Hírek, beszámolók

Bemutatkozik a TüPo Társulat

A körülbelül fél éve alakult TüPo Társulat néhány fiatal színész kezdeményezésére jött létre.

Az alakulás elég spontán történt, nem volt nagy elhatározás, hogy csináljunk egy társulatot” – mondta Szolnoki Zsolt, a TüPo vezetője. Borók Nikolettel úgy döntöttek, hogy színpadra állítják a Strip-tease című darabot; ehhez új szereplők jöttek, majd elkészült a Hasadás Rockmusical, kibővült a csapat. A színészek – Borók Nikolett, Szolnoki Zsolt, Zádori Szilárd, Szappanos Renáta és Kovács Adrián (aki egyben zeneszerző is) – úgy gondolták, jó lenne ezután is közösen dolgozni, így mini-társulattá alakultak, legújabb meghívott vendégük pedig Pirgel Dávid.

Próbáltak rövid, könnyen megjegyezhető nevet választani maguknak, így a Tündérpor rövidítéséből született meg a TüPo elnevezés. A Tündérpor a gyermeki valóságot tükrözi. „Nagy kérdés az ember életében, hogy ki vagyok én, mitől vagyok én én, és miért nem a másik. Mi úgy gondoljuk, mindenkinek megvan a saját belső világa. Nem a külsőnk, vagy a stílusunk határoz meg minket, hanem az, ahogyan látjuk a világot” – vallja Szolnoki Zsolt. Tündérországnak nevezték el az ember belső világát, de mivel ezt elég nehezen lehet rövidíteni, helyette végül a Tündérpor név mellett döntöttek. A gondolkodó színház fogalmát szeretnék itthon elterjeszteni, hogy az emberek ne elsősorban a szórakozásért üljenek be egy-egy előadásra, hanem azért, mert valamit kapni akarnak. Ennek megfelelően nem is nagyon játszanak népszerű, könnyű darabokat.

A személyes vonatkozású Hasadás Rockmusical prózai darabnak indult. Szolnoki Zsolt Mihálka Györggyel kezdett dolgozni rajta, Zsolt már akkor tervezett bele egy-két betétdalt. A darabot vidéken nagy sikerrel bemutatták, viszont a közönség nem igazán értette. Rájöttek, hogy lazítani kellene rajta, ezért került bele néhány rockballada, ami hangulatában passzol a műhöz, így mutatták be az Iskolában. Ez azonban átmeneti megoldás volt; a társulat úgy érezte, ez a verzió már érett arra, hogy közönség elé kerüljön, de még nem a végleges változat, Kovács Adrián – aki a darabban a pszichiátert alakítja – most írja hozzá az eredeti zenét. „A Hasadás a megértésről és az egymásra odafigyelésről szól: attól, hogy valaki megőrül, és – ez egy elég szélsőséges példa – megöl valakit, még nem jelenti azt, hogy eredendően ilyen. Megható történet, nem egy könnyen emészthető musical” – jellemezte darabját Szolnoki Zsolt.

Az 1961-es Strip-tease című darab eredetileg a kommunizmus kifigurázásáról szól. A művet alaposan átdolgozták, változtattak a szövegen és a szereplőkön. Az eredeti mű két karót nyelt, konzervatív figurára van írva, egyikük elméleti, a másik gyakorlati gondolkodású. Szolnoki Zsolt szerint „az, hogy nálunk az egyik alakot nő játssza, mindenképpen színesíti az előadást, ezenfelül Mrozek talán észre se vette, de úgy írta meg a szöveget, hogy abba bele lehet vinni a szexualitást.

A társulat igyekszik minél kőszínházibb körülményeket teremteni az előadásokon, a darabok színpadra állításában gyakran kérik profi szakemberek segítségét; nem is tartják magukat alternatív színházi közösségnek. A jövő évben filmek színpadi átiratát tervezik, illetve a nehezen emészthető darabok sorozatát némileg megtörve szeretnének egy komédiát is bemutatni.

Mezőfi Orsolya

Kapcsolódó tartalmak

Szereplőket keresnek a Doktor Szöszi musicalhez

Volf Anna

Változatos repertoárral készülnek az új évadra az erdélyi magyar színházak

Volf Anna

Mi jöhet még?! (utolsó előadás)

Nagy Péter

Mamma Mia! közönségtalálkozó és jegyárusítás (Madách Színház, 2014. május 11.)

Czibulka Stella

Seregi Zoltán folytatja Fekete Péter munkáját a Békéscsabai Jókai Színház élén

Buchmann-Horváth Emese