Hírek, beszámolók

Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

Tíz fiatal színművész és rendező vehette át a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el.

A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb tehetséges művészeket, a díjakról szakmai zsűri döntött. A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött, az idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat. Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.

Köbli Gyula, az FHB Bank vezérigazgató elmondta, hogy a 2016-os év jelöltjei között a színészek mellett táncművész, dramaturg, koreográfus, látványtervező, filmrendező és cirkuszigazgató is szerepelt, a díjazottakat több mint 50 jelölt közül választotta ki a zsűri. A döntést részben megkönnyítették azzal, hogy felemelték a díjazottak számát és idén először alkotópárost is díjazhatott a zsűri – tette hozzá, megjegyezve, hogy az alkotópárosok nem a díjjal járó kétmillió forinton osztoznak, hanem esetükben az összeget felemelték fejenként másfél millió forintra.

A 2016-os Junior Prima Díjat az alábbi művészek nyerték el: 

Eke Angéla színművész: Szabadúszó, jelenleg öt fővárosi színházban lép fel. A Nylon Gruop kortárs felnőtt bábszínház egyik alapítója. Saját bevallása szerint az, hogy nem csak színészként, hanem alkotó emberként is él, mindig a földön tartja. Célja a báb műfajának népszerűsítése. 

Szilágyi Csenge színművész: Nagyváradról Budapestre kerülve több társulat tagja volt, végül a Vígszínházban találta meg a helyét. Azóta harmonikus és kiegyensúlyozott, amióta a színészettel foglalkozik, ez a legfontosabb számára. Úgy érzi, minden próba hozzáad a személyiségéhez, minden nap tanul az életről valamit a színház által. 

Fehér Tibor színművész: Gyermekkorában focista akart lenni, de a gimnáziumi évek alatt már a Színház- és Filmművészeti Egyetemre készült. Diplomaszerzése óta a Nemzeti Színházban játszik főszerepeket. Azt vallja, a színház számára szerelem, szerinte máshogy nem is lehet csinálni. Célja estéről estére adni valamit a nézőknek, örömöt, katarzist, értékeket közvetíteni. “Akkor úgy érzem, hogy megérte”. 

Lábodi Ádám színművész: 12 évig versenyszerűen judózott, végül úgy döntött, hogy inkább a színi pályát választja. A Kaposvári Egyetem, majd a Vígszínházban töltött gyakorlati évek után a székesfehérvári Vörösmarty Színházba szerződött. Sportolóként megtanult csapatban játszani, ugyanakkor küzdeni is, ezt a színi világban kamatoztatja. 

Wunderlich József színművész: Hegedűművészi karrierjét egy sérülés miatt cserélte a színjátszásra. A Pécsi Nemzeti Színházból került a Vígszínházba, ahol a zenés produkciókon túl a prózai szerepek elé is nagy várakozással tekint. A színészetet valóban hivatásnak érzi, ez segít, hogy közelebb kerüljön önmagához és az emberekhez. “Nehéz helyzetekben meg tud menteni”.

Boross Martin dramaturg, rendező: a STEREO Akt kortárs színházi produkciós műhely művészeti vezetője. Hangsúlyozza, hogy a független lét mindig evidencia volt számára, fontos az ezzel járó szabadság és felelősség. Előadásai felét nem színházteremben, hanem egyéb helyszíneken mutatja be, civil résztvevők bevonásával. Hitvallása szerint a színház egy esemény, ahol a néző résztvevő, az előadó és a közönség kölcsönhatásban van.

Idén két alkotópárosnak is odaítélték a Junior Prima Díjat:

Benkó Bence és Fábián Péter rendezők: a k2 Színház alapítói. A Kaposvári Egyetemen, másodéves korukban megalapították saját színházukat azzal a céllal, hogy a számukra fontos dolgokról beszélhessenek. Vezérelvüket azóta is igyekeznek megtartani független, állandó társulatként. Klasszikus műveket állítanak színpadra, a jelennek tükröt tartva. Fő céljuk olyan fórumot teremteni, ahol elmondhatják, mit gondolnak a világról, folyamatosan megkérdőjelezve önmagukat. “Kérdező színházat csinálni a válaszok korában”.

Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező ugyancsak együtt vehette át a kitüntetést. Sokoldalú alkotók, a színészet mellett rendezőként, fordítóként, szövegíróként is helytállnak, attól függően, hogy mivel tudják a legtöbbet hozzátenni a produkcióhoz. A színházon keresztül a ma nagy kérdéseivel foglalkoznak. Fontosnak tartják, hogy megfigyeljék, majd esténként elérjék az embereket, és ezáltal segítsenek. Közös munkájuk sikerének titka, hogy alapvető dolgokban egyetértenek, ugyanúgy látják a világot, de vannak apróbb eltérések, így inspirálják egymást.

A 2016-ban megválasztott tíz Junior Primával együtt a színház- és filmművészet kategóriában összesen 73 fiatal tehetséget jutalmaztak eddig.

Forrás: MTI/Viva la Musical!

Kapcsolódó tartalmak

Aida visszatér

admin

Sakk – Interjú Egyházi Gézával

oldadmin

A Magyarországon legtöbbet játszott musicalek toplistája (2012)

Volf Anna

Dr. Herz a kecskeméti teátrum színpadán

József Kriszti

Megkezdődtek a Mamma Mia! előkészületei a Madách Színházban

Sándor Petra