Interjúk

Beszélgetés Kiss Gergely Mátéval

A debreceni Csokonai Színház vadonatúj, A holdbeli csónakos című előadása kapcsán beszélgettünk a színház művészével, Kiss Gergely Mátéval új szerepéről.

Mondanál néhány szót a pályád kezdetéről?

Az Egyetemi Színpadon kezdtem, majd egy sokkal izgalmasabb helyre kerültem, egy pincébe, ahol számomra nagyon fura, egzotikus hangulatú, atmoszférájú közegbe csöppentem bele.

Az egyetemi színpadi szerepléseket hobbiként választottad?

Gyakorlatilag a színjátszás, illetve az amatőr színjátszás a családunkban hagyomány, illetve a művészetekkel való foglalkozás is. Apukám tanárember, de amellett festőművész, keresztapám pedig megjárta a világot az amatőr színjátszás mondhatni legmagasabb fokán.Tokióban és New Yorkban is nyertek legjobb előadás díjakat, mint amatőrök, de ő is fogtechnikusként tengette életét. Édesanyámban is volt ilyen indíttatás, de igazából senkinél nem vált életcéllá, élethivatássá, így ezért bennem sem fogalmazódott meg már a kezdetektől az, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Nagyon szerettem magam mindig produkálni vagy előtérbe helyezni, hogy kifejezzem magam. Emellett persze azért nagyon zavarba tudtam jönni, ha éppen olyan helyzetbe kerültem. De aztán valahogy mégiscsak az egyetemen bontakozott ez ki mint hobbi és az egyetemista lét természetes velejárója. Akkoriban persze még teljesen ködös, felszínes elképzeléseim voltak a színészetről.

Hogyan kerültél a Csokonai Színházhoz?

Az egyetem után lediplomáztam, aztán felvettek a Vojtina Bábszínházhoz mint beengedő fiút. Tudták, hogy én foglalkozom színházzal és rendező-asszisztenssé avanzsáltam, aztán pedig szerencsémre, illetve mondhatom, hogy sorsszerűen, új művészeti vezetőt kaptunk Pályi János személyében, aki Kemény Henrik nyomdokaiban a Vitéz László figurát mozgatja zseniálisan. Ő indított egy stúdiót, egy egyhetes együttműködést, aminek a végén mindenki bemutathatta, mit csinált. A bemutatottak alapján bejelentették, hogy a következő előadásban játszhatok majd, és ott is egy hős szerelmes szerepet osztottak rám. Több-kevesebb sikerrel sikerült megoldanom a feladatot, és utána eltöltöttem még pár évet ott. Aztán, megint csak sorsszerűen, Vidnyánszky Attila (a Csokonai Színház igazgatója) jött ide a Csokonai színházba. Az ő általa meghirdetett stúdióba is felvételt nyertem, majd néhány kisebb-nagyobb szerp után felajánlotta, hogy leszerződtet, és azóta itt vagyok.

Eddig milyen szerepekben láthatott a közönség itt a Csokonai Színházban?

2008 óta vagyok a társulat tagja. Az a jellemző, hogyha gyerek előadásokban játszom itt is és a Vojtinában, általában a hős szerelmes karaktereket osztják rám. Ami érdekes, hogy az úgynevezett felnőtt előadásokban pedig inkább intrikusokat és kicsit periférián lévő alakokat, tehát pont az ellentétét. Számomra is érdekes, kérdéses ez, de azt gondolom, ha jobban magamba nézek, akkor mind a kettőnek van hely.

Hogyan talált rád Medvefia szerepe?

Ez a szerep úgy jött, hogy hallottam, hogy lesz egy előadás és Péter (rendező) jön ide dolgozni. Péter korábban meghívott egy címszerepre a Zöldkígyó és a Szép Liliom című előadásba, amit ő rendezett. Nagyon szerettem azt a munkát, mind emberileg, mind szakmailag. Egy jóakaróm megsúgta, hogy Péter újra jön ide dolgozni, ezért érdeklődtem nála, és azt mondta, rám gondolt ebben a szerepben. Akkor még sajnos úgy nézett ki, hogy a Vojtinás párhuzamos munkám miatt nem fogom tudni ezt megcsinálni, mert sokat fogok ott játszani, miközben itt kellene próbálnom. Ennek ellenére azt mondta, hogy meg fogjuk oldani, inkább vállalok plusz munkát. Mivel mindketten szerettünk volna egymással dolgozni, így kialakult ez a lehetőség.

Akkor tehát most nem első alkalommal dolgoztál Gemza Péterrel. Mennyire vagytok összeszokva a munkában?

