Hírek, beszámolók

Átadták a Domján Edit-díjat

2012. december 20-án adták át a Madách Színház Tolnay Szalonjában a Domján Edit-díjat.

Domján Edit színművésznő 1932. december 25-én született Budapesten. A Színművészeti Főiskola elvégzése után 1954-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1961-től a Petőfi Színház, 1963-tól a Nemzeti Színház, 1964-től pedig a Madách Színház tagja volt. 1965-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1972-ben bekövetkezett haláláig közel nyolcvan színházi szerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió- és tv szerepet játszott el.

Az 1991-ben alakult Domján Edit Alapítvány fiatal vidéken játszó színésznők tehetségének elismerésére művészeti díjat hozott létre, melyet minden év decemberében adnak át Domján Edit születésnapja alkalmából. A kitüntetést idén három színésznő vehette át: Csonka Szilvia, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Mészáros Sára, a kaposvári Csiky Gergely Színház, és Trokán Nóra, kecskeméti Katona József Színház tagja.

A díjakat Szakonyi Károly író, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át. Szakonyi Károly felidézte a színésznő feledhetetlen alakításait, hozzátéve, hogy Domján Edit maga volt a megtestesült nőiesség, mindig elkápráztató volt – a szerepeiben is. Elmondása szerint a színésznő többször beszélt róla, hogy negyven évnél tovább nem akar élni, de akkor senki sem vette komolyan. „Azt hiszem, az öregségtől akart elszökni” – mondta Szakonyi, majd hozzátette, talán azt akarta, maradjon meg az emlékezetünkben fiatalon.

A díjátadással egy időben Domján Edit alakításait felidéző fotókiállítás nyílt. Szirtes Tamás megnyitó beszédében elmondta, a színésznő maga volt a nyitottság, a vidámság, a világ felé kitárulkozás, de közben valami különös titkot őrzött magában. „Mintha a női princípiumnak ő volna a megtestesítője. A kedvesség, a nyitottság, a gyengédség, az erotika, mindaz, amit az ember egy nőben elképzel, amit ideálként leír, az Edit személyesen volt” – emlékezett a színésznőre a Madách Színház igazgatója, majd hozzáfűzte, hallatlanul szabadon és bátran élt: „az volt a benyomásunk, hogy ő úgy él, ahogy szeretne”. Szirtes Tamás szerint Domján Edit egyszerre volt színésznő és önmaga, és ezeken a fényképeken valahogy átjön az egyénisége.

Kapcsolódó tartalmak

10 éves a Vámpírok bálja

Buchmann-Horváth Emese

Musicalkoncert a Fehér Házban

admin

Közös pályázatot írt ki a Thália és a Mikroszkóp igazgatói posztjára a főváros

Volf Anna

A 2016/17-es évad a Kalandok éve lesz az Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese

A Csoportterápia nyerte a Madách Musical pályázatát

admin