Hírek, beszámolók

Bicska Maxi újra a Víg színpadán

A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság sikeres koprodukciója, A revizor után újabb bemutatóra készül: Kurt Weill és Bertolt Brecht legendás darabja, a Koldusopera 2015. március 14-én kerül bemutatásra Bodó Viktor rendezésében.

Bertolt Bercht 1928-ban írta meg a Koldusoperát, amelyhez Kurt Weill különleges és mára legendássá vált dalai társulnak. A mű világsiker lett és kiállta az idő próbáját, mondanivalója, üzenete napjainkban is érvényes.

Az 1928-as berlini ősbemutató után a Vígszínház hihetetlen gyorsasággal, a külföldi színházak között elsőként mutatta be ezt a robbanékony, merész, forradalmi újdonságokkal teli darabot: két évvel később, 1930-ban Bicska Maxi, Kocsma Jenny és Polly Peacock történetét már a Szent István körúton játszották Heltai Jenő fordításában, A koldus operája címmel. A főszereplő, Gaál Franciska ruháira egy Váci utcai szalon szállította a lamé- és flitterfoltokat, Bicska Maxi szerepében pedig Jávor Pál babonázta meg a nézőket – Gombaszögi Ella, Bárdy Ödön, Pécsi Sándor és Szilágyi Marcsa oldalán. Az ősbemutató alatt a nézőtéren egy jobboldali tüntetés bontakozott ki, amelyet könnygázzal és kardlapozással kellett feloszlatni, de ez sem akadályozta meg, hogy a darab elinduljon magyarországi hódító útjára.

Kereken hatvan évet kellett várni arra, hogy Brecht és Weill műve visszatérjen a Víg színpadára Kaszás Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Igó Éva, Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Eszenyi Enikő főszereplésével. Gothár Péter rendezésében a pesti utca hangulata újra beköltözött az előcsarnokba és a nézőtérre, persze nem tüntetés és könnygáz formájában, de hasonlóan életszerű, életszagú helyzeteket produkálva. Az előadás kezdete előtt az előcsarnokban koldusok koldultak és rendőrök járőröztek – az utca, a nézőtér és a színpad határai teljesen elmosódtak. Legendás előadás született, mely elsöprő humorával, csodálatos színészi alakításaival újra vastag betűkkel véste bele a Vígszínház nevét a magyarországi Koldusopera-játszás történetébe.

Bodó Viktor rendező különleges koncepciót dolgozott ki, így a Koldusopera jellegzetesen erőteljes „víges-szputnyikos” előadás lesz, amelyben elsősorban a két társulat szereplőinek összjátékára épít. Bicska Maxi szerepében Mészáros Mátét láthatja a közönség, a Kolduskirályt Hegedűs D. Géza játssza, aki nagy odaadással vetette bele magát a próbafolyamatba csak úgy, mint felesége, Peacockné, akit Börcsök Enikő alakít. Számukra azért nagy élmény a jelenlegi feladat, mert bár korábban játszottak a Gothár-féle előadásban, Bodó Viktor rendezése egészen különleges, és egyedi kihívások elé állítja őket. Lányukat, Pollyt, a Szputnyik fiatal színésznője, Pető Kata, a rendőrfőnököt pedig az ugyancsak szputnyikus Hajduk Károly alakítja.

A Koldusopera különleges és elgondolkodtató előadás, amelyben a karakteres dalok és a brechti humor mellett ma is aktuális társadalmi kérdésekről esik szó. Hogy van-e megoldás? Megérkezik-e a királynő hírnöke? Minden kiderül legkorábban március 14-én, a premieren, a Vígszínházban.

 

Forrás: Vígszínház

Kapcsolódó tartalmak

(Nem) csak ülök és mesélek – Bot Gábor színművész közönségtalálkozója

Czitrovszky Balázs

Tony-díj 2010: nyert a Memphis és az Őrült nők ketrece

admin

Az Anything Goes magyar színpadon!

admin

Don Quijote a Szigeten

Rechtenwald Kristóf

Egy kis éji zene – Keszthelyi Nyári Játékok

Kiss Brigitta