Hírek, beszámolók

Rekordévet zártak a Broadway és a West End színházai

BroadwayA Broadway-n hétről hétre nyilvánosságra hozzák az egyes előadások bevételi adatait, a naptári év végén pedig elkészül az éves összesítés. A Broadway League közleménye szerint 2010-ben – a 2009-es 1,004 milliárd dolláros összebvételt is felülmúlva – 1,037 milliárd dollárt hagytak a színházrajongók a Broadway-színházak pénztáraiban. A látogatók száma is nőtt az előző évhez képest, 2010-ben ugyanis több mint 12 millió jegyet adtak el a Broadway-n.

Pénzügyi szempontból a legerősebb a január 2-án záruló hét volt, amely heti bevételi rekordot hozott. A heti jegyeladási statisztikákat több éve folyamatosan vezető Wicked az év utolsó hetében saját korábbi csúcsát megdöntve 2,2 millió dolláros heti bevételi rekordot döntött New Yorkban. Érdekesség, hogy a Broadway-n 23 (!) éve futó Fantom lendülete is töretlen, a show ugyanis történetének legnagyobb heti bevételét (1,39 millió dollár) produkálta év végén.

A West Enden a Broadway-től eltérően nem hozzák nyilvánosságra hetente a bevételi adatokat, év végén viszont készül összesítés. Eszerint 512,3 millió font értékben adtak el színházjegyet tavaly a West Enden, ezzel felülmúlták a 2009-es félmiliáird fontos bevételi rekordot.Wicked London
Bár a londoni előadások heti jegyeladási adatai nem nyilvánosak, a Wicked producerei sajtóközleményben tudatták, hogy az előadás heti bevételi rekordot döntött az év végén. (A karácsony utáni héten 9 előadást tartottak, a jegybevétel elérte az 1 millió fontot.) A musical a 2009-es évhez képet 3 millió fonttal, 30 millió fontra tudta növelni az éves jegybevételét.
Nem minden statisztikai adat ilyen fényes a West Enden. Az előadások számát ugyan növelni tudták (18.615-szor gördült fel a függöny tavaly a West Enden), a nézőszám ugyanakkor körülbelül 1%-kal csökkent. A csökkenés a musicaleknek köszönhető, hiszen míg a prózai előadásokra 1%-kal többen, addig a musical-előadásokra 3%-kal kevesebben voltak kíváncsiak, mint az előző évben.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.