Kritikai sarok

Az asszonyhoz senki sem ért

Tíz év után mutatja be a budapesti Operettszínház Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét Szabó Máté rendezésében.

2017. március 31-én újra felcsendültek Lehár Ferenc egyik legismertebb művének, A víg özvegynek dallamai az Operettszínház színpadán. A több, mint 100 éves operett Szabó Máté lendületes, modernizált, ugyanakkor klasszikus értékeket középpontba állító rendezésében látható. Az igazi sztárparádét felvonultató darab sikerének záloga, hogy a kisebb szerepeket is elsőosztályú színészek játsszák, magas színvonalon, szívüket-lelküket beleadva, kihasználva az akár csak egy-két jelenet, néhány mondat, egyetlen poén erejéig rendelkezésükre álló lehetőséget (Földes Tamás, Faragó András, Csere László, Magócs Ottó, Vadász Zsolt, Oszvald Marika, Frankó Tünde, Lukács Anita).

A főszereplők pedig végig megbízható alakítást nyújtanak. Homonnay Zsolt remekel a sebzett szívű, lump agglegény szerepében. Danilója igazi férfi, erős, büszke, hajthatatlan, egy kicsattanó energiájú, könnyelmű, hajnalig mulatozó nőfaló, ugyanakkor kedveséhez ragaszkodó, mély érzésű, sértett szerelmes. Homonnay a dalokban és a prózai részekben is helytáll, igazán meggyőzően játszik, minden percben hiteles. Egy hús-vér ember alakja bontakozik ki a nézők előtt, gyengeségeivel, hibáival, lassan felszínre törő erényeivel.

Fischl Mónika, az Operettszínház első számú primadonnája ezúttal is tündököl. Hitelesen alakítja a férfiak és nők által is körülrajongott és irigyelt, ugyanakkor végtelenül magányos hősnőt, Glavari Hannát. A csillagos égbolt díszlete alatt előadott csodálatos Vilja-dala hosszú percekre elnémítja és székhez szegezi az egész nézőteret. Érzékenységgel mutatja be a sokat csalódott, álmait feladó de lelke mélyen még mindig érző szívű nőt.

Mészáros Árpád Zsolt szintén brillírozik. Szinte felismerhetetlenre maszkírozva adja a félszeg, csetlő-botló hivatalnokot. A poénokat megfelelően adagolja, eltúlzott esetlensége is helytálló, már-már hihető. Nevetségességében is igényt tarthat a nézők szimpátiájára.

A több rétegből összeálló történet akár ma is játszódhatna, a világ szinte bármely pontján. Két régi szerető, kinek anyagi helyzete és családja rosszallása miatt nem volt elég bátorsága a szeremet választani és együtt maradni, hosszú évek múltán újra találkozik. Megtörte, szívüket megkeményítette az élet, de azonnal fellobban újra az egymás iránti régi érzelem. Egykori sérelmeik, csalódásuk azonban bizalmatlanná teszik őket egymás iránt, fájdalmunkban csak bántani akarják a másikat. Ráadásul a nő gazdag, a férfi szegény, kinek kötelessége lenne országát egy jó házassággal megmenteni. Körülöttük mindenki csal és hazudik, sok éves házasságok rovására régi és új viszonyok szövődnek. És megjelenik a politika is, a piszkos pénzügyek, nemzeti és nemzetközi viszonyok. Lehár művét 1905-ben mutatták be először, ám mondanivalója 100 év múltán is időszerű.

Örökké aktuális kéréseket vet fel a darab: mikor kell kitartani és mikor változni, szerelemben, politikában egyaránt. Fontosabb-e az új kaland a hűségnél, a régi szövetségnél, a mások véleménye, szándéka velünk saját akaratunknál, egyéni boldogság a közügynél, a megbocsátás a bosszúnál, sértettségnél. Hogy mit teszünk, ha dönteni kell, merjük-e boldogságot, a szerelmet választani, ha évek múltán új esélyt hoz élénk az élet.

Cziegler Balázs varázslatos díszletei és Tihanyi Ildikó csillogó, színpompás jelmezei, Lehár Ferenc dallamai egy mesevilágot idéznek, ahol azonban valós közéleti és magánéleti problémák jelennek meg. Amelyek nem csak Lőrinczy Attila mai nyelvre átültetett szövegitől, néha meglepő helyekre beleszúrt aktuálpolitikai kifejezéseitől (offshore, panama, svájci bankszámla, stb.) lesznek égetően aktuálisak. A víg özvegy 2017-ben az Operettszínház színpadán egy abszolút mai köntösbe bújtatott klasszikus operett. Száz éve népszerű, hosszan áradó, igényes dalbetétekkel, sok tánccal, de ízig-vérig mai látványvilággal és hús -vér szereplőkkel, aktuálisan csengő, modern szöveggel, rengeteg humorral fűszerezve.

Csalfa nők, csaló vagy bolond, vak férfiak, számító, pénzsóvár politikusok, mind azt igazolják, hogy a világ 1905-ben, és ugyanúgy 2017-ben valahogy nem jól működik. Mindig időszerű témák, századok óta fennálló konfliktusokkal. A darab fő kérdése egy biztos értékrend felállítása, mi a legfontosabb az életben, amiért fel kell áldozni minden mást. Amiért érdemes küzdeni, kitartani vagy éppen engedni. Győzedelmeskedik-e a szerelem a pénz, a politika, a hatalom, a büszkeség felett? Erre kísérel meg megnyugtató választ adni Lehár Ferenc A víg özvegy című műve, amely 2017.március 31-től újra látható a budapesti Operettszínházban.

Polauf Eszter

Kapcsolódó tartalmak

Vízkereszt, vagy amit akartok

Rechtenwald Kristóf

Kaszás Attilára emlékeznek Zsigárdon és Révkomáromban

Volf Anna

Mary Poppins jegyelővétel – sorban álltak a nézők a Madách Színház előtt

Utasi Nikolett

Új arcok a Mi utcánkban

admin

Miklós Tibort és Kerényi Miklós Mátét is díjazták a színházi világnap alkalmából

admin