Belföld Hírek, beszámolók

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait hétfőn. A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Béres Attila rendezte Amadeus című produkciója nyerte el, a legjobb rendezés díját Mohácsi János kapta A falu rossza című előadásért.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált működtető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál keretében június 22. és július 11. között megrendezett szemlén hat város színházának előadásait mutatták be, a darabokat teltház előtt játszották.
A Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként megrendezett díjátadón kitért arra is, hogy a szezonban mintegy 70 produkciót láthatott a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Koncerteket, gyerekelőadásokat, zenés és prózai színházi produkciókat tűztek műsorra.
A szezon elején lezajlott színházi fesztiválon hat nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az idei programot az elmúlt évad legjobb zenés, szórakoztató előadásaiból Stuber Andrea, Papp Tímea és Urbán Balázs kritikus válogatta – mondta Bán Teodóra.
A csíkszeredai, szabadkai, miskolci, kecskeméti, szombathelyi és nyíregyházi társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel, amelynek tagja Ullmann Mónika színművész; Kozma András dramaturg; Oberfrank Pál színművész, rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Bán Teodóra volt.
A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogramjában bemutatott Tisztelt Ház, Amadeus, A hülyéje, Mágnás Miska, A falu rossza, valamint Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásokat.

A nézők korábban az interneten szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre rekordszámú, 2370 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese idén is a szombathelyi társulat lett, ezúttal A falu rossza című előadással, amely összesen 917 voksot kapott. Mohácsi István és Mohácsi János Tóth Ede színműve nyomán írt A falu rossza című darabját Mohácsi János állította színpadra.

A szakmai zsűri a szemle történetében először díjazta külön a legjobb előadást és a legjobb rendezést, valamint értékelte a legjobb női és férfi főszereplőket, mellékszereplőket, különdíjat is odaítélt, továbbá átadta a közönségdíjat. A díjazottak pénzjutalmat kaptak, és az Ajka Kristály gravírozott üvegvázáját vehették át.
A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház produkciója, Peter Shaffer Amadeus című darabja, Béres Attila rendezése nyerte el. A legjobb rendezés díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójának ítélték.
A legjobb női főszereplőnek járó díjat Sándor Anna nyerte el a csíkszeredai Csíki Játékszín Lendvai Zoltán rendezte előadásában, Vadnay László-Békeffi István-Márkus Alfréd Tisztelt Ház című darabjában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját Balázs Áron kapta a Szabadkai Népszínház Amadeus című produkciójában való játékáért.
A legjobb női mellékszereplőnek odaítélt díjat Nádasy Erika vette át a Miskolci Nemzeti Színház Szőcs Artur rendezte előadásában, Georges Feydeau A hülyéje című darabjában megformált szerepéért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Kőszegi Ákos kapta Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor Mágnás Miska című darabjában, a kecskeméti Katona József Színház Rusznyák Gábor rendezte előadásában nyújtott alakításáért.
A különdíjat Ladányi Andreának ítélte a zsűri a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadás koreográfiájáért. Déry Tibor és Presser Gábor darabját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház produkciójában, Tasnádi Csaba rendezésében láthatta a közönség.

A szemléről bővebb információ a www.szabadter.hu oldalon érhető el.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Bot Gábor Arcai – koncert próba az Urániában (2012.12.02.)

Buchmann-Horváth Emese

A dzsungel könyve Helsinkiben

Sándor Petra

Ünnepi Mágnás Miska Lehoczky Zsuzsa köszöntésére

Buchmann-Horváth Emese

Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékkoncert a Margitszigeten

Sándor Petra

Hallgass bele a Love Never Dies dalaiba!

admin