is szerepeltem és bent álltam a színpadon Aida mellett. A többi már nehezebb, de mindenki nagyon segítőkész. Szerényi Lászlóval – aki Radamest alakítja – és Gulyás Hermann Sándorral – aki Merebet játssza – sokat gyakoroltunk  és szinte bármelyik másodpercben rendelkezésemre állt Szurdi Miklós, vagy Xantus Barbara is, ha segítségre volt szükségem. Tehát külön-külön, jelenetenként sokat próbáltunk és most itt a helyszínen is van rá lehetőség.

 

 

Mindkét darabot már régóta játsszák. Mit gondolsz, összehasonlítanak a nézők a korábbi főszereplőkkel?

Persze, hiszen mindkét előadásnak kialakult nagy rajongótábora van, akik nem csak az előadást, hanem a főszereplőket is imádják. Ha én ülnék a nézőtéren valószínűleg én is ezt tenném, de ezt nem bajnak, inkább kihívásnak tekintem. Sokat gondolkodtam ezen és arra jutottam, hogy ha utánozni próbálnám a korábbi alakításokat az nagyon rossz lenne és lehetetlen is, hiszen különbözőek vagyunk, nincs két ugyanolyan ember, ugyanolyan hang. Azt gondolom, az a legjobb megoldás, ha teljesen magamból építkezem és a saját „igazságomat” próbálom megkeresni a különböző helyzetekben. Még akkor is, ha ettől ez az Aida vagy Emma hangilag és habitusban is más lesz egy kicsit.

 

Mit gondolsz Aida karakteréről?

Nagyon szeretem ezt a karaktert, sok mindenben közel áll hozzám. Az apukája nevelte, így nagyon szoros kettőjük viszonya, viszont gyermekkorától beleneveltek egy nagyon szigorú világképet, értékrendszert is. Núbia és Egyiptom harcban állnak, így egyértelmű, hogy minden egyiptomi ellenség. Azonban amikor megismeri Radamest, észre kell vennie, hogy nem tud tovább általánosítani, mert erősebb az az érzés és vélemény, ami kialakulni látszik, mint amit tanítottak neki. Emellett a saját lelkiismeretével is meg kell küzdenie, hiszen az ő kíváncsisága és kalandvágya miatt rabolták el az egyiptomiak őt és a többi nőt, akik most miatta szenvednek és az ő hibájából rabszolgák. Ezek nagyon emberi dolgok, rengeteg saját emlékem van hasonló érzésekkel kapcsolatban.

 

Mindkét premiered két hónapon belül volt. Hogy bírod ezt a tempót?

Ez nagyon sűrű volt. Bár megkönnyítette a helyzetet, hogy a Jekyll & Hyde próbafolyamata már tavasszal lezajlott. Akkor nagyon sok lehetőségem volt próbálni már a szegedi, szabadtéri bemutató előtti időkben is.  Az őszi felújító próbán pedig elő kellett hozni, amit korábban már nagyrészt megtanultunk, nem a nulláról kellett kezdeni. Közben jött az Aida, ami azért is nagy kihívás, mert a két szerep teljesen más stílusú és más hangmagasságban is íródott, viszont mindkettőt öröm énekelni.   Izgalmas ez az időszak, hihetetlenül élvezem, és nagyon örülök neki, úgyhogy egy pillanatig sem panaszkodom!

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Operett Palotakoncert sajtótájékoztató a Duna fölött

Stern Ágnes

Tűz ütött ki a Budapesti Operettszínházban előadás közben

Krista Adrienn

Olcsón, színházba, Londonban!

admin

József újra Bécsben!

admin

Ismét Magyarországon a Rent

admin