Hírek, beszámolók

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait pénteken: a legjobb előadás díját a tatabányai Jászai Mari Színház produkciója, Moliere Tartuffe című darabjának Parti Nagy Lajos-féle átirata, Szikszai Rémusz rendezése nyerte el.
A közönségdíjat a szombathelyi Weöres Sándor Színház Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című, Alföldi Róbert rendezte előadása kapta, és a Shakespeare-előadásában nyújtott alakításáért Bánfalvi Eszter a legjobb női főszereplő díját vehette át.
 
A szemle különdíját Faragó Béla zeneszerző, a kaposvári Csiky Gergely Színház Jézus Krisztus szupersztár című, Bozsik Yvette rendezte produkciójának zenei vezetője nyerte el.
 
A legjobb férfi főszereplő díját megosztva kapta Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Sebestyén Aba rendezte Bolondok tánca című előadásában nyújtott alakításáért és Megyeri Zoltán, a tatabányai színház Moliere: Tartuffe című produkciójában való játékáért.
 
A legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést megosztva nyerte el Danis Lídia, szintén a Tartuffe-átiratban való játékáért és Ullmann Mónika a Miskolci Nemzeti Színház Zűrzavaros éjszaka című produkciójának, Rusznyák Gábor rendezésének szereplőjeként.
 
A legjobb férfi mellékszereplő díját Kardos M. Róbert vette át a nagyváradi Szigligeti Színház Novák Eszter rendezte Buborékok című előadásában megformált szerepéért.
 
Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált működtető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetője a pénteki budapesti díjátadón elmondta: a Városmajori Színházi Szemlén hat város színházának előadása volt látható, a produkciókat vidéki és határon túli társulatok legjobb szórakoztató előadásaiból választották ki. A szemle versenyprogramját Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársa válogatta.
A produkciókat az idén is szakmai zsűri értékelte, és a nézők is szavazhattak az interneten az általuk legjobbnak ítélt előadásra. A szakmai zsűri tagja volt Bán Teodóra mellett Györgyi Anna színművész, Sándor L. István kritikus és Dömötör Tamás rendező.
 
A szabadtéri színpadon a június 16. és július 2. között megrendezett szemlén a Tartuffe, a Jézus Krisztus szupersztár, a Makrancos Kata, a Zűrzavaros éjszaka, a Bolondok tánca és a Buborékok című előadás alkotta a versenyprogramot.
 
Mint Bán Teodóra fogalmazott, az esemény a Budapesti Nyári Fesztivál és a szabadtéri színházi szezon záróakkordjának tekinthető. Hozzátette: a szezonban 60 előadást láthatott a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az utolsó előadás a péntek este látható Így szerettek ők című irodalmi koncert-színház.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

"Elmentem Japánba, hogy hazataláljak" – Interjú Kamarás Mátéval

Mezőfi Orsolya

Opera, balett és Szép Ernő-művek a Szegedi Nemzeti Színházban

Bárány Anna

Elindult a 2016-os Városmajori Színházi Szemle

Buchmann-Horváth Emese

EZ nem ugyanAZ! – musical koncert újra

Kiss Brigitta

Chicago és Padlás a következő évadban Miskolcon

Volf Anna