Hírek, beszámolók

„Arra született, hogy megszeressétek…” – A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 40 év távlatából

A Vígszínház kerek évfordulót ünnepel idén: a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról először 40 éve, 1973-ban debütált a színpadon. Bár a mű egyszerre váltott ki áhítatot és kritikát, máig karizmatikus produkcióként tartják számon mind idehaza, mind külföldön.

Pós Sándor, a Nemzeti Színház segédrendezője az ifjúsági színház gondolatát felvetve egy olyan művet keresett, mely által a fiatalabb generáció is a színházba csábítható. Erre a célra megfelelő alapanyagnak találta a beat-kultúráról szóló, azonos című Déry Tibor kisregényt. Pós tolmácsolta a Nemzeti akkori igazgatójának, Both Bélának ötletét, aki áldását adta a Képzelt riport színpadi adaptációjának megalkotására. Déry Tibor – lévén, hogy művei nagy része a 3T idejében a „tűrt” kategóriába tartozott – vonakodva bár, de beleegyezett, hogy kisregényét színpadi művé írják át. A rockmusical joga a Vígszínházhoz került, mivel időközben igazgatóváltás történt a Nemzeti SzínházbanBothot Marton László váltotta a rendezői székben. Az ötletgazdák a Képzelt riportot „a nyugati hippikultúra kritikájaként” jellemezték az MSZMP Központi Bizottságának Agitációs és Propaganda Osztálya előtt, így zöld utat kaptak a megvalósításra.

Az engedély kérése messziről sem bizonyult olyan bonyolultnak, mint a megfelelő zeneszerző-szövegíró páros megtalálása. Először az Illés együttest keresték meg a felkéréssel, azonban a Szörényi-Bródy szerzőpáros arra hivatkozva, hogy a musical a rock sárba tiprásáról szól, visszautasította a lehetőséget. Második nekifutásra egy, a színházi világban még ismeretlen alkotópárost, Adamis Annát és Presser Gábort keresték meg, akik szintén a könnyűzenére mért kritika miatt mondtak nemet, később viszont újraértékelve a helyzetet, mégiscsak meggondolták magukat. Így a Képzelt riport lett Presser Gábor színházi karrierjének első állomása.

Már a premier előtt többen felhozták a darabnak azt a szépséghibáját, hogy bár a Képzelt riport az amerikai beatmozgalom kifigurázása és bírálata, mégis abból a zenei kultúrából merít. Másrészt a magyar színházi világ is kétkedve fogadta a musicalt, hiszen a  színmű és a könnyűzeneipar “fúziója” akkoriban még idegennek hatott. Mindezek tetejében a darab olyan tabunak számító témákat pendített meg, mint a drogok vagy a homoszexualitás.

Vinnélek, vinnélek – Almási Éva és Tahi Tóth László mint Eszter és József

A 1973. március 2-i premier hatalmas sikert aratott: a musicalt az eredeti formájában nyolc éven át játszották, majd a felújítás után még éveken át láthatták a színházkedvelők a Vígszínház színpadán. Az eredeti szereposztásban főként olyan fiatal színészek léptek színpadra, akiknek karrierében a Képzelt riport meghatározó szerepet játszott. Almási Éva alakította Esztert, míg férjét, Józsefet Tahi Tóth László, aki a mai napig a Vígszínház társulatának tagja. Szegedi Erika játszotta Beverleyt, Béres Ilona Marianne-t, míg Kútvölgyi Erzsébet a Kígyót. Mindhárman pályakezdőként vettek részt a darabban. A Nyilas Madarat és a Pokol Angyalát Koncz Gábor formálta meg, a Fiú szerepét Kern András alakította, míg Szakácsi Sándor – a Vígszínház Égi társulatának tagja – Frantiseket testesítette meg. Rajtuk kívül Balázs Péter (Manuel), Ernyei Béla (Tanú), Oszter Sándor (René), Koltai Róbert (Bill), valamint Kovács István (Joshua) szerepelt az ősbemutatón.

A mű híre Európában is gyorsan terjedt, főleg a szocialista blokkban. A kapitalista országok csupán közvetetten ismerhették meg a musicalt. A magyar színházak is egyből lecsaptak a Képzelt riportra; az ősbemutatót követő évben, 1974-ben a Szegedi Nemzeti Színház és a Katona József Színház is bemutatta a musicalt, 1975-ben pedig a Pécsi Nemzeti Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban került színre. Erdélyben először 1980-ban, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Szlovákiában 1993-ban a Komáromi Jókai Színház ismertette meg a darabot a külhoni magyar közönséggel. Később a musical bekerült a Veszprémi Petőfi Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Kisfaludy Színház, a Gárdonyi Géza Színház, a Hevesi Sándor Színház, valamint a Jászai Mari Színház repertoárjába.

A tengeren túlra is eljutott a Képzelt riport híre. Az amerikai Albanyban a The Egg színház igazgatónője, Rose Deak szerette volna színpadra állítani a musicalt. A hidegháború miatt ekkor még lehetetlen volt hozzájutni a műhöz, így nyolc évvel később, 1986 márciusában adatott meg a lehetőség, hogy angol nyelven is előadhassák a musicalt An Imaginary Report on an American Rock Festival címmel.

Idehaza a sikeres bemutatót követően Hungaroton Kiadó elődje már a premier évében megjelentette az előadás hanganyagát. A CD-s változat megjelenésekor a felvétel felkerült a MAHASZ TOP 40 albumlistájára, a 2007-es Szigeten pedig koncertváltozattal mutatkozott be.

A mai napon a premier 40. évfordulója alkalmából a Vígszínházban egy jubileumi esten csendülnek fel újra a musical dallamai.

Jámbor Dorottya

Kapcsolódó tartalmak

A víg özvegy (Fischl – Homonnay)

Buchmann-Horváth Emese

Pesti műsor 1956 – színháztörténeti kiállítás

Buchmann-Horváth Emese

Sondheim-premier az Off-Broadwayn

admin

Sakk musical ismét a Magyar Színházban, nyereményjátékkal

admin

Elfújta a szél próba – Gubik Petra

Liga Mihály