Belföld Hírek, beszámolók

Billy Elliot visszatért az Erkel Színházba

A tavalyi premier társulata új gyermektehetségekkel kiegészülve látható ismét Elton John és Lee Hall világhírű darabjának 22 előadásos nyári sorozatában.

A nagy nemzetközi sikernek örvendő – 4 Olivier- és 10 Tony-díjat is elnyert – zenés darabot tavaly nyáron Szirtes Tamás non-replika változatában ismerhette meg a magyar közönség. A Madách Színházat is igazgató, Kossuth- és Jászai-díjas rendező Stohl András, Németh Kristóf, Tóth Sándor, Bencze Ilona, Csákányi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Auksz Éva, Gallusz Nikolett és Ladinek Judit főszereplésével mutatta be a musicalt, akik júliusban mind visszatérnek az Erkel Színházban látható produkcióba.

A csaknem 200 művész összehangolt munkáját igénylő nagyszabású produkció idén nyáron öt új gyerekszereplőt is avat. Billyként Bakonyi Simon és Császár Benedek, Michael szerepében Halász Dávid, Serényi Misa és Császár Patrik debütál a produkcióban. Vizlendvai Áron a főszerepben, Borka Dávid és Gáspár Sámuel pedig Michaelként ismétel a tavalyi sorozat után, míg a tavaly Michaelt játszó Lukács Olivér idén már a címszerepet alakítja. Ugyancsak visszatér a tavalyi szereposztásból Kökény-Hámori Kamill és Pál Dániel Máté, mivel azonban ők már kinőttek Billy és Michael karakteréből, ezért idén magas fiúkként, kisebb szerepben láthatók.

Az új gyerekszereplők beállását ismét csaknem egyéves felkészítési időszak előzte meg. A Solymosi Tamás balettigazgató szakmai felügyelete mellett tavaly ősszel kiválogatott fiúk idén is klasszikus balett, sztepptánc, modern tánc, musicaltánc, színészmesterség, beszédtechnika, hangképzés, magánének kurzusokon sajátították el a produkcióhoz szükséges különleges tudást, végül a szerepekre Szirtes Tamás jóváhagyásával, májusban jelölték ki a szereplőket. A gyerekek felkészítése idén is Toldy Mária és számos más oktató, köztük a Madách Táncművészeti Iskola és Szakgimnázium tanárainak segítségével valósult meg.

A három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film musicalváltozata is az eredeti alkotás történetére épül. Egy szegény sorba született tehetséges kisfiú küzdelmeit mutatja be, akinek családja hallani sem akar arról, hogy gyermekük az általuk ismeretlen terepre, a balettszínpadra lépjen. Az Opera vezetése azt reméli a népszerű musicaltől, hogy témája révén a klasszikus balett műfajára is ráirányítja a figyelmet, különösképp a felnövekvő generációkét. A hatalmas apparátussal megvalósuló produkcióban a Magyar Nemzeti Balett szólistái is közreműködnek.

Kapcsolódó tartalmak

Én, József Attila – interjú Polyák Lillával

Kiss Brigitta

Új díszlettel mutatják be a Jekyll és Hyde című musicalt Szegeden

Volf Anna

Broadway Fesztivál (2015.09.19.)

Buchmann-Horváth Emese

Gőzben – Karinthy Színház

Czitrovszky Balázs

Isten pénze fotóspróba (Földes T., Szabó P. Sz., Nádasi V., Szerényi L., Operettszínház, 2014. november 26.)

Czibulka Stella