Emberileg és szakmailag nagyon sok közös van bennünk. Összeszokottság nyilván sok-sok közös munka alatt alakul ki. A munkakapcsolatnak ezúttal is felfedeztem újabb oldalait, például a rendező-színjátékos leosztás miatt adódó saját korlátokat is. Alapvetően úgy fogalmaztam meg magamnak Péter módszerét, hogy ő mindig belülről építkezik kifelé. Ez nekem mérhetetlenül szimpatikus; számomra ez a legizgalmasabb és a legjobb módja az önkifejezésnek. Mindig azt keresi, hogy őt mi izgatja egy dologban vagy engem mi érdekel, és ahhoz keressük a kifejezőeszközöket. Tehát nem fordítva, előzetes feltevések alapján vagy valamilyen szakmai forma alkalmazásával.

Nagyon nyitott, rendkívüli módon együttműködni akaró, kivételes ember. Színházban ez egy – tapasztalataim szerint – abszolút ritka, mérhetetlenül pozitív és baráti, emberi hozzáállás. Utcán is nagyon ritka az ilyen, tehát ő ebben gyakorlatilag egyedülállóan kivételes ember.

Ehhez kapcsolódóan kérdezném, hogy a partnernőddel, Szakács Hajnalkával, mennyire tudtál együtt dolgozni?

Már az elejétől nagyon jó volt a munkakapcsolatunk. Én úgy éreztem, hogy mint partnerek, megtaláltuk a közös nevezőt. Ő is egy türelmetlen lény, mint én, de ő ezt másképp éli meg. Neki kiváló eszköztára van rá, hogy egy-egy pillantással érzékeltesse, mit zajlik benne, de ő is egy türelmetlen ember. Sok közös vonás van bennünk világnézetileg, tehát gyakorlatilag nem volt nehéz azonosulnom azzal, hogy ő kedves nekem.

Beszélnél néhány szóban az általad megformált hős szerelmes szereplőről?

A hős szerelmes egy olyan kategória, ami nem igazán fedi a valóságot. Persze mégiscsak egy hősről van szó, aki átmegy bizonyos változásokon a darab végére. Ezeknek a változásoknak egy részét a szerelem okozta, ám maga a felismerés is, hogy szerelmes, a “hősködés” közben derült ki. Olyan helyzetekbe kerül, ahol legényemberből férfivá kell válnia, és közben rádöbben, hogy az orra előtt felnövő pajtása az élete párja.

Elég romantikusan hangzik a történet, de mennyire sikerült azonosulnod a karaktereddel?

Úgy érzem, van bennem ebből a kölyökből egy csomó minden, amiben hasonlítok hozzá. Nem érzem magam annyira jó embernek, mint ez a fiú, és ez egy kicsit mindig nehéz. Közben persze igyekszem mégis szórakoztatóan jónak lenni vagy szórakoztatóan pozitívnak lenni, hogy ne legyen unalmas a darab nekem sem és a gyerekeknek sem. Általában ezeknek a szerepeknek ez a hátulütője, hogy a hitelesség nem mehet a szórakoztatás rovására. Nem lehetek túl unalmas, túl statikus.

A színdarabnak a gyermekek mellett a felnőtt közönség számára is van üzenete, nem?

Természetesen, mi több, Weöres Sándor kapcsán van benne egy erotikus vonal is, én azt gondolom. Szöveg szintjén mindenképpen, ami érdekes egyébként, mert gyermekelőadások rendezésnél általában ügyelnek arra, hogy ez a dimenzió ne váljon kimondott á
llítássá és a szexualitás eszközeit a színész ilyenkor nem használja. De azért Weöres Sándor nyelvezetében, költészetében a bujaság, az érzékiség nagyon erősen jelen van, ha máshol nem, akkor a lüktetésében vagy az áthajlásokban, a szimbólumok szintjén. Ez egy ajánlat, javaslat az ő részéről, és azt hiszem, mi ezt nem is iktattuk ki a darabból teljesen, sőt, nem is szabad.

Zárásként, melyik a kedvenc jeleneted a darabban?

A kedvenc jelenetem a darab végén való nagy szenvedés. A gyerekek azt látják, hogy mi szenvedünk, és fontos, hogy valóban átérezzék, min megy át a szerelmespár. Szakmailag és emberileg az a legizgalmasabb kihívás, meg az a forrpontja az előadásnak és a szerepemnek is. 

Fekete Tímea

Kapcsolódó tartalmak

Feke Pál Band koncert (Kecskemét)

Nagy Péter

Rent – mozik vetítik az utolsó előadást

admin

Zavartalanul működik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

admin

Megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok 2009. évi jegyértékesítése

admin

Musical legendák gálaműsor Baján

József Kriszti