Hírek, beszámolók

Rekordévet zártak a Broadway és a West End színházai

BroadwayA Broadway-n hétről hétre nyilvánosságra hozzák az egyes előadások bevételi adatait, a naptári év végén pedig elkészül az éves összesítés. A Broadway League közleménye szerint 2010-ben – a 2009-es 1,004 milliárd dolláros összebvételt is felülmúlva – 1,037 milliárd dollárt hagytak a színházrajongók a Broadway-színházak pénztáraiban. A látogatók száma is nőtt az előző évhez képest, 2010-ben ugyanis több mint 12 millió jegyet adtak el a Broadway-n.

Pénzügyi szempontból a legerősebb a január 2-án záruló hét volt, amely heti bevételi rekordot hozott. A heti jegyeladási statisztikákat több éve folyamatosan vezető Wicked az év utolsó hetében saját korábbi csúcsát megdöntve 2,2 millió dolláros heti bevételi rekordot döntött New Yorkban. Érdekesség, hogy a Broadway-n 23 (!) éve futó Fantom lendülete is töretlen, a show ugyanis történetének legnagyobb heti bevételét (1,39 millió dollár) produkálta év végén.

A West Enden a Broadway-től eltérően nem hozzák nyilvánosságra hetente a bevételi adatokat, év végén viszont készül összesítés. Eszerint 512,3 millió font értékben adtak el színházjegyet tavaly a West Enden, ezzel felülmúlták a 2009-es félmiliáird fontos bevételi rekordot.Wicked London
Bár a londoni előadások heti jegyeladási adatai nem nyilvánosak, a Wicked producerei sajtóközleményben tudatták, hogy az előadás heti bevételi rekordot döntött az év végén. (A karácsony utáni héten 9 előadást tartottak, a jegybevétel elérte az 1 millió fontot.) A musical a 2009-es évhez képet 3 millió fonttal, 30 millió fontra tudta növelni az éves jegybevételét.
Nem minden statisztikai adat ilyen fényes a West Enden. Az előadások számát ugyan növelni tudták (18.615-szor gördült fel a függöny tavaly a West Enden), a nézőszám ugyanakkor körülbelül 1%-kal csökkent. A csökkenés a musicaleknek köszönhető, hiszen míg a prózai előadásokra 1%-kal többen, addig a musical-előadásokra 3%-kal kevesebben voltak kíváncsiak, mint az előző évben.

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca – Interjú Tihanyi Ákossal

oldadmin

Musical-show a velencei VíziSzínház programjában

Volf Anna

Így született a Sakk – 2. rész

Buchmann-Horváth Emese

Poligamy – Interjú Galambos Attilával

Mezőfi Orsolya

A Kőműves Kelemennel kezdődik a Nagyerdei Szabadtéri Színpad programsorozata

halasi.vivien